2022. július 13., 19:24

Miért fontos a megyei képviseletünk?

Magyar képviselet a megyei vezetésben címmel tartottak alispáni kerekasztal-beszélgetést a nyári táborban.

2022-07-13 Gombaszögi Nyári Tábor, Gombaszög 2022, Berényi József
Médialapozó
Fotó: Fábián Gergely

A beszélgetésen a tervek szerint Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke és Pataky Károly, Kassa megye alelnöke vett volna részt, ám utóbbi betegség miatt nem tudott eljönni Gombaszögbe. Így Bartók Csaba televíziós újságíró Berényi Józseffel beszélgetett.

Annak kapcsán, milyen kondícióban van a magyar politizálás a megyéken belül, Berényi József rámutatott, mind az öt megyében, ahol magyarok élnek, van komoly képviseletünk. Nagyságát tekintve Nyitra és Nagyszombat a legerősebb, de tekintélyes Kassa, Besztercebánya és a Pozsony megyében is. „Van tekintélyünk, van súlyunk, és ennek megfelelően vannak eredmények is” – fogalmazott.

2022-07-13 Gombaszögi Nyári Tábor, Gombaszög 2022, Berényi József
Fotó:  Fábián Gergely

Hangsúlyozta, rendkívül sok fontos intézmény tartozik a megyéhez, viszont ezt az emberek nagy része nem tudatosítja. A legfajsúlyosabbak között említette az iskolákat, és

emiatt is kiemelten fontos, hogy a déli régiók, a magyarság rendelkezzen megyei képviselettel.

Az emberek döntő többségének nincs közvetlen kapcsolata a megyével. A megyei fenntartású intézményekkel van, de nem mindig tudatosítják, hogy azokat a megye finanszírozza. Az ősszel tartandó, összevont megyei és a helyhatósági választások előtt ezért is lenne fontos – egyebek mellett – erről is tájékoztatni a választókat. „Elsődleges feladat elmondani az embereknek, hogy ott kell lennünk a megyei képviselő-testületekben ahhoz, hogy a 2. és 3. osztályú utakat fel tudjuk újítani, hogy a megyei intézmények a déli járásokban megkapják a támogatást, hogy ezeknek az intézményeknek olyan vezetői legyenek, akik tudnak magyarul, hogy határon átnyúló együttműködés legyen.

Mennének a dolgok akkor is, ha mi nem lennénk ott, de a súlypontok máshová kerülnének. Azok a súlypontok, amelyek fontosak a megmaradásunk szempontjából”

– emelte ki Berényi.

2022-07-13 Gombaszögi Nyári Tábor, Gombaszög 2022, Berényi József
Fotó:  Fábián Gergely

Beszélt még egyebek mellett arról, hogy fontos lenne tehermentesíteni a községeket, illetve növelni az intézményeink versenyképességét vagy az országos szintű magyar nyelvű mediális jelenlétet, de azt is megemlítette, hogy

nem mondtak le egy magyar többségű megye létrehozásának gondolatáról sem – mondjuk Duna menti megye néven.

„Ez óriási dolog lenne. Amíg egy nemzetnek egy ország, addig egy nemzeti közösségnek egy ilyen megye lenne a fészke, ahol otthon van és jól érzi magát, ahol azonos értékrend és gazdasági feltételek alapján tudna fejlődni” – mondta Berényi József.

2022-07-13 Gombaszögi Nyári Tábor, Gombaszög 2022, Berényi József
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.