2020. december 15., 14:18

Megújult Muzslán a magyar katonák tömegsírja

A Memoriae Patrium Honismereti Társulás Magyarország Kormánya támogatásával felújította a Magyar Királyi Honvédség Muzslán elesett katonáinak sírját.

A kegyeleti helyen, melynek korábbi elöregedett sírjelét a felirat szerint „egy jólelkű család” állíttatta, összesen 28, a II. világháborúban elhunyt magyar katona nyugszik. Többségük 1945 januárjában, a térségben vívott harcok során halt hősi halált, illetve a Magyar Honvédség muzslai katonai kórházában, 1944-ben és 1945-ben hunyt el.

tömegsír Muzsla

Mivel az itt nyugvó katonák neve ismeretlen volt, Bréda Tivadarnak a honismereti társulás elnökének a Hadtörténeti Múzeum szakembereivel karöltve sikerült azonosítaniuk 26 személyt.

Bréda úr elmondta, többen a halált megvető bátorsággal harcoló Szent László Hadosztály tagjai voltak.

tömegsír Muzsla

A leromlott állapotú tömegsír a barti Memoriae Patrum Honismereti Társulás gondozásában, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum által biztosított szervezeti támogatás keretében valósult meg 2020 decemberében. Méltó helye lett a hősi halált halt katonáknak és az emlékezésnek.

(Képek: Memoriae Patrum Honismereti Társulás)

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.