2023. október 15., 17:22

Mikszáth Kálmán Emlékház – Kálmán napi megemlékezés és a szépkorúak köszöntése

A szklabonyai Mikszáth Kálmán Emlékház munkatársai 2023. október 13-án Mikszáth Kálmán névnapi megemlékezésre és a szépkorúak köszöntésére várták az érdeklődőket. A rendezvény helyszíne a Mikszáth Kálmán Emlékház udvara és a kiállítási termei voltak.

Mikszáth Kálmán Emlékház
Galéria
+1 kép a galériában
Fotó: Mikszáth Kálmán Emlékház

Amint arról az intézmény munkatársai beszámoltak, az ünnepi megemlékezés furulya- és énekszóval kezdődött, az Ipolybalogi Művészeti Alapiskola tanára, Zaťko Veronika és Schmidt Vanesa jóvoltából. Ezután a Mikszáth Kálmán Emlékház kultúrmenedzsere, Németh Zita köszöntötte az egybegyűlteket:

Az ünnepi megemlékezés első részében Mikszáth Kálmán névnapjára emlékeztünk. A születésnap mellett a névnap megünneplése is szokás. Ekkor az adott naptári naphoz tartozó keresztnevet viselő személyt megünneplik. Október 13-án Kálmán névnap van. A névnap, mint minden más jeles nap, alkalom az ünneplésre. Mi, ezen a napsütötte szép napon Mikszáth Kálmán névnapjára emlékeztünk. Egyes nevekhez verses gyűjtemények és névnapi köszöntők, tréfás szólások, kifejezések kapcsolódnak. Mi Mikszáth Kálmán írót saját műve felolvasásával köszöntöttük, melynek címe: A saját ábrázatomról. Főhajtással és koszorúzással tisztelegtünk az író szobra előtt.”

A Mikszáth Kálmán Emlékház tárlatvezetője, Nozdrovický Boldog Noémi az egykori Szklabonyát és az emlékház történetét mutatta be. A nógrádi Szklabonyát több névvel is ellátták az évek folyamán. A feljegyzésekben szerepelt Kürtabonyként, és 1910-ben Mikszáth Kálmán tiszteletére Mikszáthfalvának nevezték el a települést.

Németh Zita a megújult kiállítást mutatta be. A Szent Péter esernyője alatt elnevezésű, játékos, színes és interaktív tárlatban nem feltétlenül az életrajzi adatoké a főszerep, sokkal inkább azt mutatja meg, hogyan élt itt Mikszáth Kálmán, milyen környezetben, milyen emberek vették körül.

A program a szépkorúak köszöntésével folytatódott:

Október hónapja nemcsak a betakarításról szól, ebben az őszi hónapban a szépkorúakat is köszöntjük. Az öregkornak számtalan erénye van. Hajlamosak vagyunk megfeledkezni olyan tulajdonságokról és értékekről, melyek éppen az idősödéssel járnak együtt, és milyen jó, hogy együtt járnak! A derűs életszemlélet, a bölcs világlátás, a tengernyi tapasztalat, a türelem, a kitartás, a hit. Csupa olyan tulajdonság, amelyet csak az életkor előrehaladtával lehet megszerezni, magunkévá tenni. Ezekre az értékekre pedig hatalmas szükség van, minden időben, de a maiban különösen.”

A programot ünnepi koncert színesítette, melyben részt vettek az Ipolybalogi Művészeti Iskola diákjai, Očko Ryan, Kiss Tamás, Jakab Alex és Schmidt Vanesa; felkészítő tanáruk Zaťko Veronika pedagógus volt. Záró programként a résztvevők átsétáltak a szklabonyai temetőbe, ahol az elmúlásról elmélkedtek, s megnézték Mikszáth szüleinek és az író húgának, Mariskának a sírját.

Mikszáth Kálmán Emlékház
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.