2020. szeptember 22., 09:15

Megújult a vecseklői kultúrház

Sikeres európai uniós projektnek köszönhetően, több mint 200 ezer euróból megújult a vecseklői kultúrház. Az 1960-as évek elején épült, mintegy 120 fő befogadására alkalmas épület új tetőszerkezetet és nyílászárókat kapott, és megtörtént az épület hőszigetelése.

A vecseklői kultúrház még az 1960-as évek elején épült.

Ez volt a Medvesalja első nagyobb kultúrháza, mely a környék kulturális életének színtereként szolgált.

„A 60-as években még voltak helyi színjátszó csoportok, akik itt mutatták be előadásaikat. De lakodalmakat, mulatságokat, diszkót is tartottak ki. Az utóbbi években a március 15-i ünnepséget, a gyermeknapot, a nyugdíjas délutánt, és Mindenki karácsonyát szoktuk ide szervezni”- nyilatkozta Kovács Tibor, polgármester.

Vecseklő
Az épület befogadóképessége 120 főre tehető, de lakodalmak alkalmával 140-en is voltak. Az évek során azonban az épület megrongálódott, a tetőszerkezet és a nyílászárók minősége pedig már nem felelt meg a mai kor elvárásainak, ezért a falu vezetése 2015 óta próbált forrásokat találni a felújítására. A módosított projektet végül 2019-ben hagyták jóvá.

„A felújítás során lecseréltük a nyílászárókat, megújult a tetőszerkezet, hőszigeteltük az épületet, illetve a hátsó teraszt is felújítottuk. Továbbá napkollektorokat szereltettünk fel, amely naposabb időben a kultúrház napi energiaszükségletét biztosítja”- tette hozzá.

Vecseklő

Ezen felül Besztercebánya megye anyagi támogatásának köszönhetően új székeket és asztalokat vásároltak, önerőből pedig a belső helyiségek festését oldották meg. A kultúrház teljes felújításának összege több mint 200 ezer euró volt. A község vezetése a továbbiakban az épület fűtésrendszerének korszerűsítését tervezi.

Megosztás
Címkék