2021. szeptember 29., 10:28

Megújult az egyházkarcsai templomtorony

Dabas Város Önkormányzata, az Egyházkarcsai Római Katolikus Egyházközösség, valamint a Petőfi Baráti Társulás a múlt év nyarán sikeres pályázatot nyújtott be a határokon átnyúló Szlovákia-Magyarország Interreg pályázati kiírás keretében.

Dabas-Egyházkarcsa - közös projekt
Galéria
+18 kép a galériában
Fotó: Szerencsés István

A projekt során a Dabas melletti Sáriban Szlovák Alkotóház és Babamúzeum, Egyházkarcsán templomrekonstrukció megvalósítására került sor.

A Pest megyei Dabas városában, a Sári Zarándok és Kulturális Központban konferenciára került sor, ahol az egyházkarcsiak bemutathatták új kiadványukat, Egyházkarcsa-Dabas-Királyfiakarcsa szakrális és szellemi öröksége címmel. A dabasi konferencián előadott Balogh Károly (Egyházkarcsa plébánosa), Nagy Iván (a Csallóközi Múzeum igazgatója), Bozay Krisztián (Csallóközkürt plébánosa), Balázs József (keramikus, fafaragó és díszítőművész), valamint felesége, Balázs Katalin (néprajzkutató és keramikus).

Dabas-Egyházkarcsa - közös projekt
Fotó:  Szerencsés István

Egyházkarcsa is teljesítette a projekt által kitűzött feladatát: a katolikus templom tornyának renoválása megtörtént. Szeptember 26-án pedig zárókonferenciára és egyházzenei fesztiválra került sor az egyházkarcsai Szent Bertalan római katolikus templomban.

Az egyházzenei fesztivál keretében a Crux együttes adott koncertet. A zenei fellépést az előadók evangelizációs programmal kötötték össze. Csodálatos volt hallgatni, hogy a fiatal emberek nemcsak szépen játszanak, hanem meghitten tesznek tanúságot Krisztusról. A zárókonferencián Dabas Városa nevében Koztolányi Gyula számolt be a projekt teljesítéséről. Városukban a Babamúzeum méltóképpen fogja megörökíteni a szlovák kultúra sokszínűségét.

Dabas-Egyházkarcsa - közös projekt
Fotó:  Szerencsés István

A zárókonferencián a helyi plébános is bemutatta a torony rekonstrukciójának egyes részleteit. A munkálatokat az IZO-BAU cég segítségével és a műemlékvédelmi hivatal felügyeletével sikerült megvalósítani. A templomról elmondta, annak fontos szerepe van a közösség formálódásában, jelentős szakrális hely. A rendezvény agapével zárult a felújított egyházkarcsai templom mellett.

(Forrás: Balogh Károly)

Dabas-Egyházkarcsa - közös projekt
Galéria
+18 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.