2022. január 20., 18:54

Mégis mehetnek sítúrára a diákok. De nehezen jön össze

Január 19-től engedélyezte a kormány az iskolai sítanfolyamok, snowboard képzések megtartását. A diákok oltott - negatív házi antigén teszt – Covidon átesett rendszerben vehetnek részt a tervezett sítúrákon. Sok iskola nem meri vállalni a sítanfolyamok megvalósítását.

Sítúra
Archív felvétel a Szenczi Molnár Albert Alapiskolából
Fotó: Szenczi Molnár Albert Alapiskola, Facebook

A téli szünet után a diákok úgy ültek vissza az iskolapadba, hogy a kormány a közegészségügyi hivatalokon keresztül nem engedélyezte az iskolai sítanfolyamok megtartását. Január 19-től ez azonban változott, az iskolák bizonyos feltételek mellett elmehetnek a tervezett sítúrára. Egy osztály tanulói csak együtt lehetnek elszállásolva, nem keveredhetnek a többiekkel, a nem beoltott és a Covidon nem átesett diákoknak a sítúrára való indulás napján kell teszteltetniük magukat. Megfelelő az otthon elvégzendő antigén teszt és a becsületbeli nyilatkozat is.

Az intézmények többsége idén nem merte vállalni a sítúrákkal járó bizonytalan herce-hurcát, így az állam által erre a célra adott 150 euro/ fő támogatást sem igényelték. A sítúrát minden iskola erős közösségépítő jelleggel tartja számon.

Három a magyar igazság. Nagymegyeren is

Portálunkkal két hete Soóky Marián, a nagymegyeri Bartók Béla Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola igazgatója sajnálattal közölte, hogy 54 gyermekük számára marad így el a sítúra, január 9-én indultak volna. Most azonban újra nyílott a lehetőség, hogy diákjaik elinduljanak Kékellőre (Krahule), ahol csak ők lennének a szálláson és külön a sípályán is. A nagymegyeri iskolások január 23-án vasárnap futottak volna neki másodszor az indulásnak, azonban csütörtök reggelre a szervező testnevelő tanárról és egy diákról derült ki, hogy sajnos Covid-pozitív.

Három a magyar igazság, remélem, hogy február 25-ig azért sikerül még eljutnunk erre a sítúrára, ha nem, akkor ígérem, hogy jövőre, ha kell, több hétig csak síelni fogunk, hogy a gyerekeink ne legyenek megrövidítve ezzel az élménnyel”

– mondta Soóky Marián, hozzátéve, hogy sajnos csütörtökre négy osztályuk is karanténba került.

Szencen a kilencedikesek mennek síelni a tavaszi szünetben

A Szenczi Molnár Albert Alapiskola igazgatója Matus Mónika közölte, náluk a kilencedikesek szorgalmazták azt, hogy mindenképpen sítúrára szeretnének menni. A szokásoktól eltérően így most csak a két végzős osztály megy síelni, hagyományosan az egész felső tagozat útnak szokott indulni. Ez nagyon jó csapatépítő program, mert a kisebbek sokat tanulnak a nagyoktól – folytatja az intézményvezető. A kilencedikesek a buszon, a szálláson és a sípályán is zárt körben lesznek. Matus Mónika elmondta, nem akarták megrövidíteni ettől az élménytől is a kilencedikeseket, akik gyakorlatilag az elmúlt két évben úgy voltak az iskola tanulói, hogy nem vehettek részt egyik hagyományos programon sem: elmaradt számukra a külföldi nagy kirándulás, a Határtalanul program, Erdélybe sem mehettek egy projekt keretén belül, a síelés már igazán kijárna nekik. Ráadásul a felvételikre és a tesztelés9-re való iskolai felkészülést sem érinti a dolog, mivel a diákok a tavaszi szünetben mennek majd síelni Csertovba (Čertov).

Az iskolák nagy százaléka úgy véli, nem volt érdemes az idei tanévre sem sítanfolyamot, sem természetiskolát beiktatni a munkatervbe, mert nem lehet gördülékenyen szervezni.

A szakköröket is csak homogén csoportokban, úgymond zárt körben tartják.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.