2021. február 11., 17:47

Mi a helyzet az iskolanyitással Szencen és Pozsonyban?

Pozsonyban kisebb zűrzavar jellemzi az oktatási intézmények megnyitását, Szencen hétfőn nyitnak az iskolák. Jövőhéttől Pozsony megye minden iskolája átáll a Covid-automata rendszerére. Rövid összesítés következik!

Fotó: Staré mesto FB
Az iskolák megnyitása nincs összehangolva Pozsonyban

A kormány és a regionális válságstáb szerdai ülése után sem sikerült biztosítani, hogy a pozsonyi iskolák megnyitása kiszámítható és összehangolt módon történjen – mindezt Pozsony főpolgármestere, Matúš Vallo jelentette ki. Mivel a regionális tisztiorvos e tekintetben nem adott ki rendeletet, így a következő héten is csak azon javaslata marad érvényben, hogy a járványügyi helyzetre való tekintettel nem kell megnyitni az iskolákat Pozsonyban.  

Mivel ez a javaslat nem vonatkozik kötelező jelleggel az iskolafenntartókra, így az egyes fenntartók mind másként viszonyulnak hozzá. Egyes magániskolák, ellentétben az állami iskolákkal, már a mai napon megnyitnak, és valószínűleg a következő héten is így tesznek.”

– mondta Vallo.

A főpolgármester szerint a COVID-automata sem segített abban, hogy a szülők időben értesüljenek arról, hogy gyerekeik a következő héten iskolába lépnek, avagy sem.

Vallo szerint a pozsonyi iskolások nagy valószínűséggel jövő héten is otthon maradnak, ha valamelyik állami iskolát látogatják. A városrészek polgármesterei a jelenlegi helyzetben a távoktatást biztonságosabbnak látják. Ugyanakkor fel vannak készülve arra az esetre is, ha az elkövetkezendő napokban úgy alakulna a járványügyi helyzet, hogy az iskolákat mégis meg kell nyitni.

vallo4
Fotó: BSK
Pozsony városrészek polgármesterei a jelenlegi helyzetben a távoktatást biztonságosabbnak látják.

A főpolgármester javasolja a szülőknek, hogy folyamatosan figyeljék az aktuális információkat.

Pozsony megye iskolái hétfőtől átálnak a COVID-automatára

Február 15-től Pozsony megye minden iskolája át fog állni a COVID-automatára – tájékoztatott a Pozsonyi Regionális Közegészségügyi Hivatal közösségi oldalán.

A hivatal egyúttal felhívta a figyelmet, hogy nem fogja az iskolák teljeskörű megnyitását elrendelni, mivel ezen hatáskör semmilyen jogi szabályozásból számára nem következik.

Az iskolanyitással kapcsolatos járványügyi helyzetet azonban folyamatosan figyelik Pozsony megyében. A járványügyi helyzet rosszabbodása esetén az egyes iskolák és óvodák epidemiológiai helyzete egyénileg lesz kiértékelve.

Jenleg a COVID-automata rendszerében Pozsony (I-V.), Malacka és Bazin számára harmadfokú figyelmeztetés van érvényben, a Szenci járás esetében pedig másodfokú figyelmeztetés.

vallo1
Fotó: Matúš Vallo má rád Bratislavu FB
Az autóbuszos-tesztelés online regisztrációhoz kötött, az eredményre azonban nem kell várni.
Pozsonyban a jövőhéttől állandó mintavételi állomások biztosítják a lakosok rendszeres tesztelését

A főváros, valószínűleg utoljára, ideiglenes mintavételi állomásokat állít fel a hétvégén. Ezek kapacitása ugyanakkor kisebb lesz az előző hétvégekhez képest. Jövő héttől azonban a városvezetés abban bízik, hogy a már meglévő mintavételi állomások kapacitása elegendőnek bizonyul, és biztosítani tudja majd a rendszeres tesztelés lehetőségét.

A magisztrátus ezért arra kéri a lakosokat, hogy ha szükségük van negatív koronavírus-tesztről szóló bizonylatra, ne hagyatkozzanak csupán az önkormányzatok által felállított ideiglenes mintavételi állomásokra, hanem a rendszeres tesztelések során az állandó mintavételi állomásokat (úgynevezett MOM) is vegyék igénybe.

A covid.bratislava.sk weboldalon megtalálható a pozsonyi állandó mintavételi állomások, illetve a jelenleg igénybe vehető mintavételi állomások listája. Ez utóbbiakat autóbuszokban alakítottak ki. Az autóbuszos-tesztelés előzetes regisztrációhoz kötött, ugyanakkor előnye, hogy nem kell várni az eredményre, mivel azt sms vagy e-mail formájában küldik el. A mintavételi állomások listája folyamatosan frissül, így utólag belekerülnek majd azok az ideiglenes mintavételi állomások is, amelyeket az egyes városrészek állítanak fel a hétvégén.

Pozsony vezetése arra figyelmeztetett, hogy ha az állandó mintavételi állomások kapacitása eléri a heti 100 ezer tesztet, a város felhagy a rendszeres hétvégi tesztelésekkel.

A szerdai napon 42 állandó mintavételi állomás nyílt meg Pozsonyban, és további állomásokat terveznek megnyitni az elkövetkezendő napokban, amelyek a jövőhéttől teljes kapacitásban biztosítani tudják a rendszeres tesztelést.

vallo3
Fotó: Dúbravka FB
A fővárosban 42 állandó mintavételi állomás nyílt meg, és további állomásokat terveznek megnyitni az elkövetkezendő napokban, amelyek a rendszeres tesztelés lehetőségét biztosítják.

A városvezetés ugyanakkor ezzel a hétvégével kapcsolatban úgy döntött, hogy néhány ideiglenes mintavételi állomást is felállít, hogy ne történjen meg, hogy egyes lakosok nem tudnak eljutni a tesztelésre.

Szencen hétfőtől megnyitják az óvodákat és az alapiskolák alsó tagozatait

Szenc városa február 15-től megnyitja óvodáit és alapiskoláinak alsó tagozatait. Mindezt a Regionális Közegészségügyi Hivatal javaslatára, és a covid-automata rendszerére hivatkozva teszi, amely a héten a Szenci járást a piros zónába sorolta.

„Szenc városa mint az iskolák és oktatási intézmények fenntartója hétfőtől megújítja a tantermi oktatást az alapiskolák alsó tagozatain, a művészeti iskolák alsó tagozatain, illetve minden óvodában” – írta az önkormányzat közösségi oldalán.

Az alapiskolák felső tagozatai esetében továbbra is távoktatás van érvényben. A városvezetés figyelmeztet, hogy február 15-től a lakosoknak szükségük van negatív koronavírus-tesztről szóló bizonylatra, amely nem régebbi 14 napnál. A Szenci járáson kívüli utazáshoz pedig 7 napnál nem régebbi negatív koronavírus-tesztről szóló bizonylattal kell rendelkezniük.

Megosztás
Címkék