2022. január 27., 09:17

Mert mi összetartozunk

A dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ idén ünnepli az intézmény megnyitásának 45. évfordulóját. Az emlékév a magyar kultúra napján indult útjára, és a programsorozat első kiállítását a Magyarság Háza intézménnyel karöltve szervezték meg.

45. VMK-Dunaszerdahely
Médialapozó
Fotó: Reczai Lilla

A kiállítás címe Az első tíz év – Szemelvények a Magyarság Háza életéből elnevezést viseli, amely egy interaktív vándorkiállításnak felel meg. A Magyarság Háza 2011-ben, a magyar kormány támogatásával jött létre. A minden magyar összetartozását jelképező intézmény célja a Magyarország határain innen és túl élő magyar közösségek közötti kapcsolatok erősítése, a pozitív magyarságkép kialakulásának, a magyarság értékmegőrző képességének segítése, az egymás iránti felelősségérzet kialakítása és elmélyítése.

45. VMK-Dunaszerdahely
Fotó:  Reczai Lilla

A Magyarság Háza a tavalyi évben ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját, ennek apropóján kereste fel egymást a két intézmény vezetősége, Csibi Krisztina és a dunaszerdahelyi VMK igazgatónője, Takács Tímea. A magyarországi kiállítást – Budapesten kívül – először Dunaszerdahelyen mutatták be, a kultúrház negyvenötödik születésnapja alkalmából.

Nagy öröm számomra, hogy elsőként köszönthetjük itt a Felvidéken a vándorkiállítást és az intézmény vezetőjét, Csibi Krisztinát”

– vallotta meg a VMK igazgatónője.

45. VMK-Dunaszerdahely
Fotó:  Reczai Lilla
Balról jobbra: Csibi Krisztina és Takács Tímea

Csibi Krisztina a megnyitón részletezte a kiállításon látott tárgyakat, amelyek tematikus csoportokba rendezve fogadják a látogatókat. Az avatatlan szem egyfajta nyitott könyvként jellemezhetné a felállított objektumokat, amelyek telis-tele vannak a magyar kultúrára jellemző különféle kincsekkel.

Külhoni tájak, a kortárs magyar képzőművészet, az irodalom, zene, színjátszás (…), illetve a magyar konyha páratlanul gazdag ízvilágát rejti egy-egy jelképes utazóláda. A kiállítás során rendhagyó tanórákba is belehallgathatunk és Hunyadi Mátyás királyi udvarába is bepillantunk, végső soron képet kapunk arról, hogy kik is vagyunk, milyenek is vagyunk mi magyarok”

– sorolta az igazgatónő.

45. VMK-Dunaszerdahely
Fotó:  Reczai Lilla

Az intézmény covid járvány alatt forgatott több száz kisfilmjébe is betekintést nyerhet a szemlélődő.

Az emlékévek ládájánál Mátyás király és Beatrix királyné ruháit ölthetik magukra az érdeklődők, de ha tovább haladnak, egy pillanat erejéig huszárruhában is pompázhatnak a résztvevők.

Még a Marsjáró működésével is megismerkedhetnek az igazi űrvadászok, amely kialakításához egy jeles magyar fizikus, Bejczy Antal is hozzájárult.

45. VMK-Dunaszerdahely
Fotó:  Reczai Lilla

S még ennél is több érdekességgel készült a kiállítás keretében a Magyarság Háza vezetősége, valamint a dunaszerdahelyi VMK munkatársai. Bíznak abban, hogy a vándorkiállítás elnyeri az emberek tetszését és számtalan új információval gazdagodnak majd az odalátogatók. A megnyitón közreműködött Vadkerti Imre és Bertók István.

A tárlat március végégi megtekinthető a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ aulájában.

45. VMK-Dunaszerdahely
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.