2022. november 21., 18:43

Megnyílik a felvidéki magyar borkultúra új központja

A Borok Háza központi helyen, Párkány sétálóutcájában kapott helyet. A megnyitó ünnepségre csütörtökön, november 24-én 16.00 órakor kerül sor az új épületben.

borok-haza.jpg
Fotó: facebook

A Borok Háza borturisztikai és borkulturális központ, borszaküzlet és borbár egyben, melynek célja bemutatni a felvidéki magyar borkultúrát, borászokat, segíteni fejlődésüket szakmailag és kereskedelmi-marketing szempontból egyaránt.

A házban elérhetővé válik a kisebb-nagyobb felvidéki pincészetek hatalmas választéka, és a közeljövőben számos hiánypótló programot terveznek itt megvalósítani: szakmai és fogyasztói tanfolyamokat, kóstolókat, előadásokat, borkultúrához köthető egyéb programokat.

„A Borok Háza nem egy hétköznapi vállalkozás, hanem közösségi tulajdon. A Szlovákiai Magyar Borászok Polgári Társulása kezeli, mely mintegy 35-40 regisztrált borászatot tudhat soraiban” – fogalmazott Geönczeöl Attila, a Szlovákiai Magyar Borászok Polgári Társulásának elnöke.

Hozzáfűzte, az intézmény a Kárpát-medence borászati kultúrájának fejlesztése érdekében megindított Schams Ferenc Terv részeként jött létre. E terv ötlete a 2018-as Kárpát-medencei Borszerződés kapcsán fogalmazódott meg, melyet az Agrárminisztérium és a Külhoni Magyar Borászok Egyesülete írt alá.

Az alapot az Agrárminisztérium kezeli, célja, hogy segítse a határon túli magyar borász közösségeket, elősegítse a történelmi borvidékek fejlődését. A Szlovákiai Magyar Borászok Polgári Társulása a Külhoni Magyar Borászok Egyesületének tagja.

A részvételi visszajelzést az alábbi elérhetőségeken várják: felvidekiborasz@gmail.com, +421 908 775-148, Pereszlényi Csaba, borászatért felelős falugazdász.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.