2024. február 11., 17:30

Megmaradásunk záloga az anyanyelv és a kultúra ápolása – Görbe Tükör és elnöki ügy Nagymácsédon

Az egy éve újraszervezett nagymácsédi Csemadok alapszervezet meghívásának eleget téve lépett fel a vezekényi Görbe Tükör Színjátszócsoport a Mi lesz veled, Béla című nívódíjas, pikareszk színdarabjával a nagymácsédi kultúrházban. Forró Krisztián, a Magyar Szövetség pártjának köztársasági elnök – jelöltje méltatta az idén 75 éves Csemadok közösségösszetartó munkáját.

Görbe Tükör Nagymácsédon
Galéria
+1 kép a galériában
A Görbe Tükör Színjátszócsoport Mi lesz veled, Béla című előadása sikerrel szerepelt Nagymácsédon is
Fotó: Szomolai Andrea

A vezekényi Görbe Tükör Színjátszócsoport igencsak sűrű évadot tudhat maga előtt, hiszen január eleje óta majdnem minden hétvégén fellé a Csallóköz, illetve a Mátyusföld különböző településein.

A legújabb darabjuk, a Mi lesz veled, Béla című előadás a tavalyi évben kiérdemelte az Egressy Béni Színjátszó Fesztivál nívódíját. A rangos szakmai zsűri szerint egy kiemelkedő, dinamikus előadásról van szó, amelyben minden szereplő otthon érzi magát a színpadon.

Nem csoda ez, hiszen a vezekényi Csemadok mellett működős színjátszócsoport a kevés amatőr, szerzői színházak egyike a Felvidéken, darabjaikat saját maguk írják, minden karaktert a megformáló amatőr színjátszó egyéniségére szabva. Büszkeségük, hogy már a legfiatalabb generáció is szívesen áll a színpadon, megérezve a közösségi, falusi színjátszás adta lehetőségeket.

A Mi lesz veled, Béla című darab egy ravasz, ám kissé ügyefogyott villanyszerelő megpróbáltatásairól szól, természetesen az előadás végén a csavar fordul egyet – ahogy ez már megszokott a társadalom visszásságai elé görbe tükröt tartó színjátszócsoporttól.

A nézőket a nagymácsédi Csemadok alapszervezet elnöke, Putyera Krisztina köszöntötte. 

Az előadás szünetében Forró Krisztián, köztársasági elnök-jelölt tartott beszédet, ezúttal hazai terepen, hiszen ő maga is nagymácsédi lakos.

Görbe Tükör Nagymácsédon
A Csemadok munkásságát Forró Krisztián méltatta
Fotó:  Szomolai Andrea

„Az, hogy a 75 éves Csemadok a vállán viszi a felvidéki magyar kultúrát, az egyik záloga a megmaradásunknak itt a Felvidéken. A nemzet megmaradásánák két alappillére az anyanyelv és a kultúra ápolása. Ezt a kultúrát ápolja a Csemadok, ezért nagy köszönet jár” – fejtette ki Forró, aki azt is megköszönte a Csemadoknak, hogy segítettek a köztársasági elnök-jelöltséghez szükséges aláírások összegyűjtésében.

A felvidéki magyar közösség összefogásának köszönhetően a szükséges 15.000 aláírást jóval meghaladva, ennek a számnak a dupláját, közel 30.000 aláírást sikerült összegyűjteni ahhoz, hogy Forró Krisztián indulhasson jelöltként.

Sokszor megkapom a kérdést, hogy minek indítunk magyar köztársasági elnök-jelöltet, hiszen tudjuk jól, kicsi a valószínűsége, hogy magyar nemzetiségű politikust válasszanak meg erre a pozícióra. Ha komolyan akarjuk venni magunkat, akkor igenis meg kell tennünk ezt a lépést. Hogyan is várhatnánk el másoktól, hogy komolyan vegyék a magyar közösséget, ha mi sem lennénk erre képesek”

– fejtette ki Forró Krisztián. Rámutatott arra, hogy sok olyan történelmi visszamaradás van az országban, amelynek kérdése még mindig nincs megoldva, például a kollektív bűnösség elve, vagy a kettős állampolgárság kérdése.

A kampányt jó alklalomnak tartja ahhoz, hogy rámutassanak arra, a nemzetek békés együttéléséhez szükséges a hatékony kommunikáció és a konfliktusok hatékony kezelése. Úgy véli, az első körben nem fog eldőlni, ki lesz a köztársasági elnök, éppen ezért fontos a magyar közösség számára, hogy megmutassuk itt vagyunk, közel ezer éve itt élünk szülőföldünkön, és azt szeretnénk, hogy a további ezer évben is itt élhessünk magyarként.

„Ehhez viszont fel kell hívni magunkra a figyelmet, nem lehet, hogy állandóan félretegyenek bennünket. Ez a tétje a köztársasági elnök választásnak most. Később ez is kihatással lesz az Európa parlamenti választásokra.

Szóljon ez a választás a felvidéki magyarság önbizalmának növeléséről, mutassuk meg együtt, hogy itt vagyunk, és itt is akarunk lenni”

– biztatta a közösséget a jelölt.

Görbe Tükör Nagymácsédon
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.