2021. június 7., 12:02

"...Mert bárhol is vagyunk, összetartozunk..." - Nagytárkányban emlékeztek Trianon évfordulójára

"…örüljünk egymásnak, amikor találkozunk" - énekli Varga Miklós a Határtalan dal című nótájában legújabb albumán, amelynek az Ébredés 100 év magány után címet adta. Akár ez az idézet is meghatározhatná annak a vasárnap délután tartott megemlékezésnek a hangulatát, amelynek helyszíne a bodrogközi Nagytárkány volt, pontosabban az a park, ahol az országban elsők között állítottak fel Trianon emlékművet, a Csonka angyalszárnyat.

Hetey Ágota-Nagytárkány
Médialapozó
dr. Hetey Ágota
Fotó: Zsebik Ildikó

Az Összetartozás Napja alkalmából itt mondott beszédet dr. Hetey Ágota, Magyarország kassai főkonzulja, aki a 101 éve történteket gyilkossági kísérletként aposztrofálta. A győztes hatalmak minden területen megfosztották az országot kincseitől: az ipar, a humán erőforrás, az infrastruktúra, a természeti értékek jelentős részétől. Ráadásul akadtak  Magyarországon olyanok, akik megpróbálták elhitetni az otthon maradottakkal, hogy az államhatároknál megáll a magyar földrajz, hogy létezik anyaországi történelem. Hogyan lehetne történelmünk és kultúránk olyan személyek nélkül, mint Hunyadi Mátyás, II. Rákóczi Ferenc, Kosztolányi vagy Márai? Mi mindannyian egy végeláthatatlan lánc szemei vagyunk, úgy kell élnünk, hogy tudjuk: felelősséggel tartozunk az elődeinkért és az utánunk jövő nemzedékért egyaránt. Ehhez pedig hit és áldozatvállalás kell!

Ünnepi gondolatait azzal zárta, Magyarország ma erősebb, mint 101 éve volt, hiszen képes biztosítani a nemzet fennmaradását és jövőjét, mert minden magyar számít!

A főkonzul asszonyt a település polgármestere, Kopasz József váltotta a mikrofonnál. Kopasz hangsúlyozta, Magyarország kormánya nemcsak beszél, cselekszik is! Azért, hogy érvényesülni tudjunk szülőföldünkön, támogatja iskoláinkat, egyházainkat, vállalkozóinkat, kultúránkat, szervezeteinket…Csak a helyi római katolikus templom felépítéséhez 15 millió forinttal járult hozzá. A néhány kilométerrel távolabb fekvő borsi kastélyt teljesen felújította, míg a hazai kormány csak morzsákkal támogatta azt. Élve az alkalommal megköszönte többek között azokat a lélegeztetőgépeket is, amelyeket a főkonzul asszony biztosított a királyhelmeci, a tőketerebesi, a nagymihályi és a rozsnyói kórháznak.

A polgármester úr azzal zárta gondolatait: bátran vallja magát mindenki annak, akinek született, amely nemzet nyelvén gondolkodik, imádkozik!

A megemlékezés hivatalos része a koszorúzással zárult. Az emlékezés virágait elhelyezte a Csemadok, az MKP, a Vöröskereszt helyi szervezete, az önkormányzat, valamint az óvoda és az iskola képviselete. A teljes ünnepséget a Tisza Népdalkör éneke színesítette.

A műsor Varga Miklós koncertjével folytatódott. Felhangzottak új albumának dalai, egy egyveleg az István, a király című rockoperából, valamint a Vén Európa c. sláger. A koncert a Honfoglalás c. film ismert betétdalával, illetve a Himnusz hangjaival zárult.

A Tisza népdalkör énekel Nagytárkányban
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.