Megnyílt a 12. Kürti Borköztársaság

Bokor Klára 2019. július 20., 08:38

A kétnapos rendezvényt Téglás János Kürt polgármestere nyitotta meg, aki hangsúlyozta, ez a fesztivál Kürt jó hírének egyik tartópillére.

„A kürti bor híre sosem látott magasságokban szárnyal. Köszönhető ez az Isten teremtette természetnek, a gazdák gondos, kitartó munkájának és az elkötelezett szervezőknek, akik ezt a csodát a nagyvilág elé tárták” – mondta megnyitójában a polgármester.

A rendezvényen a mezőgazdasági minisztérium képviseletében jelen volt Štefan Ryba és Milan Lapšanský. Štefan Ryba kiemelte, ebben az évben a szőlészek és borászok támogató programjára 5 millió euró lett jóváhagyva, ami biztos hozzájárul az ágazat további fejlődéséhez. Dicsérendő e kétnapos borfesztivál megszervezése, amely tavaly már 10 ezer embert vonzott. Az ilyen kezdeményezéseket mindenképpen támogatni kell.   

A megnyitó után szentmise kezdődött, hiszen a nem is oly távoli múltban a parasztember is minden munkát az Isten nevében kezdett, a szervezők se akarták ezt megmásítani.

A fesztiválon 27 helyi borász és hét ország 30 vendégborásza kínálja nedűit. A szervezők elmondták, minden itt kínált bor ellenőrzésen esett át, annak érdekében, hogy a látogatóknak valóban csak a legjobb borokat kínálják. A bírálóbizottság helyi borászokból állt, akik 224 bormintából választották ki a 15 legjobb minőségű kürti bort, amelyeket kiemelten ajánlanak a látogatók figyelmébe. Ezek neveit tartalmazza is az az útlevél, melyet a látogatók a belépőjegy mellé kapnak. 

Képeink az első első nap történéseibe engednek bepillantást.

 

Érkeznek a látogatók
Szép idő van, borozgatáshoz illő
A megnyitó
A rendezvény szentmisével kezdődött
Fő a vaddisznópörkölt az Újhelyi pincénél
Újhelyi Péter kijelenti, nincs olyan, hogy megéri, nem éri meg, mert a szőlővel való munka életforma. Egy lejáratú pincéje elágazik, az előzőt ősei, az utóbbit ő maga ásta ki.
Kisújfalui néptáncosok
A 82 éves széki Jakab Zsuzsi néni a vevőket várja.
A kürti cserkészszülők sátra. Hagyományos kürti ételeket kínálnak, a bevételt a cserkészek javára fordítják.
A Világi Winery borászat Helembáról érkezett. Müller Gábor borász elmondta, az új telepítésű szőlőjüket a Duna, Ipoly és Garam ölelésében hozták létre. A vulkanikus talaj és különleges mikroklíma a jó borok ígéretével kecsegtet.
Ezek a Csehországból érkezett látogatók 10 éve rendszeresen részt vesznek a fesztiválon.
0 HOZZÁSZÓLÁS