2020. december 25., 11:59

Mennyi szeretet fér egy cipősdobozba?

2020 a megpróbáltatások éve volt, hiszen a koronavírus-járvány valamilyen mértékben mindenki életét megváltoztatta. A szeretet, a kedvesség és a törődés igénye most még inkább felerősödött. Ezért a cipősdobozos jótékonysági kezdeményezés az idén sem maradhatott el Dunaszerdahelyen. A szeretetcsomagokkal az idősotthonok lakóit ajándékozták meg.

Farkas Cynthia, Farkas Vivien és Kudrasvilli Milan
A kezdeményezésről

A Mennyi szeretet fér egy cipősdobozba? elnevezésű jótékonysági kezdeményezés Jana Galatová és Silvia Slobodová nevéhez fűződik, akik 2017-ben egy Facebook-csoporton keresztül szólították meg az ismerőseiket, arra buzdítva az embereket, hogy készítsenek ajándékot olyan idős embereknek, akiknek nincsenek rokonaik.

Az első évben nem várt mennyiségű cipősdoboz érkezett a két szervezőhöz, a következő évben pedig ennek a duplájára növekedett az ajándékok mennyisége. Ekkor már országos jelentőségűvé nőtte ki magát a kezdeményezés, amelybe a dunaszerdahelyi Farkas Vivien is bekapcsolódott, ráadásul nem egyedül. Testvére és Vivien párja is csatlakozott a cipősdobozok gyűjtéséhez, és a Dunaszerdahelyen működő két idősotthonba vitték a jótékonykodók által készített ajándékdobozokat.

A dunaszerdahelyi Svoboda tábornok utcában és a Barátság utcában található intézményekbe segítségükkel az idén is beköltözik a szeretet.

Cipősdobozban a meglepetés

Vivien már második éve foglalkozik a cipősdobozok gyűjtésével, amelyekkel nemcsak az idősotthonok lakóinak szerez örömet, hanem a készítők szívébe is jó érzés költözik. Szinte egész Szlovákiában vannak olyan központok, ahol az önkéntes koordinátorok szervezik a gyűjtést.

Természetesen a cipősdoboz tartalmára pontos szabályok vonatkoznak, hiszen nem mindegy, mi kerül a csomagba. Jó, ha a doboz tartalmaz valami illatosat, édeset, sósat, meleget, esetleg megtölthetik olvasnivalóval, de emléktárgyak is helyet kapnak az ajándékok között. Vivien elmondja, hogy az idén összegyűjtött dobozok szinte kivétel nélkül megfeleltek ezeknek a feltételeknek, akadt azonban negatív tapasztalat is. Az idősek nagyon örülnek a kézzel készített tárgyaknak, vagy azoknak a képeslapoknak és rajzoknak, amelyeket gyerekek készítettek.

Karanténban a dobozok

A vírushelyzetre való tekintettel nagyon fontos a cipősdobozok tartalmának fertőtlenítése és a dobozok karantén alá helyezése. Ez azért fontos, hogy kiszűrjék a nem megfelelő ajándéktárgyakat, és ügyeljenek a biztonságra. A pezsgőtablettákat például kiszedték a csomagokból és a nővérkéknek adták, hogy majd ők osszák el azok között az idősek között, akiknek valóban szükségük van rá.

Az idén majdnem 300 csomagot sikerült összegyűjteni, ebből 80 doboz került az egyik, 74 a másik dunaszerdahelyi intézménybe. A maradék 141 cipősdoboz a nádszegi idősotthonba jutott el.

Vivien elmondja, hogy a dobozgyűjtés csapatmunka, amelynek napjainkra kialakult a rendszere. Akadtak olyan önzetlen segítők, akik átvállalták a dobozok begyűjtését és szállítását, így ha Vivienék nem tudtak elmenni valakihez a csomagért, ők oldották meg.

A tavalyihoz képest az idén sikerült megduplázni a csomagok mennyiségét. Talán a rendkívüli helyzet is eredményezte, hogy az emberekben megnövekedett az adakozás vágya. Egy adakozó lány például azt mondta, hogy neki már nem élnek a nagyszülei, így ezzel a dobozzal szeretne valakinek szép karácsonyt szerezni.

Az ajándékok átadása

Tavaly sokkal meghittebb volt a csomagok átadása a kiválasztott idősotthonokban.

Édesapám beöltözött Mikulásnak, mi pedig szintén felvettük a karácsonyi pulcsikat és a piros Mikulás-sapkát, hogy még ünnepibbé varázsoljuk a hangulatot. Az idősotthon lakói és az ott dolgozók egy helyen gyülekeztek, hogy együtt éljék meg a szép perceket. Persze, voltak fekvőbetegek, akik nem tudtak lejönni a közös terembe, hozzájuk külön felmentünk, és úgy adtuk át nekik a csomagokat

– mondja Vivien.

2020-ban azonban minden másképp történik, így csak az ápolóknak és a nővéreknek tudták átadni a dobozokat, amelyek ráadásul 10 napos karantén után, a karácsony előtti héten jutottak el az idős emberekhez.

Az idősotthonok lakói, bár tudnak róla, minden évben meglepetésként élik meg az ajándékozást. Vivien szerint a csomag kétszer szerez örömet: amikor készíti az ember és amikor átadja.

Gyakran előfordul, hogy a magányos, idős emberek nem kapják meg azt a figyelmet és törődést, ami kijárna nekik. A mostani helyzetben pedig fokozott szerepe van a rájuk fordított figyelemnek – mondja Farkas Vivien, hozzátéve, hogy nemcsak az adakozóktól, hanem az ápolóktól és a nővérektől is sok köszönetet és kedvességet kapnak cserébe. Persze, nem ezért csinálják. A cél a fontos, ami megér bármennyi időt és energiát.     

Megjelent a Magyar7 hetilap 2020/52. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.