magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2019. december 12., 19:42

Megszavazta az ingatlanadó és a szemétilleték emelését a komáromi képviselő-testület

Annak ellenére, hogy előzőleg 767 komáromi lakos petícióban tiltakozott a helyi ingatlanadó és szemétdíj jövő évi emelése ellen, a december 12-i ülésen jelen levő 24 komáromi képviselő közül 16 jóváhagyta azt. A parázs vita azzal a döntéssel zárult, hogy a polgároknak 2020-ban az eddigi évi négyzetméterenkénti 14 cent helyett 30 cent ingatlanadót kell fizetniük, a szemétilleték pedig az eddigi évi személyenkénti 27 euróról 32-re emelkedik.

Parázs vita bontakozott ki az ülésteremben
Fotó: Ethey Katz

Keszegh Béla, Komárom polgármestere e napirendi pont kapcsán emlékeztetett: ingatlanadót utoljára 2008-ban, szemétilletéket pedig 2012-ben emeltek a városban. Hozzátette: a jövő évi emelést azonban nemcsak Komáromban, hanem országszerte az a tény indokolja, hogy egyre nagyobb az önkormányzatokra rótt teher, miközben a parlament a legutóbbi döntéseivel jelentősen csökkentette a város tervezett bevételét.

Hangsúlyozta, hogy bár az adóbevételük 2020-ban csak 165 ezer euróval nő, ám a kiadásukat 150 ezer euróval növeli a szemétlerakásért fizetendő illeték, 135 ezer euróval az exekúciós amnesztia „visz el“, 450 ezret kell a kötelező bérvalorizációra, 100 ezret pedig további szociális szolgáltatásokra költeni. Az üdülési utalvány a városnak 269 ezer eurójába, a kötelező téli hóeltakarítás pedig 60 ezerbe kerül, s további jelentős pénzek mennek majd az óvodások és diákok „ingyenes“ étkeztetésére és a kötelezően felújítandó játszóterekre. Sőt, az állam sportutalványok bevezetését is tervezi, amelyek anyagi fedezetét vélhetően szintén a településeknek kell biztosítaniuk.

Megemlítette, hogy ha az ingatlanadót az eddigi évi négyzetméterenkénti 14 cent helyett 30 centre emelik, akkor egy 60 négyzetméteres lakás esetében az eddigi évi 8,40 euró helyett  jövőre 18 eurót kell fizetni, vagyis ez csak havi 80 cent többletköltséget ró az adott családra.

Egy 120 négyzetméter nagyságú, kerttel és garázzsal is rendelkező családi ház esetében pedig a jelenlegi 71 helyett 84 lesz az évi ingatlanadó, ami a családnak havi 1,08 eurós többletköltséget jelent.

A szemétilleték tervezett emelése kapcsán elmondta: a mostani évi 27 eurós szemétilleték nem a fejenkénti valós kiadás, mert ahhoz a városnak lakosonként 7 eurót kell hozzáfizetnie. Úgy véli, hogy a szlovák kormány az említett 150 ezer eurós szemétlerakási illetékkel a lakosságot bünteti azért, mert kellőképpen nem szeparálja a hulladékot. Hozzátette: míg ez a tavaly bevezetett motivációs illeték akkor még csak 83 ezer eurós költséggel terhelte a városkasszát, 2021-ben már 180 ezer euró lesz. Főként annak „köszönhetően“ emelendő 27-ről 32 az évi szemétilleték, ami tehát nem gyarapítja a városkasszát.

Azt is megtudtuk, hogy a külső városrészekben, így Kaván és Lándoron alacsonyabbak lesznek a tarifák. Míg eddig a 70 év feletti lakosoknak engedték el a szemétilleték felét, 2020-tól már a 65 év felettieknek is csak a teljes illeték 50 százalékát kell kifizetniük.

Az idősek otthonában élők automatikusan mentesülnek a fizetés alól. Az összeg fél- és negyedéves részletekben, s akár állandó havi átutalással is törleszthető. Újdonságnak számít az, hogy a jövőben másutt átmeneti lakhellyel rendelkezők a díjfizetés alól teljes mértékben előre mentesülnek, de igazolniuk kell az ideiglenes lakhelyük létét. Jelenleg az illetéket nekik is be kell fizetniük, ám azt utólag visszaigényelhetik.

A polgármesteri bevezető elhangzása után indulatokat sem nélkülöző vita bontakozott ki.

Például Sebő Zsolt szerint a kormány a szemétlerakási illetékkel nem a lakosságot, hanem a városvezetést bünteti, ezért azt nem a szemétilleték emelésével kellene kompenzálni. Azt gondolja, hogy a városvezetésnek kellene komoly lépéseket tennie a hulladék szétválogatása és újrahasznosítása érdekében, hiszen a városi hivatal felel a szelektív szemétgyűjtés biztosításáért.

Andruskó Imre azt javasolta, hogy maradjon évi 27 euró a szemétdíj, Tárnok Magda szerint pedig ne ilyen drasztikus mértékben (114 százalékkal), hanem csak fokozatosan emelkedjen az ingatlanadó. Andruskóhoz hasonlóan Knirs Imre is kijelentette: nem szavazza meg a kétféle emelést. Feszty Zsolt pedig képviselőtársait arra kérte, hogy a szavazás előtt vegyék figyelembe a 767 lakos által aláírt petíciót is, hiszen az méltatlanul feledésbe merült. Ipóth Szilárd azonban az illeték- és adóemelés mellett érvelt, s elárulta, hogy azt mindkét esetben támogatja.

Végül mindkét emelést jóváhagyta a városi önkormányzat. Az ingatlanadó emelése esetében 16-an igennel, 7-en nemmel szavaztak, 1 képviselő pedig tartózkodott. A szemétilleték esetében pedig ez az arány 16:4:4 volt, tehát mindkét esetben meglett a szükséges háromötödös többség.

A végeredményt az ülésen felszólaló helyi lakosok, majd a Facebook közösségi portálon véleményt nyilvánítók is kemény bírálatokkal illették.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.