2020. december 24., 10:32

Méhviaszból karácsonyi díszek

Advent táján minden család szebbnél szebb díszekbe öltözteti az otthonát. Akik tudatosan próbálnak élni, a természetes alapanyagokból álló, házilag készített díszeket részesítik előnyben. Aki azonban nem rendelkezik fantáziával és kézügyességgel, választhat a helyi kézművesek termékeiből.

Az ajnácskői Ádám Enikő és párja, Pál Dénes 2012-ben vásárolta az első méhcsaládokat. Ma már kilencvennél tartanak. A fiatalok külföldön ismerkedtek meg, de mindig is a szülőföldjükön szerettek volna érvényesülni. Dénes édesapja révén már korábban is foglalkozott méhészettel, így hazatérve logikus volt, hogy tovább viszi a tőle örökölt mesterséget. Szerencsére párjában, Enikőben ebben is partnerre talált, így családi vállalkozásként tartják nyitva gazdaboltjukat, ahol sok egyéb hasznos termék mellett méhészeti segédeszközöket is árulnak. 

A fiatalokkal az otthonukban találkozom. Érkezésemkor Enikő éppen a méhészeti termékeket és ajándéktárgyakat rendezgeti, tesz-vesz a boltban, Dénes munkából ér haza. A ház ura elmondja,

a családi méhtelep a falu szélén, az erdőhöz közeli tisztáson található. Ilyenkor, decemberben a méhészeknek már nincs teendőjük, a méhecskék is pihennek. A gyertyákhoz szükséges méhviaszt már nyáron előállították.

Pál család

– A méhviasz, vagyis a lép természetes viasz, amelyet a méhek a saját váladékukból állítanak elő – mondja Dénes. Sok A-vitamint és egyéb aktív hatóanyagot és propoliszt is tartalmazhat. Ők a fészkekbe műlépet tesznek, ezzel újítják, fiatalítják. A műlépből tekerik a lányok a gyertyát, de ezt építik ki a méhecskék is. Ebből olvasztják ki a viaszt.

A Pál család tavaszi virágmézet, akácmézet, nyári mézet, különféle ízesített mézet és propolisztinktúrát is előállít.

Igyekeznek mindig újabb és újabb ötletekkel előrukkolni, színesíteni a kínálatot. Igazi csemegének számít a diós és a fahéjas méz, illetve a mézkaviár. A mákos méz, vagyis a mézkaviár valódi ínyencség, avat be Enikő.

– A mák finom és értékes B1-, B2-, B6-vitamin és niacinforrás, de az E-vitamin-tartalma is említésre méltó. Sok kalciumot, magnéziumot és foszfort tartalmaz, ezért a csontok egészségének megőrzésére kiváló táplálék. A méz és a dió biztosítja az összes szükséges vitamint, ásványi anyagot, fehérjét a szervezetünk számára. Magas vérnyomásra, gyakori fejfájásra, vérszegénység kezelésére és gyomorfekélyre kifejezetten ajánlott. Az illatos fahéj és a méz egészségvédő hatását lágy, ínycsiklandozó krémmézkeverékben egyesítjük. A fahéj fertőtlenít, emésztést serkent, puffadást gátol, antioxidáns hatású.

méhviasz gyertyák

Rendszeres napi fogyasztása segít a koleszterinszint csökkentésében, védi az érfalakat. Napi kis mennyiségű fogyasztása előnyösen befolyásolja a szervezet vércukor- és zsíranyagcseréjét. Enikőék szeretnének mindent felhasználni, amit a méhek termelnek. A méhviasz gyertyát is ezért kezdték el készíteni.

Ebben már a kislányok, az ötéves Zselyke és a kétéves Sára is segít. Tekerik a gyertyát, pecsételnek és csomagolnak. Zselyke elárulja, hogy a díszek közül a karácsonyfa formájú a kedvence, de van angyalkás, hóemberes, házikós, csengős, tobozos és mackós is.

– A méhviasz tisztítja a levegőt. Nyugtató hatással van az emberi testre, a légzőrendszerre, megköti a port. Hipoallergén, így asztmásoknak, allergiásoknak is ajánlott, hiszen a tiszta méhviasz mindenféle vegyi eljárástól mentes – árulja el Enikő, aki nagyjából egy hónapja tette fel közösségi oldalára saját készítésű méhviasz gyertyáit és díszeit, és máris jelentkeztek a vevők.

Közben mindhárom lányra felkerül a kötény, és kezdődik a főzőcske. Míg a szilárd viasz a tűzhelyen melegszik, Enikő beavat a gyertyakészítés folyamatába.

– A viaszt nagyjából 50 fokra melegítjük. Érdemes a kanócot is belemártani, mert úgy tovább ég. Ha megfelelő hőmérsékletű a viasz, szilikonformákba öntjük. Az öntött gyertyának 1-2 órára van szüksége, hogy megszilárduljon, ezután kiszedhetjük a formából.

Az elkészült díszeket aztán közösen csomagolják. A kislányok különféle ünnepi jókívánságokat és mintákat pecsételnek az ajándékokra, így téve teljessé azokat.

Enikő az öntött, tiszta méhviaszból készült gyertyák mellett tekert gyertyákat is készít. Utóbbi szintén természetes viaszból készül, ebből tekerik a gyertyát. A viaszgyertyát évekig lehet tárolni. Az idő múlásával fehér réteg keletkezik rajta, ez azonban a meggyújtás után eltűnik.

– A méhviasz gyertyáknak egyébként nem várt sikerük lett a közösségi oldalon – újságolja boldogan Enikő. Rendeltek belőle Olaszországba, Írországba, Angliába és persze Szlovákiába is.

méhviasz gyertyák

– Az idén végre kezd beérni az eddig befektetett munka és energia. Az emberek mostanra jöttek rá, hogy érdemes a házi termékek felé fordulni. Mióta gyermekeink vannak, mi is különösen odafigyelünk arra, hogy egészségesen éljünk. Igyekszünk a természetes anyagokat előnyben részesíteni, fokozatosan lecseréljük a vegyszereket a háztartásban is, háziállatokat tartunk, kenyeret sütök, sajtot készítek, forrásvizet iszunk és csevicét. Mindenkit arra buzdítunk, hogy ha egészségesen szeretne élni, fogyassza a méhtermékeket.

A Pál család a jövőben méhkenyér és mézszappan előállítását is tervezi, illetve szeretnék felfuttatni a webshopjukat is.

Megjelent a Magyar7 2020/50. számában.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.