cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. január 20., 17:10

Megtartották az összmagyar 16. Szakma Sztár verseny felvidéki elődöntőit - KÉPEKKEL

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége a hazai szakközépiskolásaink részére, e héten, a házigazda intézmények társszervezésével tartotta a szakmák népszerűsítését célzó, összmagyar 16. Szakma Sztár viadal felvidéki elődöntőit, vagyis írásbeli fordulóit. Vallva e megmérettetés jelmondatát: „A jó szakma felér egy diplomával!”.

Megtartották az összmagyar 16. Szakma Sztár verseny felvidéki elődöntőit
Galéria
+3 kép a galériában
„A jó szakma felér egy diplomával!”
Fotó: SZMPSZ

„Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által 2008-ban kiötlött, s a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával megvalósuló, hiánypótló szakmai verseny magyarországi válogatói után majd április 24-26-án a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ három pavilonjában, kiállítások és interaktív tevékenységi szigetek kíséretében kerül sor az összmagyar döntőre“ – mondta el a Ma7-nek Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének (SZMPSZ) országos elnöke január 20-án, a komáromi Műszaki Szakközépiskolában megrendezett felvidéki elődöntő után.

Megtartották az összmagyar 16. Szakma Sztár verseny felvidéki elődöntőit
Majer Anna, Pál Elemér és Fekete Irén a komáromi elődöntőn
Fotó:  SZMPSZ

Hangsúlyozta: a szlovákiai magyar szakközépiskolások Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkárságának köszönhetően, a szövetségük közreműködésével, hetedszer kapcsolódhatnak be a rangos viadalba.

Számukra ez az egyetlen alkalom, amikor az anyanyelvükön versenyezhetnek, s a továbbjutók majd más Kárpát-medencei ifikkel is összemérhetik tudásukat, ügyességüket. A nevükben is megköszönte ezt a lehetőséget, valamint a házigazda intézmények társszervezői munkáját és pozitív hozzáállását.

Azután felidézte, hogy a Covid-pandémia miatt 2021-ben az elődöntők online formában valósultak meg, ám a verseny népszerűsége így sem csökkent.

„Az online forma után 2022-ben minden iskolában csak az adott intézmény diákjai versenyezhettek, másokat oda a szigorú járványügyi intézkedések miatt nem engedhettek be. Szerencsére, a megmérettetés iránti érdeklődés így sem csappant: ez alkalommal 19 szakmában, 12 felvidéki szakközépiskolából 121 diák akarta bizonyítani a szakmai tudását.

A versenybe bekapcsolódó diákokat 34 pedagógus, szakoktató készítette fel a megmérettetésre. Az írásbeli feladatok kidolgozási ideje szakmától függően 120-180 perc volt.

Miután a feladatlapokat kijavítja a zsűri, a legjobb felvidéki versenyzők is meghívást kapnak a magyarországi válogatóba, illetve a legeslegjobbak az országos döntőre. A további fordulók során a tesztek kitöltésén kívül a gyakorlati tudásukat is bizonyítaniuk kell a versenyzőknek” – ecsetelte a további részleteket Fekete Irén, aki a mai komáromi elődöntőn Pál Elemérrel, a házigazda intézmény igazgatójával együtt üdvözölte a jelenlevő diákokat és pedagógusokat, s az SZMPSZ nevében emléklapokkal és tárgyi jutalmakkal is kedveskedett valamennyi résztvevőnek. Azután Majer Anna, az SZMPSZ pályázati koordinátora és György István, a komáromi Műszaki Szakközépiskola pedagógusa ismertette a versennyel kapcsolatos tudnivalókat.

Megtartották az összmagyar 16. Szakma Sztár verseny felvidéki elődöntőit
Versenyzők és kísérőik a komáromi megnyitón
Fotó:  SZMPSZ

Végül azt is elárulta, hogy az idén javarészt milyen szakmák jövendő felvidéki képviselői mérték össze tudásukat a szolgáltató- és szépségipart, valamint a további területeket is felölelő versenyen.

„Legnagyobb számban a majdani felvidéki asztalosok, fodrászok, szakácsok, valamint a magasépítő és mechatronikai technikusok, továbbá a logisztika és szállítmányozás iránt érdeklődők jelentkeztek. Szép számban akadtak jövendő kozmetikusok, pincérek és grafikusok is. Örvendetes, hogy tájainkon is egyre többen szeretnének a Szakma Sztárjaivá válni, akikre felnézhetnek a többiek.

Az országos döntőbe továbbjutók majd értékes díjaknak, illetve a tartalmas budapesti részvételnek is örülhetnek. A versennyel kapcsolatos egyéb tudnivalók a www.szakmasztar.hu honlapon olvashatók“ – zárta tájékoztatását az SZMPSZ első embere.
Megtartották az összmagyar 16. Szakma Sztár verseny felvidéki elődöntőit
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.