2020. szeptember 15., 19:35

Megnyílt a Lakatos Menyhért Tanoda

A hátrányos helyzetű gyermekeket megszólítva 2020 szeptemberétől újra működik a csatai Lakatos Menyhért Tanoda. A missziós munkának a helyi Romano Kher ad otthont.

Médialapozó
Fotó: Babindák Ernő

A kiváló íróról, Lakatos Menyhértről elnevezett tanoda működéséért a csatai Romane Jile polgári társulás felel, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház mellett működő, 2012-ben megalakult Református Cigánymisszió támogatásával, együttműködve az oroszkai református gyülekezettel.

A civil szervezet nem először biztosít teret a szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatására; az elmúlt években a Hétvégi Kollégiumukban adtak helyet a délutáni foglalkozásoknak, a tanulás mellett különféle zenés, játékos és sporttal kapcsolatos programokra nyitott tanulók nagy örömére.

A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház a Svájci Protestáns Egyházak Segélyszervezete (HEKS – Hilfswerk der Evangelischen Kirchen Schweiz) által meghirdetett projektbe kapcsolódott be. A pályázat célja a tanoda típusú és az életkészségek erősítését szolgáló programok támogatása, amelyekben hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű, elsősorban cigány fiatalkorúak vesznek részt. Az 1946-ban megalakult svájci protestáns segélyszervezet a roma fiatalok képzéséhez és neveléséhez járul hozzá, segítve a társadalmi beilleszkedésüket, megismertetve őket a keresztyén értékrenddel.

A tanodát főleg tanulási nehézségekkel küzdő, hátrányos helyzetű fiatalok látogatják, nem csak cigány gyerekek. Tavaly hétfőtől csütörtökig működtünk, az idén már péntekenként is várjuk a gyerekeket, 13 és 16 óra között. Jelenleg 12–16 fővel foglalkozunk, az első évfolyamtól a nyolcadikosokig; mindannyian a helyi Baross Gábor Alapiskolát látogatják”

– fejti ki a tanoda vezetője, Babindák Ernő.

A legtöbb időt éppen ő tölti a gyerekek között, de édesapja, a polgári társulást irányító id. Babindák István is gyakran betér hozzájuk. Török Szilvia, a Baross Gábor Alapiskola pedagógusa az angol nyelv alapjaival ismerteti meg a fiatalokat, az oroszkai lelkész, Tóth Árpád pedig heti rendszerességgel tart bibliaismereti órákat. Mindezt társadalmi munkában, önkéntesekként végzik, a cigányság egyházi és társadalmi integrációját szem előtt tartva.

A gyerekekkel különféle kulturális rendezvényeken, versenyeken is igyekszünk részt venni. Jó néhány olyan megmérettetés van már a hátunk mögött, amelyeken kitűnő eredményeket értek el. Próbáljuk úgy tenni a dolgunkat, hogy érezzék, fontosak, s hogy jó az, amit letesznek az asztalra. Lehet, hogy ez még kevés, de hiszünk benne, hogy ha mindig teszünk valamit az asztalra, akkor az egyszer majd sok lesz”

– mondja Babindák Ernő, aki a Lakatos Menyhért által sugárzott életérzést próbálja a gyerekekben elültetni bízva abban, hogy a fiatalok nem csupán az esetleges ének- és tánctudásukra, hanem arra is büszkék lehetnek, hogy a tanulásban is eredményesek tudnak lenni.

A Svájci Protestáns Egyházak Segélyszervezetének fókuszában az emberi méltóság és a keresztyéni szeretet áll. Vallják, hogy minden embernek joga van ahhoz, hogy életét szociális, gazdasági és politikai biztonságban élje le, biztosítva saját és mások emberi méltóságát. Programjaikban elsősorban cigány gyermekek és fiatalok felzárkóztatását, fejlesztését célozzák meg tanoda jellegű foglalkozásokkal, tudatosan felépített készségfejlesztő programokkal. Nemzetközi kapcsolataikban a közösségfejlesztés, a segélyezés és az egyházak közti együttműködés a legfontosabb.
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék