2020. február 2., 10:23

Merni kell nagyot álmodni!

Nagykapos mellett, a Latorca folyó jobb partján járunk. Abban a Kaposkelecsényben, amely 1943-ban Magyarmocsár, Magyarkelecsény és Ungnyarád egyesítésével jött létre. Bár mindez 77 évvel ezelőtt történt, ráadásul ezek a falvak idővel összeépültek, a település lakói még mindig számontartják, ki melyik falurészből származik.

 

Ezt bizonyítja többek között a Háromfalu fesztivál, a hármas futballtorna vagy épp az a tény, hogy a községnek három temetője van. Kaposkelecsény élén bő egy esztendeje Varga Tibor személyében egészen fiatal, harminchárom esztendős polgármester áll. Annak hátterében, hogy őt választották meg a polgárok erre a posztra, egyrészt a közösség nagy fokú megosztottsága és ellenségeskedése állt, másrészt eredményekre volt szükség a falufejlesztés terén. A fiatal polgármestert egy gyors mérlegvonásra kértük.

Mi változott az elmúlt időszakban?

Három falurész, háromszoros elvárás. De jó eredmények esetén háromszoros sikerélmény. Istennek hála, mára az ellentétek kezdenek elsimulni, sőt a falu kiépítésével, szépítésével is jól haladunk. Jómagam már önkormányzati képviselőként megismerhettem a polgárok igényeit. E tapasztalatok mentén igyekszem meghatározni azóta is a település fejlődési irányát. Újra naggyá tesszük Kaposkelecsényt! Ez volt a választási szlogenem, s ez a mondat egyszerre célzott erkölcsi, emberi és gazdasági növekedést.

Mit sikerült elérnie ezek közül?

A választási kampány során kitűzött célok közül sok mindent teljesítettem. Elsősorban felújítottuk a kisiskolánkat, új tanári szobát rendeztünk be, interaktív táblát és számítógépeket vásároltunk, korszerűsítettük az épület elektromos hálózatát. Az újonnan megválasztott igazgatónő pedig még nálam is fiatalabb! Ezenkívül fejlesztettük a község konyháját, ahol az étkezőbe is hamarosan új bútorok érkeznek. Az óvoda is megújult. Nagy örömünkre az utóbbi években sok gyermek született, ezért természetesen mindent megtettem azért, hogy az előírásoknak megfelelő játszóteret kapjanak a gyerekek. A magyar kormány óvodafejlesztési programjának köszönhetően igyekezetünket siker koronázta, tavasszal elkezdődhetnek az építési munkálatok.

Úgy tudom, a kelecsényiek nagyon szeretik a focit! 

Bár a futballcsapatunk közel tíz éve megszűnt, tavaly nyáron felújítottuk a sportöltözőt, mert méltó körülmények között szerettük volna megünnepelni testvértelepülésünkkel, Tiszakanyárral az együttműködésünk 40. évfordulóját. Ez a kapcsolat barátságos meccsekkel indult, és a futballnak azóta is hagyománya van ebben a kapcsolatban. Az idén újra benevezünk a hivatalos labdarúgó-bajnokságba, hétvégéken ismét zúghat a „Hajrá, Kelecsény!” a futballpályánkon.

varga_tibor.jpg
Varga Tibor

Ha jól tudom, polgármester úrnak irodája sem volt.

Lassan az  is elkészül, eddig a tanácstermünk asztalánál dolgoztam, tudva, hogy mindennek megvan a maga ideje és fontossági sorrendje. A legnagyobb volumenű beruházáshoz, a megígért járdaépítéshez már beadtuk a pályázatunkat, és várjuk az eredményt. Szeretnénk még a mellékutakat felújítani, és nagy álmunk egy többfunkciós sportpálya létrehozása. Amíg addig eljutunk, a fiatalok egy konditermet vehetnek birtokba. Felújítottuk még a ravatalozót, és korszerűsítettük a községi hivatal épületét. Már központi fűtés adja itt is a meleget. Új konyhahelyiséget rendeztünk be, amely a községházán tartandó rendezvényeket is hivatott szolgálni, legyen szó születésnapról, halotti torról vagy közösségi eseményről.

Nem minden község büszkélkedhet polgárőrséggel.

Erre hivatalba lépésemet követően fél évvel került sor. Ez a lehetőség négy férfinak, s ezáltal négy családnak nyújt biztos megélhetést két éven át. Egyébként igyekszünk minden lehetőséget kihasználni, hogy csökkentsük a munkanélküliséget, és segítsük a fiatalok itthon maradását.

Kaposkelecsény arról is ismert, hogy itt mindig történik valami.

Így igaz, hiszen rendezvények sora valósul meg minden évben. Ezek központi színhelye a tájházunk, amely egyre szebb és egyre komfortosabb. Legutóbb tíz új tábori ágyat kapott. Hamarosan átadjuk II. Rákóczi Ferenc szobrát, amely a Csemadok helyi szervezete igyekezetének köszönhető, és a nagy hagyománnyal bíró fafaragó táborunkban készült. A kultúrában sokat segít a Petőfi Program keretében Balázs Lilla, aki táncházat szervez, pályázatokat ír, gyerekekkel foglalkozik, néptáncot tanít, nemcsak helyben, de a Bodrogközben is. Van sikeres önkéntes tűzoltószervezetünk, ráadásul női csapatunk is alakult, ami igazi ritkaságnak számít.

Mi a siker titka?

Igyekszem minden kaposkelecsényi lakos polgármestere lenni, s nem szeretnék megosztó politikát folytatni. Köztudottan nehéz helyzetű régióban élünk, ahol többszörösen egymásra vagyunk utalva, s csak együtt tudjuk előbbre vinni községünk, közösségünk sorsát. Összefogás és bizalom nélkül nem érhetünk el eredményeket. Tíz éve, hogy bekapcsolódtam az MKP munkájába. Több választás alkalmával is indultam, ezúttal is jelöltje vagyok a Magyar Közösségi Összefogásnak, mert azt szeretném, hogy régiónknak legyen hangja a nagypolitikában. Hiszek abban, hogy sikeressé tehetjük szülőföldünket, csak higgyünk, és merjünk nagyot álmodni! 

Megjelent a Magyar7 hetilap 2020/5. számában.             

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.