2018. november 5., 13:43

"Mi egy értékeken alapuló világban hiszünk!"

Mons. Lénár Károly pápai káplánért tartottak ünnepi szentmisét a tardoskeddi Szent István király templomban, és itt került felszentelésre a tiszteletére készített emléktábla.

lenar-1-bokor.jpg
Médialapozó

A program a faluházban kezdődött Csáky Pál: Hit és illúzió darabjának előadásával, majd a templomban ünnepi szentmisével folytatódott, melyet Ďurčo Zoltán püspöki helynök celebrált.

A szentmise végén Farkas Zsolt szőgyéni plébános, a Jópásztor Alapítvány elnöke, Károly atya méltatója elmondta: igaz, hogy Károly atya életpéldája benne van szívünkben, emlékezetünkben, de kötelességünk emlékét akár kőbe is vésni, hogy Krisztus bátor hitvallójának tanúságtétele, a felvidéki közösségért végzet fáradhatatlan tevékenysége megőrződjön az utánunk jövő generációk számára is. Ha a jövőben a tábla láttán valaki utánaolvas, utánakeres, ki volt ez a személy, akkor már megtettük a dolgunkat.

A jó Pásztor életét adja juhaiért

Farkas Zsolt méltatásában kiemelte, Lénár Károly élete során meg nem inogva tett tanúságot a papi hivatás szeretetéről és a kereszt türelmes hordozásáról. Állhatatosan kiállt kereszténységéért és magyarságáért, küzdött a felvidéki magyar főpásztorért, valamint a papi és szerzetesi hivatásokért.

Lénár Károly 1923-ban született az Ipoly völgyében elterülő Inám kisközségben. Az esztergomi bencés gimnáziumban érettségizett 1943-ban. Teológiai tanulmányait Budapesten és Pozsonyban végezte. Papi tevékenységét Érsekújvárott kezdte, ám röviddel ezután, 1951-ben a kommunista hatalom bátor hitvallása miatt 17 évi börtönre ítélte és bebörtönözte. Lénár Károly bátor hitvalló volt, aki a kínzások és megpróbáltatások ellenére sem alkudott meg az istentelen bolsevik gonosztevőkkel. Semmivel se tudták őt arra kényszeríteni, hogy besúgóvá és ügynökké váljék, mint néhányan „Isten szolgái” közül. Nem vesztegethették meg sem földi javakkal, sem fényes karrier ígéretével. Végül 5 évvel korábban, 1963-ban szabadult és még hét évig fizikai munkásként kellett dolgoznia. 1970-től Udvard község plébánosa, 1987-től pedig Tardoskedden fejtette ki buzgó lelkipásztori tevékenységét egészen nyugalomba vonulásáig. Élete utolsó éveit szülőfalujában, Inámban töltötte.
Az 1994-ben megalakult Jópásztor Alapítvány elnökeként fáradhatatlanul szorgalmazta felvidéki magyar püspök kinevezését. Egyik fő szervezője volt a Komáromi Imanapoknak. Aláírásgyűjtést is szervezett a magyar püspök kinevezéséért, melyet 53 ezren támogattak. Ezt a dokumentumot 1995-ben Rómában átadták a Szentatyának.

„Azt reméltük, a 21. század a szellemi, erkölcsi kiteljesedés időszaka lesz, de mást látunk. Mindenütt manipuláció, durvaságok, hamisságok. Mégis! Innét Tardoskeddről most Károly atya életpéldájával üzenjük, hogy mi egy másik, értelmesebb, erkölcsösebb és értékeken alapuló világban hiszünk” – mondta el ünnepi beszédében Csáky Pál európai parlamenti képviselő.

A faluházban „Károly atya életútja” címmel nyílt fotókiállítás. Mivel a lelkipásztor 15 évig szolgált a községben, a kiállítás leginkább Tardoskeddhez köthető képeire fókuszált. 

lenar-1-bokor.jpg
+10 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.