2019. május 31., 15:02

Megtekinthető Andrássy Ilona hóráskönyve Betlérben - 2016-ban az év múzeumi felfedezése volt

Megnyitották a betléri kastélyban A flamand gótikus miniatúrák kincse: Andrássy Ilona hóráskönyve című kiállítást. A tárlat a grófnő által egy fiókba rejtett, 2016-ban megtalált XV. századi imakönyvet és annak történetét mutatja be.

img_6689.jpg
Médialapozó
Fotó: Fábián Gergő

A kiállítás megnyitóján Máté Tímea, a Szlovák Nemzeti Múzeum – Betléri Múzeum igazgatója felidézte,

a gazdagon díszített késő gótikus hóráskönyvre 2016 őszén bukkantak rá.

Máté Tímea, a betléri múzeum igazgatója
Fotó:  Fábián Gergő
Máté Tímea, a betléri múzeum igazgatója

A kastélyban új kiállítást készítettek elő, az ezzel kapcsolatos munkálatok során az asztalosműhely munkatársai egy barokk komódra hívták fel a figyelmet, amelynek felső fiókja zárva volt.

Zuzana Ondrejková főosztályvezető
Fotó:  Fábián Gergő
Zuzana Ondrejková főosztályvezető

Kinyitása után különböző újságok, levelek, képeslapok, kisméretű könyvek, herendi tintatartó és egy bélyeggyűjtemény került elő.

Dušan Buran, a Szlovák Nemzeti Galéria munkatársa, a kiállítás kurátora
Fotó:  Fábián Gergő
Dušan Buran, a Szlovák Nemzeti Galéria munkatársa, a kiállítás kurátora

A levelek címzése alapján a tárgyak tulajdonosa Andrássy Ilona volt. Hozzátette, a tárlat és a hozzá kapcsolódó tervezett kísérőprogram lehetőséget ad beszélni a grófnő hányattatott és szomorú sorsáról. Máté Tímea végezetül köszönetet mondott Dušan Burannak és Barczi Gyulának, a kiállítás kurátorainak, továbbá a Szlovák Nemzeti Galériájának az együttműködésért, azoknak, akik értékes műtárgyakat kölcsönöztek, illetve kollégáinak, akik létrehozták a kiállítást.

Fotó:  Fábián Gergő

Zuzana Ondrejková, a kulturális minisztérium műemlékvédelmi főosztályának vezetője hangsúlyozta a hóráskönyv különlegességét, amelyet az is bizonyít, hogy

2016-ben elnyerte az év múzeumi felfedezésének járó díjat.

Fotó:  Fábián Gergő

Egyúttal lelkesedésének adott hangot a Betlérben létrehozott kiállítással kapcsolatban, valamint reményének annak kapcsán, hogy milyen további leleteket tartogathat még a kastély.

Fotó:  Fábián Gergő

Dušan Buran, a Szlovák Nemzeti Galéria munkatársa, a kiállítás kurátora elmondta, a hóráskönyvet a restaurálás során alkotóelemeire szedték, aminek köszönhetően lehetőség nyílt a digitalizálására. Jelenleg a kollégái feldolgozzák az adatokat, s reményeik szerint rövidesen az interneten, valamely, a középkori kéziratok kutatásával foglalkozó honlapon is elérhetővé teszik teljes terjedelmében.

Fotó:  Fábián Gergő

„Viszonylag rövid időn belül sikerült azonosítani a kézirat illusztrációit készítő műhelyt. Ez az ún. digitális művészettörténetnek köszönhető, ugyanis a világ egyre több könyvtára és múzeuma teszi elérhetővé gyűjteményét a világhálón. Ezért volt lehetséges, hogy virtuálisan átlapozhassunk több tucat, több száz hasonló kéziratot, és a stílusuk összehasonlításával sikerült meghatározni, hogy hol készült ez a darab” – magyarázta. A műhely a mai Belgium területén, Brugges-ban működött.

Fotó:  Fábián Gergő

A kiállításon a hóráskönyvön kívül a látogatók egyebek mellett megtekinthetik azokat a tárgyakat, amelyeket Andrássy Ilona a barokk komód fiókjába rejtett,

továbbá láthatnak miniatűr kéziratokat, breviáriumokat, bibliákat, hóráskönyveket, megcsodálhatják a 15. és a 16. század flamand festészet remekeit, valamint a betléri kastély könyvgyűjteményének további darabjait, amelyek érdekessége, hogy közülük többet 15. századi pergamenlapokkal erősítettek meg.

Fotó:  Fábián Gergő

A tárlat 2019. szeptember 30-ig tekinthető meg a betléri kastélyban.
img_6689.jpg
+19 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!