Mi lesz Kassa megye költségvetésével?

2018. április 24., 11:20
Fábián Gergely

Ülésezett hétfőn a Kassa Megyei Önkormányzat, a képviselő-testület több módosítás után jóváhagyta a költségvetést. A helyzet azonban mégsem tiszta.

ksk01.jpg

"Alelnöke továbbra sincs a megyének, előzetesen ugyan egyes független képviselők támogatást ígértek, de az ülés előtt meggondolták magukat” – számolt be a megyei ülésről Furik Csaba, a Magyar Közösség Pártja (MKP) megyei képviselője, aki sikerként könyvelte el, hogy "a tíz fontos bizottságból hat MKP-s képviselőt sikerült bejuttatni."

Furcsa helyzet a költségvetés kapcsán

Furik Csaba elmondta: a költségvetés körül furcsa helyzet alakult ki. Korábban 12 bizottság olyan álláspontra helyezkedett, hogy javasolja módosítás nélkül elfogadni a költségvetés-tervezetet. Ezt követően azonban a hétfői ülésen – főként az Smer-SD  képviselői – több mint egy tucat módosító javaslatot terjesztettek elő. Ezek közül néhány nem ment át, de egy részüket megszavazta a képviselő-testület.

„Végül az eredeti költségvetési javaslat is átment, ahogyan beterjesztette a hivatal, mégpedig nagy többséggel. Az 56-ból 46-an megszavazták. Előtte viszont a költségvetést módosító javaslatok is átmentek” – mutatott rá az MKP megyei képviselője. Mint kifejtette: a megyeelnöknek 10 napja van arra, hogy eldöntse, aláírja-e a módosításokat.

Hasonló helyzet alakult ki az iskolatanács esetében is a Nagymihályi járásban, ahol bizonyos posztok betöltésére egyidejűleg az eredeti javaslatot és a módosítást is jóváhagyták, tehát két helyre négy képviselő jut.

Kilencedik éve vagyok megyei képviselő, de ilyet még nem láttam”

– jegyezte meg Furik Csaba hozzátéve, jelenleg tehát nem tudni, hogy a megyei költségvetés mely változata lép majd életbe.

A költségvetés bevételi oldala az eredeti tervezet szerint 194 080 507 euróval, a kiadási oldala pedig 181 187 077 euróval számol, illetve  19,49 millió eurónyi tőkejövedelem és 4,88 millió eurónyi tőkekiadás is szerepel benne.

Iskolákat és utakat újítanak fel

Nagy beruházások nem bukkannak elő az idei költségvetésben, ugyanakkor több iskola és kollégium – köztük a Szakkay József Szakközépiskola, vagyis a kassai Ipari, illetve az intézmény internátusának – felújítása szerepel a tervek között.  EBB-hitelt (Európai Beruházási Bank) is felvenne a megye, amelyből útfelújításokat finanszírozná.

A hétfői ülésen az egészségügyi bizottság kivételével minden bizottságot sikerült feltölteni. Ez utóbbiban azért nem történt előrelépés, mert a megye elnöke bejelentette, a bizottság elnökének megválasztott Renáta Lenártová (Smer-SD) kinevezését nem írja alá.

Rastislav Trnka ezt azzal indokolta, hogy Lenártová egy városi bizottságnak is tagja, melynek üléseire már 13 alkalommal nem ment el, ezért kizárták. S ha oda nem volt ideje eljárni, vélhetően a megyei bizottság esetében sem lenne más a helyzet.

Jobboldali együttműködés?

Az akadozó jobboldali együttműködés Furik Csaba szerint még csak formálódik. Ezt bizonyítja az is, hogy legutóbb a jobboldal két képviselője miatt nem sikerült megválasztani a megyei alelnököt. „Az egyiknek halaszthatatlanul Prágába kellett utaznia, a másik pedig tartózkodott. Megvolt az 50 százalékunk, egyetlen szavazat hiányzott, és két jobboldali képviselő nem tette a dolgát” -  – húzta alá Furik, aki úgy véli, a jobboldal rendre elszalasztja az adódó helyzeteket. „Abban, hogy nem egységesek, a gyengeségüket látom” – fogalmazott. 

 

Kövesse facebook oldalunkat is!