2022. augusztus 26., 08:40

(M)ilyen a jelenlegi nagyszelmenci határhelyzet?

Évek múltán a tavasszal újra kimentem a kettészelt székelykapus nagyszelmenci határra, ennek éppen 6 hónapja. Sajnos nem azért, hogy ezt a szimbolikus remekművet megmutassam egy Bodrogszögben maradt csallóközinek. Tavasszal, a TASR sajtómunkatársán és más hazai illetve egy francia újságírón kívül magam is a helyszínen szembesülve tudósítottam az előző nap, február 24-ének hajnalán kezdődő menekültválságról. 

A nagyszelmenci határ - aug.24
Médialapozó
Fotó: Molnár Gabriella
Jelenleg a nagyszelmenci határhelyzet nyugodt, olyan, mint a valaha megszokott túristaszezonban

A falu apraja-nagyja tanúja lehetett a már aznap beindult menekültáradatnak. Arról már hírt adtunk, hogy egy emberként rögtön a kezdetektől a nagyszelmenciek hogyan fogtak össze és  emberségből, segítségnyújtásból mi mindenre voltak hajlandóak és képesek. Az is ismert, hogy a kezdeti, kicsit hektikus szervezési és koordinációs nehézségek is megoldódtak, a Kassa-megyei szerepvállalást követően az illetékes állami szervek is kivették részüket a bajból, tehermentesítve így a helyi önkormányzatot.

Nagyszelmenc márciusban
Fotó:  Molnár Gabriella
Március elejére összerázódott és jól szervezetten működött a határon tevékenykedők koordinációja

Még így, ilyen formában is, egy teljes hónapon át, éjt nappallá téve, akkor még bizony dideregve, átfagyva az esti órákban, a nagyszelmenciekre és a környékről érkező segítő kezekre is szükség volt.

Nagyszelmenc márciusban
Fotó:  Molnár Gabriella
A nagyszelmenciek nem ismernek lehetetlent: önkénteseik még az ilyen, este hozzájuk beérkezett csomagokat is célbajuttatták - a katolikus karitásszal egyöttműködve

Március második felében felszámolták a nagyszelmenci parkoló területén kialakított ideiglenes sátortábort, amelyben a belügyminisztérium, a vöröskereszt, a katolikus karitász, a Človek v ohrození/Ember veszélyben humanitárius szervezet, a mentőszolgálat, a hadsereg és számos más, önkéntes segítségét felajánló szervezet (kiemelném közülük a kutyás mentőket, a helytállásukon túl állatorvosaiknak még abban is segíteni tudtak, hogy a menekültek négylábú társainak bürokratikus buktatói is megoldódhssanak) munkatársai teljesítettek szolgálatot.

Nagyszelmenc márciusban
Fotó:  Molnár Gabriella
A háttérben a katasztrófavédelem önkéntes kutyás mentőszolgálatának két fáradhatatlan tagja
A mai helyzetkép a nagyszelmenci határátkelőn

Vasárnap elmentem megismerni az aktuális helyzetet a nagyszelmenci határátkelőre. Nyilván valamivel nagyobb volt a nyugalom, mint egyébként hétköznap lehet. Az autót a községháza közelében kijelölt parkolóban hagyva, gyalog folytattam utam a határátkelő felé.

A nagyszelmenci határ - aug.24
Fotó:  Molnár Gabriella
A faluba tévedt idegennek a kopjafák is jelzik, hogy itt dolgos, szorgos, az Úr napján épp pihenő magyar emberek laknak

Szinte egy portára bepillantva sem láttam mozgást, sajnos egyetlenegy falubelivel sem sikerült pár szót váltanom. Mintha még a tavaszi megerőltető napok fáradságát pihenték volna ki most is a helyiek.

A helyszínen töltött, hozzávetőlegesen egy óra alatt összesen nagyságrendileg 20 határátkelőt számoltam, de ez mindkét irányban értendő. Már csak ránézésre sem ugyanazt a benyomást keltették bennem ezek a személyek, mint a tavaszi nehéz hónapok alatt látottak. Azok az arcok rémültséget sugároztak, kiült rájuk a pszichés sokk, a kétségbeesettség, a tényleges kilátástalanság érzése.

A nagyszelmenci határ - aug.24
Fotó:  Molnár Gabriella

Még ha nem is értettem, vajon mit beszélnek a mellettem börönd nélkül elhaladó ukránul szólók, a beszéd tónusának hallatán a nyugodtság és harmónia jutott először eszembe. Vagyis, úgy tippeltem, ezek  bevásárlás vagy más, hasonló céllal jöhettek át hozzánk és vették akkor épp az irányt vissza, az ukrán oldal felé.

A nagyszelmenci határ - aug.24
Fotó:  Molnár Gabriella
Ilyen a jelenlegi helyzet a nagyszelmenci határátkelőn

Vagy a szintén ukránul beszélő, pár perce a háta mögött hagyó ukrán oldal felől gyalogló bőröndös fiatal párt is inkább túristának véltem, mintsem menekültnek a vidám, szintén nyugodt hangulatukat elnézve.  

menekultek Nagyszelmencen marc 15
Fotó:  Molnár Gabriella
2022.3.15 még aznap is átlagosan ezer tényleges menekült érkezett a nagyszelmenci határátkelőn

Aláhúznám, egyáltalán nem szeretném lebecsülni a menekültek mindennapjait, hiszen, ha jól emlékszem a  a Kossuth rádióban hallott számadatra, a hétvégén a 10 ezret is meghaladta a Záhonynál Magyarországra érkező ukránok száma. S elképzelhetően, ha megnéznénk a mi maradék három, nem gyalogos személyforgalmat lebonyolító határátkelőnk helyzetét, azokon sem kapnánk a nagyszelmencihez hasonló, nyugodt képet.

Az eltelt 6 hónap, kicsit számszerűsítve
 - a Menekültügyi Főbizottság szemszögéből

A menekültválság idején, az említett humanitárius sátrakkal teli nagy parkolóban most csupán két fehér sátrat láttam az UNHCR (a nemzetközi menekültügyi szervezet) logójával.

A nagyszelmenci határ - aug.24
Fotó:  Molnár Gabriella
A parkoló mai látképe

Csend és nyugalom, éppen dél körül járhatott, amikor a sátorból kilépett egy fiatalember. Egyedül volt az egész parkolóban. Nem kérdezősködtem, tudtam, hogy nem mondhat semmit, elkértem az illetékes felettese, azaz a szervezet hazai szóvivőjének elérhetőségét.

Darina Luščikovától megtudhattam, hogy a rendszerükön belüli legfrissebb adatok alapján, augusztus 23-ig bezárólag

Szlovákiába összesen 713 588, a segítségüket igénylő személy érkezett Ukrajnából.

Ellenirányban a mozgás ugyanezen időszak alatt 448 081. Szlovákiába az UNCR-en keresztül érkezők közül

90 416-an adták be kérelmüket ideiglenes védelemre vagy hasonló nemzeti védelemre jogosító ittartózkodási státusz elbírálására. Az Ukrajnából menekültek országos rendszerükben nyilvántartottak száma 90 612.

A konkrét nagyszelmenci határt illetően, elmondta még, hogy március közepén a határon menekülők komplex ellátását ugyan átirányították Nagymihályba a belügyminisztérium hatáskörébe tartozó nagykapacitású konténer-táborba, július végéig napi ügyeletben készenléti szolgálatban Nagyszelmencen maradt Kassa megye segélysátra és a tűzoltóság is.

A nagyszelmenci határ - aug.24
Fotó:  Molnár Gabriella
Ma már csak az UNHCR van jelen Nagyszelmencen
Ahogy magam is láttam, augusztustól egyedül az UNHCR van fizikailag jelen a helyszínen. A határon való mozgás, elmondása szerint a nyár folyamán stabilizálódott. Jelenleg a számok viszonylagos emelkedést mutatnak, de ez még nem nevezhető hullámnak.

A szóvivőasszony megerősítette a benyomásaim alapján tapasztaltakat, nevezetesen, hogy a nagyszelmenci határon az országba a közelmúlban érkezettek közül csak nagyon elvétve volt valaki ténylegesen menekült. Ha mégis, azért van ott a parkolóban felállított sátrukban a kollégája, hogy szükség esetén akár élelemmel, ruhával ellássa őt. Napközben ott a sátorban alkalma van arra, hogy megpihenjen. A napi szolgálat végén, este 20:00 óra körül pedig az UNHCR feladata az elszállításuk a nagymihályi, éjjel-nappali üzemmódban működő segélypontra. Itt, a nagykapacitású konténertáborban augusztus 22-től a regisztrációs folyamatot ellátó idegenrendészet szolgálati ideje 7nap/24órás állandó szolgálatról 12 órás nappali ügyeletre változott. A menekült a regisztrációját követően igényelheti az anyagi nehézségek esetén járó juttatást, az átmeneti szállást, a humanitárius segítséget meghaladóan pedig pszichológiai és szociális segítséget is kap.

Visszakanyarodva a nagyszelmenci, konkrét számokhoz: az április-május során az UNHCR segítségét ott kérő heti átlagos 150-200 személyhez képest, jelenleg ez heti 70-80. Még egy pontosítást adott a szóvivő, miszerint a tegnapi országosan összesített, átmeneti védelmet kérő ukránok száma 194 volt, de ezek nem feltétlen olyan személyek, akik egyben aznap a határt is átlépték volna. Megesik, hogy egy ideje már akár országon, akár az EU-n belül mozogtak és utólagosan kérik az említett státuszt.

Az idegenrendészet szemszögéből

Az idegenrendészet szóvivőjét is felkerestem, hogy a belügyminisztérium oldalán feltüntett legfrissebb, országosan összesített ukrán menekült adatot, miszerint az eltelt 6 hónap alatt az országba érkező 700 ezerből 500 ezer időközben hazatért, lebontsa olvasóinknak a nagyszelmenci viszonyokra. Agnesa Kopernická mindenek előtt azt szögezte le, hogy a gyalogos határon jelenleg már valóban csak elvétve kel át olyan valaki, aki ténylegesen menekül. A nagyszelmenci gyalogos határátkelő február 25- től éjjel-nappal nyitva volt, május 2-től már csak a napi szolgálati időben, reggel 8-tól este 8-ig üzemel. A főhullám idejét érintő helyi számadatokról érdeklődve, a szóvivő asszony a statisztikáiba belelapozva pontosítja, hogy például március 1-én nappal 1010, éjjel 573 átlépést regisztráltak. Március első 3 hetében 1000 határátlépés volt a napi átlag.  22-ét követően ez a szám napi 200-ra csökkent, ami áprilistól gyakorlatilag a mai napig nagyjából változatlan. A tegnapi összesített helyi adat 251 átlépés, ebből 225 ukrán állampolgár. Olyan a helyzetkép, mint egy átlagos, a konfliktust megelőző időkben megszokott turistaszezonban. Olyanok jönnek át, akik a bankautomatákat célozzák meg (a témához még külön visszatérek), vagy bevásárolnak, netán hozzátartozóikat látogatják meg a közelben és visszatérnek, akár még aznap, illetve naponta többször is átlépik oda-vissza a nagyszelmenci gyalogos határátlépőt. Ami a gyakorlatban, a számok szintjén azt jelenti, hogy a statisztikáikban szereplő számok nem abszolútak, hanem relatívak. Vagyis az idegenrendészet számai a határátlépésekre vonatkoznak nem pedig a határt átlépő személyek számára. Tehát, ha arra vagyunk kíváncsiak, vajon hány menekült igényelt kis országunkban segítséget, a fent említett UNHCR adatai a mérvadóak. Kopernická asszony elmondása szerint, a nyári szezonban, a számok azt mutatják, hogy magasabb az Ukrajnába belépő, mint az onnan érkezők száma. Ez utóbb, a nyári szezonban napi átlagban 250, aminek 80 %-a ukrán.

Zárásképpen Kopernická asszony elmondta, hogy jelenleg a nagyszelmenci határhelyzet nyugodt. Viszont a humanitárius szervezetek (kiváltképp az UNHCR ) előrejelzései alapján, a tél közeledtével valószínűleg számolnunk kell majd egy második menekülthullámmal is. Ha keleti határainkon elindulnak Európa felé az éhes és fázó ukránok, az idegenrendészet már felkészülten kezeli ezt a helyzetet.
A nagyszelmenci határ - aug.24
+19 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.