2020. február 24., 14:30

Megváltoztatnák a kommunista és náci rezsimeket idéző utcaneveket Pozsonyban

Pozsonyban több olyan utca is található, amelyek elnevezése a totalitárius rezsimek korszakát idézi.

Fotó: Wikipedia

Harminc évvel a bársonyos forradalom után még mindig találhatók a fővárosban olyan utcák és terek, amelyek nevei a náci vagy a kommunista rezsim korszakát idézik – írja a Bratislavské noviny. A lap bemutatta azokat a pozsonyi utcákat, amelyek esetében már időszerű lenne a névváltoztatás. Ilyen többek között a Stachanovská nevezetű utca (Ruzsinov/Főrév), amely a szocialista munkások ikonikus alakjának, Alekszej Sztahanov szovjet bányásznak az emlékét őrzi.

Sztahanov világrekordot állított fel. 1935-ben 227 tonna szenet bányászott ki egy műszak alatt. Ezzel névadója lett a munkásokat nagyobb termelékenységre ösztönző, a szocialista gazdasági rendszer fölényét hirdető sztahanovista mozgalomnak.

A kommunizmus utáni nosztalgikus hangulatot idézi a pozsonyi Úttörő- (Pionierska), vagy a Forradalom (Revolučná) utca is. Ugyanakkor a Pozsony-Újvárosban található Szibériai utca (Sibírska) a szovjet gulagokra emlékeztet. Pozsonyligetfalun található a Határőrök tere (Námestie hraničiarov). A tér átnevezését már többször is kezdeményezték, sikertelenül. Többeknek nem tetszik, hogy a tér azokra a határőrökre emlékeztet, akik sok ártatlan életet kioltottak. Ugyancsak Pozsonyligetfalun találjuk a Lenardova nevezetű utcát is, amelyet Lénárd Fülöp, osztrák-magyar fizikus és Nobel-díjas tudós után neveztek el. Sokakat ez az utcanév is régóta zavar, merthogy Lénárd Fülöp kiváló tudós volt, ám szövetségese a német nemzetiszocialista pártnak – írja a Bratislavské noviny.

A témával kapcsolatban Ján Budaj városi képviselőt, és az 1989-es események egyik fontos szereplőjét kérdezte a Bratislavské noviny.

„Egyfajta hibrid korszakban élünk. Sok dolog megváltozott, de sok dolog változatlan is maradt” – mondta Budaj. Kifejtette, a Határőrök tere tökéletes bizonyítéka annak, mennyire megosztott a társadalmunk. Az emberek képesek elégedettek lenni a Határőrök terével úgy, hogy eközben Anton Srholec római katolikus lelkipásztort és az ő Szabadság kapu-emlékművét is szeretik, amelyen a meggyilkolt áldozatok nevei szerepelnek.

Az átnevezésekre még várni kell

1989 után több vitatott utcanevet is sikerült megváltoztatni Pozsonyban. Így kapta R. J. Malinovszkij, a Szovjetunió marsallja és védelmi minisztere után elnevezett Malinovského utca a Šancova nevet (a német die Schanze – várfalak szó alapján). Az 1917-es októberi orosz forradalom fegyveres akcióiban, majd az azt követő polgárháború harcaiban fontos szerepet játszó V.I. Csapajev után elnevezett Čapajevova utca ma a szlovák költő, Ondrej Štefanko nevét viseli. A cseh kommunista újságíró, Július Fučík után elnevezett Fučíkova utcát pedig Réz (Medená) utcára keresztelték át. A névváltoztatások nagy részére a kilencvenes években kerül sor.

A Bratislavské noviny a névváltoztatásokkal kapcsolatban felkereste a városvezetés illetékes embereit. Mint kiderült, ma már nagyon nehéz ilyesfajta változásokat megvalósítani. A témában Vladimír Dolinay városi képviselő, a terminológiai bizottság tagja nyilatkozott.

„Úgy vélem, hogy el kéne számolnunk a múlttal, és ehhez az utcák neveinek megváltoztatása biztosan hozzásegítene. Nem tesz jót Pozsony hírének, ha ilyen nevű utcáink és tereink vannak. Másrészről egy ilyesfajta meggondolatlan változással sok ember haragját is kivívnánk. Ez ugyanis azt is jelentené, hogy nagyon sok lakosnak meg kéne változtatnia a hivatalos dokumentumaiban szereplő adatokat, és ez nem egyszerű dolog” –  mondta Vladimír Dolinay a szlovák lapnak.

A terminológiai bizottság intenzíven foglalkozik a témával, és igyekszik lehetőséget találni arra, hogy a vitatott utcaneveket megváltoztathassák. Legközelebbi ülésükre március 11-én kerül sor, ennek során Pozsony új utcáinak neveit vitatják meg, Dolinay a problémás utcanevek témáját is meg szeretné nyitni.

Megosztás
Címkék