2020. június 14., 15:34

Megújulhat a Salvator gyógyszertár?

Pozsony újkori történelme során számos értékes épületet veszített el, ezek ma vagy romos állapotban vannak, vagy rég lebontották őket. A jelenlegi városvezetés szeretné ezt a jelenséget megváltoztatni. Nemrég például a város tulajdonába került a Salvator gyógyszertár ikonikus épülete, így nemsokára megkezdődhet a felújítása.

A pozsonyiak évek óta szomorúan láthatják a Salvator gyógyszertár romos épületét. A városvezetés nemrég arról adott hírt, hogy szeretnék visszavásárolni és rendbe tenni a gyógyszertárat.

Az épület teljes rekonstrukcióját ugyanis mindeddig az hátráltatta, hogy a város csupán 50%-os tulajdonosa volt az ingatlannak. Az épület másik tulajdonosa a J&T pénzügyi csoporthoz tartozó Forespo Helios 2 nevezetű társaság volt.

A két félnek végül sikerült megegyeznie, és ingatlancsere keretében a gyógyszertár épülete a pozsonyi önkormányzaté lett. A másik társtulajdonosnak egyéb, nem lakás jellegű épületeket kínáltak fel, amelyek a város tulajdonában voltak. A Salvator gyógyszertár épületének 50%-os részesedésének árát a szakértők közel 373 000 euróra becsülték. Mint kiderült, a társtulajdonos az Úri (Panská) utca 2. szám alatt található, nem lakás célú ingatlant kapta cserébe, illetve megvásárolt egy, a ’80-as évekből származó víztárolót Dévényben. Az ingatlanértékek különbsége 489 € a város javára.

A városi önkormányzat célja a Salvator gyógyszertár épületét annak teljes gyógyszertári berendezésével együtt felújítani és csodás helyiségeit újra látogathatóvá tenni a pozsonyiak és az ide érkező turisták számára.

A pozsonyi gyógyszertár homlokzatdísze különösen figyelemreméltó, mivel központjában a Megváltó egész alakos, életnagyságú szobra áll, amely Rigele Alajos alkotása. A homlokzat másik érdekessége a háromnyelvű, magyar, német és szlovák felirat, amely ma már igazi ritkaságnak számít Pozsonyban.

A gyógyszertár története

A magyar, s különösen a felvidéki gyógyszerészet fellendülése a 17. századra datálódik. Ekkor Kassa mellett más felvidéki városokban is rohamosan fejlődik a gyógyszerészet. Ilyen volt például Pozsony, ahol két kolostori gyógyszertár is működött – az irgalmasoké és a jezsuitáké.

A Salvator gyógyszertár a történelmi Pozsony utolsó eredeti épületei közé tartozik. A város legrégebbi negyedében található, a Szent Márton-dómmal szemben lévő épületsorban, az Úri utca 35. szám alatt. Az eredeti gyógyszertárat még 1658-ban alapította Lippay György hercegprímás, esztergomi érsek. Később a jezsuita rendnek adományozta és a rend feloszlatásáig annak birtokában volt. A jezsuita gyógyszertárat annak gyönyörű berendezésével együtt később a Sessel és társai gyógyszerészcsoport vette meg, majd 1778-ban Salvator név alatt polgári (civil) patika lett belőle.

Salvator gyógyszertár

A gyógyszertár mai, ötszintes épülete egy, a gyógyszertárral összekötött lakóház, 1894-ben épült fel Adler Rudolf vagyonos pozsonyi gyógyszerész tervei szerint. Mivel a gyógyszertár épületét szűk helyre építették, ezért épült rá az abban a korban szokatlanul magas, ötemeletes lakóház. Itt többek között a gyógyszerkészítmények előállításához szükséges gyógynövények szárítását és a különböző előkészítési folyamatokat végezték. A patika részévé vált az 1727-ből származó értékes barokk bútorzat is, amely még a jezsuita gyógyszertárból származik. A gyógyszertár fölötti négy szinten összesen tíz lakást alakítottak ki.

A gyógyszertár gyönyörű bútorzatával együtt megélte a Magyar Királyság és az Osztrák–Magyar Monarchia időszakát, Csehszlovákia megalakulását, Jozef Tiso fasiszta államát, a kommunista évtizedeket is. 1950-ben államosították, és egészen 1996-ig működött. Ekkor a restitúció folyamán az épületet privatizálták, fele a város tulajdonába került, másik fele magántulajdonba. Azóta többször tulajdonost váltott.

Abban az időszakban történt, hogy a patika kivételesen értékes barokk bútorzata magánkézbe került, és jelenleg is egy vágújhelyi műgyűjtő, Erik Kovács tulajdonában van. Az egykori gyógyszeripari nagyvállalkozó állítólag egy teljes gyógyszertári múzeumot építtetett ki, amely szinte minden részletében hű mása a pozsonyi Salvator gyógyszertárnak, és annak eredeti bútorzatát tartalmazza.

A gyógyszertár felújításával kapcsolatban kérdéses, vajon a pozsonyi önkormányzatnak sikerül-e visszaszerezni a Salvator gyógyszertár értékes barokk bútorzatát. Pozsony város ugyanis az egész gyógyszertárat, annak eredeti berendezésével együtt szeretné felújítani. Ha mégsem sikerülne megállapodni az említett műgyűjtővel, még mindig lehetőség van elkészíttetni az eredeti bútorzat másolatát. Kovács ennek kapcsán úgy nyilatkozott, hajlandó megegyezni a várossal a bútorok visszaadásáról. Ha mindezt sikerülne megvalósítani, Pozsony nemcsak a legendás gyógyszertár épületét kapná vissza, de annak több mint 300 éves berendezését is.

Salvator gyógyszertár

A barokk bútorzat mellett a patika legértékesebb berendezései közé tartozik az elárusítópult, amelyet hat kőoroszlán tart a fején. A pult márványlapját 18. századbeli ornamentikával díszített keményfa talapzat tartja. Ezenkívül a gyógyszertár régi korát hirdetik a 17. századból fennmaradt edények,  könyvek és képek. Maga az épület késő gótikus, reneszánsz és barokk elemeket is tartalmaz. Belsejében fennmaradt a stukkóval díszített mennyezet és az eredeti padlózat.

Az épületet 1963-ban nemzeti kulturális emléknek nyilvánították, és az egyik legtöbbet fényképezett látványosságnak számít Pozsonyban. A városban jelenleg egy patikamúzeum működik, a Vörös Rák a Mihály utcában.

Megjelent a Magyar7 hetilap 202/24. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.