2022. szeptember 16., 16:57

Megrongáltak egy orosz katonai temetőt. Vagy nem?

A Facebookon ítélte el Maroš Žilinka főügyész a Ladomérvágásán történt orosz temetőrongálás miatt.

Az orosz nagykövetség szerint közzétett felvétel szerint így néz ki a temető ma
Az orosz nagykövetség szerint közzétett felvétel szerint így néz ki a temető ma

A rendőrség szerint azonban a felsővízközi járásbeli településen nem történt rongálás, az első világháború temető felszámolásáról szóló híreket a szlovákiai orosz nagykövetség terjeszti.

Felháborító, hogy a főügyész úr háború idején az agresszor hoaxait terjeszti, akinek az ellenséglistáján szereplünk. Ezt megengedhetetlennek tartom, és a parlament külügyi bizottságának rendkívüli ülését fogom kezdeményezni"

– mondta Andrej Stančík, az OĽANO parlamenti képviselője.

Jaroslav Naď védelmi miniszter szerint ami történt, "az óriási szégyen. A Főügyészség a közösségi profilján orosz propagandát terjeszt."

A temetőt az Orosz Föderáció pozsonyi nagykövetsége szerint Vladislav Cuper polgármester eldózeroltatta, emiatt diplomáciai jegyzékben tiltakoztak a szlovák külügyi tárcánál. A polgármester szerint ez nem igaz, és a sírok továbbra is a helyükön maradtak. Az esettel már a rendőrség is foglalkozik, nemcsak azt vizsgálják, hogy a sírokat megrongálták-e, hanem az eset nyilvánosságra kerülése óta a polgármestert ért fenyegetéseket is.

A rendőrség hoaxokkal foglalkozó oldalán azt írják, információs hadművelet zajlik, melynek célja az oroszokkal szembeni szánalom felébresztése. Felhívták a figyelmet arra is, a katonasírok rongálása erős kártya Moszkva kezében, a pozsonyi orosz nagykövet szavait a temetőrongálásról már nagyban terjeszti az orosz sajtó.

A község hivatalos közleménye szerint csak a katonasírok betonelemeit távolították el, mivel azok megrongálódtak, és azokat nem tudták karbantartani. A településnek kész tervei vannak a temető felújítására, amelyeket az orosz nagykövettel is szerettek volna megvitatni.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.