Melyek Pozsony legveszélyesebb városrészei?

2019. augusztus 24., 18:00
Radi Anita

Júliusra ígérték, ám csak augusztus végén nyílik meg a városi rendőrség külön állomáshelye a Pozsony központjában lévő Széplak utcában (Obchodná ulica), amelyet a magisztrátus a megnövekedett erőszakos bűncselekményekre reagálva hozott létre.

pozsony-1.jpg
A Széplak utca nem mindig szép

A Széplak utca a turisták által egyik leglátogatottabb utcák közé tartozik Pozsonyban. A helyi lakosok azonban jól tudják, sötétedés után nem ajánlatos itt tartózkodni, mert számos erőszakos bűncselekmény történt az elmúlt időszakban. Leginkább a hétvégéken részeg és hangoskodó személyekkel van tele az utca, akik zavarják mások nyugalmát. Gyakoriak a verekedések, veszekedések és a különböző randalírozások.

Idén májusban egy késsel fenyegetőző férfira lőttek rá a rendőrök, aki fényes nappal előbb erőszakkal be akart jutni a pénzügyminisztérium épületébe, majd megszúrt egy ott dolgozó pénzügyőrt, s az incidens a Széplak utcán ért véget lövöldözéssel. Nem sokkal ezután júniusban egy férfi támadott rá egy 22 éves siket fiatalemberre a Hurban téren, aki súlyos sérüléseket szenvedett.

A nem megfelelő közbiztonság miatt már hosszú évek óta érkeznek a rendőrséghez a lakossági panaszok. A Széplak utcán az eddigi legsúlyosabb incidens 2018 májusában történt, amikor megtámadtak és megvertek egy Fülöp-szigeteki állampolgárt, aki két nő segítségére sietett. Henry Acorda később belehalt sérüléseibe. A támadó az akkor 28 éves, a Dunaszerdahelyi járásból származó Juraj H. volt.

A megnövekedő erőszakos bűncselekmények miatt a magisztrátus úgy döntött, a problémás utcán rendőrségi állomáshelyet hoz létre, egy bevethető különleges egységgel. Erre a célra egy régi kávéház épületét alakítják át. A júliusi határidő eltolódásának az oka az építkezési és a kerületi műemlékvédelmi hivataltól szükséges engedélyek beszerzése volt – nyilatkozta a magisztrátus szóvivője.

Az augusztus végén megnyíló állomáshelyen jelenteni lehet majd a rendzavarásokat, vagy vészhelyzet esetén biztonságba húzódni. A városi rendőrség ezen kívül meghosszabbította a környéken a pénteki és szombati járőrözések időtartamát, amelyeket kutyás járőrrel is megerősítenek. Ezen kívül minden rendőrnek GPS helymeghatározóval ellátott adó-vevő készüléke lesz, hogy teljes áttekintésük legyen az összes szolgálatban lévő egységről. Ezzel céljuk a rendőrség reakciókészségén javítani. A város ugyancsak dolgozik a kamerarendszer kibővítésén az érintett utcákon.

Főpályaudvar vagy hajléktalanszálló?

A rendőrségi statisztikák alapján az Óvárosban, Főréven, Vereknyén, Pozsonypüspökin, valamint a III. városkerületet alkotó Újvárosban, Récsén és Pozsonyszőlősön a legmagasabb a bűncselekmények száma. A rendőrség szerint ez azért van, mert itt tartózkodik a legtöbb olyan ember, aki nem pozsonyi lakos.

A főváros egyik különösen kellemetlen helyei közé tartozik a főpályaudvar is. A pozsonyiak már több éve panaszkodnak nem csupán a sivár és élettelen szocialista épületnek a küllemére, de az ott tartózkodó hajléktalanok viselkedésére is. A főállomás revitalizációját már régóta ígérik, ám olyan jeles események, mint az idén megrendezett jégkorong-világbajnokság sem tudta a döntéshozókat arra ösztönözni, hogy e téren komolyabb lépéseket tegyenek.

A főállomás hosszú ideje ittas hajléktalanok és más aszociális személyek gyűjtőhelye, akik a járatokra várakozó embereket, vagy az ott dolgozó személyzet tagjait zaklatják, kéregetnek, hangoskodnak, vagy éppen idegenekkel perlekednek. Az utasok évek óta panaszkodnak a bűzre, szemétre és a rendetlenségre az épületben és annak környékén. A rendőrség ezért megerősítette egységeit az övezetben. Azokat a személyeket, akiknek nincs érvényes vonatjegyük, igyekeznek kiszorítani a várótermekből. Az állomás környéke is tele van hajléktalanokkal, akik elfoglalják az ülőhelyeket, lármáznak, és gyakran az autóbusz-megállóknál várakozó emberektől kéregetnek vagy kötözködnek. A külföldről érkező turisták első találkozása a szlovák fővárossal így nem épp pozitív, bizonyára nem a legjobb benyomást kelti.

Hasonló problémák vannak az óvárosi Kő téren is, ahol ugyancsak sok hajléktalan tartózkodik. A lakosokat zavarja, hogy csapatokba verődve elfoglalják az utcai padokat, s azokat bepiszkítják. Hangoskodnak, és gyakran összeszólalkoznak a járókelőkkel is.

Köztéri drogozás a Pentagonnál

Immár több mint húsz éve a főváros legveszélyesebb zónái közé tartozik a Vereknye városrészben található hírhedt Pentagon. A lakótömb a múlt század hetvenes éveiben épült. Neve onnan ered, hogy öt lakóház alkotja, amelyek egy nyitott félkörben helyezkednek el. Egykor tiszta és rendezett park volt a félkör közepén, mára az erre való jeleket már keresve sem találnánk. Az épületekben kisebb lakások és garzonok voltak, amelyek leginkább a helyi építőmunkásokat szolgálták. Innen ered az utca elnevezése is (a Pentagon a Stavbárska utca 34-42. szám alatt található). Miután megépültek a lakótelepek, a munkások lakásaiba egyszerű bérlők költöztek. A környéken aztán egyre gyakoribb lett a bűnözés, a drogfogyasztás és a rendzavarások.

Mára a lakosok a főváros drogközpontjaként ismerik helyet, ahol még fényes nappal sem ajánlott sétálni. A rossz hírű lakótömbnél rengeteg az eldobált fecskendő, és az utcán belőtt kábítószerfüggőkkel találkozhatunk. Mindez kihatással lett a helyi lakások és ingatlanok árára is, amelyek ezáltal jelentősen leértékelődtek.

A vereknyei önkormányzat a problémával régóta foglalkozik, egy ideje kerekasztal-beszélgetéseket is szervez. A magisztrátus a rendőrséggel és különböző polgári szervezetekkel együttműködve szeretne javítani a biztonsági helyzeten a Pentagon kritikus helyein és a körülötte lévő nyilvános tereken. A helyi önkormányzat kezdeményezésére kibővítették a kamerarendszert, illetve egy magán biztonsági szolgálatot is létesítettek a területen. Ezen kívül a főváros vezetésével együttműködve a rendőrjárőrök megerősítésén is dolgoznak.

A magisztrátus azon a véleményen van, hogy a Széplak utcán, avagy a Pentagon területén uralkodó állapotokra nem lehet kizárólag biztonsági problémaként tekinteni, ez esetben ugyanis egy olyan társadalmi jelenségről van szó, amely több szakember bevonását is igényli.

(Megjelent a Magyar7 2019/34. számában)

Kövesse facebook oldalunkat is!