2023. március 12., 13:41

Megújult a Szent Vendel-plébániatemplom Keszegfalván

Keszegfalva egyik éke, a Szent Vendel-plébániatemplom a 2015-ben befejeződött külső felújítás után az elmúlt hónapokban teljes körű belső megújuláson esett át. Az Isten házát Mons. Orosch János nagyszombati érsek a főpapi szentmise során megáldotta, s a jelenlevők hálát adtak a Mindenhatónak, megköszönték Magyarország Kormánya, a Nagyszombati Főegyházmegye, a községi önkormányzat és a szponzorok mindennemű támogatását.

Szent Vendel-plébániatemplom Keszegfalván
Médialapozó
A felújított, megszépült templombelső
Fotó: Németh Ernő

A Komáromtól tíz kilométerre fekvő Keszegfalva Szent Vendel-plébániatemploma 1870-ben neoklasszicista stílusban épült. Mons. Kiss Róbert kanonoktól megtudtuk: négy évtizeddel ezelőtt ft. György Ferenc, jelenlegi ipolybalogi plébános működése alatt kifestették, majd a falu szülötte, ft. Nagy Péter jelenlegi vágsellyei esperes kezdeményezésére, 2014–15-ben megvalósult a külső felújítása, 2018-ban pedig Galla József, ógyallai orgonaépítő-restaurátorral megjavíttatták a templomi orgonát. Közben 2008–10-ben ft. Szlovák Marián atya, jelenlegi nagymácsédi plébános szolgálata idején, javarészt helyi összefogásból és érsekségi támogatásból a helyi plébániahivatal épületét hozatták rendbe.

Fele részben magyar kormánytámogatásból 

A Kárpát-medencei Templomfelújítási Program keretében 101 felvidéki templom is kisebb-nagyobb anyagi támogatásban részesült, a Szent Vendel-templom belső megújulására 40 ezer eurót kaptak. 

– Ebből az összegből valósult meg a villanyhálózat, a hangosítás- és világítástechnika cseréje, továbbá elkészült a padfűtés és a toaletthelyiség, valamint az egész belső teret kifestettük. A munkálatokhoz szükséges, további mintegy 40 ezer eurót pedig több helyi magánvállalkozó, a Nagyszombati Főegyházmegye és a községi önkormányzat biztosította. Örvendetes, hogy ebben a felettébb nehéz időszakban valamennyi érintett félnek köszönhetően megvalósulhatott a tervünk – nyilatkozta lapunknak Mons. Kiss Róbert, komáromi esperes, a Nagyszombati Főegyházmegye általános helynöke.

A mutatós belső terű templomot február 18-án Mons. Orosch János nagyszombati érsek az általa celebrált főpapi szentmise során áldotta meg.

Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár levélben üdvözölte az ünnepi szentmise résztvevőit. Ahogy írta, a magyar kormány számára a határon túli magyar közösség értéket jelent, ezért is törekedik arra, hogy a magyarságot az egyházi közösségek támogatásával is megerősítse. Soltész Miklós levelében leszögezte, hisz abban, hogy a kereszténység olyan alap, amely a veszélyek korában is hitet és erőt ad mindannyiunknak.

Összefogásra, együttműködésre most még nagyobb szükség van, mint eddig volt bármikor, s közösen a nehéz időket is könnyebb megélnünk”,

fogalmazott. 

Szent Vendel-plébániatemplom Keszegfalván
A nagyszombati érsek által celebrált főpapi szentmise egyik pillanata
Fotó:  Németh Ernő

Pataki Dezső, a község polgármestere is köszönetet mondott valamennyi támogatónak, és hangsúlyozta, megérte felújítani Keszegfalva egyik gyöngyszemét.

Utolsó simítások a felújított templomokon

A közeljövőben a Komáromi járásban további templomok felújítása fejeződik be. 

– Elkészült a csallóközaranyosi Szent István király-templom új tetőzete, s a szakemberek már lassan végeznek a komáromfüssi Szent Benedek-plébánia-templom teljes körű, külső munkálataival. A tervezettnél tovább tart az izsai Szent Mihály-plébániatemplom tornyának felújítása, mivel menet közben derült ki, hogy a toronysapkát javítás helyett újra kell cserélni, ami több időt igényel, és nagy mértékben növeli az eredetileg tervezett költségeket. Hasonló helyzettel szembesültünk az ekeli Hippói Szent Ágoston tiszteletére szentelt templom esetében is. A missziós atyák jóvoltából a templom külső vakolatának felújítási munkálatai várhatóan idén befejeződnek – magyarázta a Nagyszombati Főegyházmegye általános helynöke.

Szent Vendel-plébániatemplom Keszegfalván
A Szent Vendel plébániatemplom madártávlatból
Fotó:  Németh Ernő

A magyar kormány támogatásnak köszönhetően az utóbbi években az esperesség hat templomát újíthatták fel, köztük a gútai Nagyboldogasszony-plébániatemplomot, amelyre szintén hozzávetőleg 40 ezer eurót kaptak.

– A felsoroltakon kívül Pat községben a Szent Vendel-templomot, a Komáromi járás egyik legrégebbi templomát, hazai pénzekből korszerűsítjük. Külön megemlítendő a komáromi Szent András-bazilika felújításának a támogatása, amelyre Magyarország kormányától már félmillió eurót kaptunk. A bazilika szentélyének restaurálása idén március végéig elkészül. A bazilika főhajójának restaurálására szükséges és megígért további félmillió eurót a sokasodó problémák miatt a későbbiekben kaphatjuk meg. A bazilika szentélyének egész mennyezetét betöltő, Carl Frederik Sørensen (1818–1879) dán festő által készített értékes freskóinak javítására más forrásokból teremtettük elő a szükséges 120 ezer eurót. Nagyszerű, hogy a templomfelújítási program során fontos értékmentés folyhat, s Isten megannyi háza megszépült formában erősítheti a közösségi és hitéletet. Ezúton is hálásan köszönjük! – mondta Mons. Kiss Róbert.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2023/10. számában.

 

Szent Vendel-plébániatemplom Keszegfalván
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.