2020. június 6., 17:10

Mi vár a vajáni hőerőműre?

A hőerőmű a Nagymihályi járásban, néhány kilométerre Nagykapostól található. A jelenleg is működő egységeinek telepített teljesítménye  kétszer 110 megawatt, s ezzel az alapszintű villamosenergia-ellátással  Kelet-Szlovákia átviteli rendszerének megbízhatóságát biztosítja, valamint a villamosenergia-rendszer minőségi mutatóinak fenntartásához szükséges  szolgáltatásokat. 2009 óta nemcsak szén, hanem biomassza felhasználásával is nyernek benne áramot. Az erőmű egyes egységeit még 1965-ben illetve 1966-ban helyezték üzembe.

SME - Tomáš Benedikovič

Most a hőerőművet mégis a bezárás veszélye fenyegeti, hiszen üzemeltetése nem gazdaságos -- erősítette meg Oľga Baková, a hőerőművet üzemeltető Szlovák Villamosművek  nemzetközi kapcsolatokért, a környezetvédelemért és kommunikációért felelős igazgatója.

Ha a hőerőmű újraindítása meghiúsul, akkor fennáll a teljes leállás veszélye. Az energiapiac fejlődése, a kőszén magas ára és annak szállítási költségei Oroszországból teszik a vajáni erőművet veszteségessé.“

A Szlovák Villamosművek már évek óta igyekszik – a villamosenergia-átviteli rendszer stabilitása érdekében – megmenteni a vajáni erőművet, amely az adott  régióban közvetlen vagy közvetett módon mintegy 250 család megélhetését biztosítja. A bezárás elkerülése és a foglalkoztatás fenntartása érdekében a villamosművek  különféle forgatókönyveket dolgozott ki a termelési költségek csökkentésére.

Csupán a hitelesített és olcsóbb szilárd másodlagos üzemanyagokra való átállás jelenthet megoldást, amely egyrészt olcsóbb, másrészt környezetbarátabb a szénnél. A SITA hírügynökség tájékoztatása szerint azonban még ez sem lesz elég a hőerőmű megmentéséhez. Jövedelmezőségének gátja ezúttal a kibocsátási egységek magas piaci ára ill. a villamosenergia alacsony tőzsdei nagykereskedelmi ára.  

Megosztás
Címkék