2020. augusztus 6., 18:39
Frissítve: 2020. aug. 6. 21:14

Mégiscsak lesz Szoroskő-alagút

Folytatjuk a Szoroskő-projekt előkészítését – jelentette ki Andrej Doležal közlekedésügyi miniszter Szádalmáson, ahol az R2-es gyorsforgalmi út érintett szakaszának építéséről egyeztetett az ügyben petíciót indító civilekkel, politikai szereplőkkel, a környező települések polgármestereivel. A tárcavezető szerint 2023-ban már munkagépek dolgozhatnak útszakasz építésén.

Galéria
+8 kép a galériában
Fotó: Fábián Gergely

Pavol Burdiga, az R2-es gyorsforgalmi út ezen szakaszának megépülését szorgalmazó petíciós bizottság elnöke megjegyezte, az elmúlt időszakban olyan információkat hallhattunk, miszerint leállítják a Rozsnyó és Szádalmás közötti útszakasz, s az ennek részeként tervezett Szoroskő-alagút építését. A versenypályázatot le is állították. A mai találkozót azért szervezték, hogy magyarázatokat kapjanak, elsősorban a közlekedési minisztériumtól. „A petíciós bizottság tagjai megnyugvással fogadták, hogy az építkezés előkészítése folytatódik, az út tervezett profilja, az alagút vonalvezetése nem változik” – mondta hozzátéve, a petíciós bizottság sikerként értékeli a találkozót.

_dsc3399.jpg
Fotó:  Fábián Gergely
2023-ban kezdődhet meg a munka

Andrej Doležal hangsúlyozta, nem Pozsonyban hozzák meg a döntéseket, hanem helyben hallgatják meg az érintettek érveit. Hozzátette, a szádalmási találkozón konstruktív vitában vett részt. Rámutatott, a Szoroskő-alagút projektje nem volt megfelelően előkészítve, rengeteg, ezernél több észrevétel érdekezett azzal kapcsolatban, ezért állították le a tavaly kiírt közbeszerzést.

Folytatjuk a Szoroskő-projekt előkészítését

– hangsúlyozta Doležal. Hozzátette,

a minisztérium által kidolgozott, az ország közlekedési infrastruktúrájának fejlesztésével foglalkozó koncepciót a nyári szünet utáni első kormányülésen be akarja mutatni. A Szoroskő-alagút szerepel a prioritások között, de elismerte, nem az első helyek egyikén. A miniszter szerint ennek ellenére 2023-ban már munkagépek dolgozhatnak az útszakasz építésén. 
_dsc3447.jpg
Fotó:  Fábián Gergely
Alapvetően senki nem ellenzi az alagútépítést

Slavomír Zubriczky, Szádalmás polgármestere emlékeztetett, a sajtóban korábban megjelent információk szerint egyebek mellett az Állami Természetvédelem (ŠOP) kifogásai miatt állították le a versenypályázatot.

Ma tisztáztuk ezt is, s a konstruktív dialógus során megállapítottuk, alapvetően senki nincs az alagút megépítése ellen. Az a követelés, hogy minden kritérium teljesüljön, minden műszaki megoldás megfelelő legyen

– fejtette ki a polgármester.

_dsc3443.jpg
Fotó:  Fábián Gergely

Hozzátette, Szádalmás ivóvízellátása nincs veszélyben, folyamatban van egy alternatív vízforrás biztosítása.

Fontos közlekedési véna

Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke örömét fejezte ki, hogy a közlekedési minisztérium továbbra is prioritásai közé sorolja ezt az útszakaszt, és megfelelően elő akarja készíteni a projektet.

A Kassai kerület, illetve Kelet-Szlovákia egyik fontos közlekedési vénájáról van szó, s a megye segítséget megad ahhoz, hogy a projekt megvalósulhasson

– szögezte le.

_dsc3454.jpg
Fotó:  Fábián Gergely
Összefogás: sok ígéret elhangzott már

A találkozóra az Összefogás képviselőit is meghívták, akik sajtóközleményükben rámutattak, közös politikai és civil nyomásgyakorlás eredményeképpen ma közös asztalhoz ültek a felek, hogy megbeszéljék a Dél-Szlovákia számára stratégiai fontosságú beruházás ügyét.

Levélben kértük a minisztert pár hete, hogy értékelje át a beruházás leállítását, sőt, most, hogy extra uniós források is érkeznek Szlovákiába, akár az egész építkezés finanszírozását is lehetne az EU-s pénzcsomagból fedezni. A minisztérium képviselői is ezt találták a legjárhatóbb útnak

– mondta el Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke.

Szoroskő kapcsán sok ígéret elhangzott már az elmúlt években, ám a miniszter mai ígérete úgy szólt, hogy még ebben a választási ciklusban megkezdődik az építése, így számon kérhető lesz, és az Összefogás számon is fogja kérni

– hangsúlyozta Orosz Örs, az Összefogás alelnöke.

Galéria
+8 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.