2021. október 12., 11:40

Miért olyan magas az oltottság a Komáromi járásban?

Dél-Szlovákiában általában kicsi az oltakozási kedv. Két járás viszont kivételt képez. A magyarok által legsűrűbben lakott Komáromi és Dunaszerdahelyi járás a legjobban oltott régiók közé tartoznak.

A komáromi kórház főbejárata
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
A komáromi kórház főbejárata

A komáromi kórházban jelenleg is átépítések folynak, most finiselnek az új sürgősségivel. Az intézmény létfontosságú az egész régió számára. Csaknem 600 alkalmazottja van és az igazgató, Miroslav Jaška szerint 75 százalékuk már be van oltva.

Az egész járás ezen a héten elérte az 50 feletti lakosság 65 százalékos oltottságát. Ennek köszönhetően egy fokozatot javítottak a Covid-automatában való besorolásban.

Más déli régiók sokkal rosszabbul állnak az oltottság területén, vannak olyanok is, amelyek egyenesen a legrosszabbak közé tartoznak.

Míg Komáromban a lakosság 45,6 százaléka van teljesen beoltva, Losoncon már csak 35,2 százalék. Rimaszombatban és Nagyrőcén pedig kevesebb mint 33 százalék.

A komáromi kórház igazgatójának elmondása szerint, intézményük egyike azon keveseknek, ahol mindennap oltanak.

Oltóközpontjukat egyelőre még nem kellett bezárniuk. Mindhárom fajta vakcinával oltanak, és még múlt héten az AstraZeneca második adagját is beadták. Mint elmondta, legnagyobb érdeklődés az egyadagos Johnson & Johnson vakcina iránt van. Ezért sokan akár még száz kilométeres távolságból is képesek ideutazni. Szerinte a legtöbben megértik, hogy a szabadabb élethez szükség van az oltásra. Saját alkalmazottai is tapasztalják, hogy csökkent a Covid19 súlyossága az oltásnak köszönhetően.

Megelőzték a hoaxokat

Miroslav Jaška szerint kórházuk az elsők között szerezte be az oltóanyagok tárolásához szükséges fagyasztót még az oltások induláskor. Akkor még a Pfizer oltóanyagokat nagyon alacsony hőfokon lehetett tárolni. Kevés kórház tudta ezt biztosítani. Éppen ennek köszönhetően Komáromban nagyon korán, már január 7-én elkezdték az oltást. A start pedig rakétaszerű volt.

Sok embert oltottunk be akkor. Ez is az oka annak, hogy olyan magasan állunk. Akkor nagy volt az érdeklődés és nem volt annyi negatív hír az oltásról”

– mondja Jaška.

 Valószínűleg az történt, hogy megelőztük a hoaxokat”

– teszi hozzá.

Ez pedig éppen akkor volt, amikor Komáromban elkezdődött a járvány második hulláma. Naponta érkeztek új fertőzöttek a kórházba, de nem olyan nagy számban, mint a nagy szlovákiai járványgócokban.

Sok betegük a szociális otthonokból került ki, nekik a covidon kívül számos más betegségük is volt. Gyakran nagyon súlyos állapotban kerültek be a kórházba. Volt, hogy egyszerre négy fuldokló idős embert vittek be, akik közül kettő már a sürgősségin meghalt. A szociális otthonok lakóinak beoltása után az esetszám csökkent.

Henrieta Hudečková a szakértői konzílium tagja is úgy gondolja, hogy a helyes időzítés gyorsíthatta az oltás tempóját. Akkor az emberek nagyon élénken figyelték a járvány kimenetelét, a fertőzöttek és halottak magas számát.

Komáromban viszont saját mobil oltóegységet hoztak létre, és ennek köszönhetően nagyon gyorsan el tudták kezdeni az idősek oltását.

Nem vártak a minisztérium útmutatására, hanem megegyeztek a környékbeli polgármesterekkel és az időseket ellátó szociális intézmények vezetőivel és gyorsan beoltották a lakókat és az alkalmazottakat is. Az igazgató elmondása szerint 2 hónap alatt beoltottak mindenkit, aki szerette volna.

Az elsők között oltották az egészségügyi alkalmazottakat, s ennek köszönhetően fokozatosan csökkent a fertőzöttség a körükben. A még oltatlan 25 százalék között sokan már átestek a covidon, vannak ellenanyagaik. Azok pedig, akik még nem estek át rajta és nincsenek beoltva, rendszeresen tesztre járnak.

Adnak az egészségügyben dolgozók véleményére

A komáromi oltási siker további oka az lehetett, hogy az oltás előnyeit, jó hírét a több száz alkalmazott hamar elterjesztette.

Komáromban az emberek bíznak az orvokban és a gyógyszerészekben, odafigyelnek véleményükre, amikor azt mondják, hogy az oltás az egyetlen kiút a járványból, ez vezet a szabad élethez. Bár már csökken az új oltakozók száma, még az utóbbi két hétben is naponta több mint 100 ember kapta meg a vakcinát a kórházban.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.