lapajánló
Patrióták, fizetett felforgatók és a szuverenista baloldali
Magyar7 - 28. száma

Meghiúsul a nagy elárasztás Kis-Csallóközben: tucatjával vinné el a víz az engedély nélkül épült ingatlanokat - KÉPRIPORT

2021. május 26., 18:15

Az előzetes ütemterv alapján május 26-án kora délután minden eddiginél több, 120 köbméter víznek kellett volna beömlenie másodpercenként a bősi vízierőmű megépítése óta szenvedő öreg-dunai ágrendszerbe. A természetvédők által régóta szorgalmazott, Ján Budaj minisztersége idején végre megvalósuló nagyszabású elárasztás azonban ebben a formában mégsem valósul meg, mint kiderült, igen prózai okokból. Képriport.

budaj
Pomichal Krisztián
vvb
Az eredeti ütemterv szerint ma dél körül fokozatos előkészítés után kellett volna tetőznie az elárasztásnak, másodpercenként 120 köbméter víznek kellett volna ömlenie a régóta szomjazó ágrendszerbe. Ez a rengeteg feltételes mód nem véletlen.
Fotó:  vvb.sk
budaj
A környékbeliek által csak kis vízierőműként emlegetett,  Doborgaz közelében fekvő állomásnál Ján Budaj környezetvédelmi miniszter tartott ma sajtótájékoztatót, meglepően sok érdeklődő előtt. A nagy bejelentés azonban elmaradt, Budaj arról tájékoztatta a jelenlévőket, az előre eltervezett 120 köbméter/mp helyett 90-95 köbméternél több vizet nem tudnak átengedni a felvízcsatornából.<br />
​​
Fotó:  Pomichal Krisztián
budaj2
A miniszter közölte a jelenlévőkkel, négy-öt nappal(!) ezelőtt a vízügyi hatóság szakemberei arról tájékoztatták őt, őrültség lenne az előre eltervezett vízmennyiséget beengedni az ágrendszerbe, az ugyanis elsodorna tucatnyi, Budaj szerint főként Bodak kataszterében található, "valószínűleg illegálisan" felhúzott ingatlant. A tárcavezető közölte, reméli túlzás, de őt arról tájékoztatták, akár 260 ilyen ingatlan is lehet, köztük lakóházak. "Remélem, ez nem igaz!" - közölte a miniszter. Majd hozzátette, most az jön, hogy felderítik és rendezik ezen ingatlanok helyzetét.
Fotó:  Pomichal Krisztián
víz
Így ömlik "90-95" köbméter víz másodpercenként. A Duna régi medre mentén található ágrendszer tele van különleges élőhelyekkel, melyek a vízierőmű megépítése óta, elvágva a rendszeres vízutánpótlástól, már csak árnyékai régi önmaguknak. A BROZ és más természetvédő szervezetek által kiharcolt elárasztás szó szerint új életet vihet a rendkívül értékes területre.
Fotó:  Pomichal Krisztián
állomás
Ami a Dunacsún felé tartó főút egyik oldalán még harsogó forgatag, az az erőmű másik oldalán már csak sebes folyócska. A változás már most szembetűnő az ágrendszerben. Bár nem ez az első elárasztás, sőt, az ágak sosem voltak teljesen elvágva az utánpótlástól, az a vízhozam kevés volt az érdemi változáshoz. Talán majd most!
Fotó:  Pomichal Krisztián
ágrendszer
Piros ponttal jelölve a kis vízierőmű. A kép közepén látható település Doborgaz, a felvétel jobb felső sarkában, a felvízcsatorna túloldalán Keszölcés "széle" látszik. Az állomástól induló, a kép bal oldalán húzódó, mesterségesen kialakított csatorna vezeti be a vizet az ágrendszerbe. Az illetékesek korábban attól tartottak, a csatorna kőből épült fala nem bírja majd a nagy vízhozamot, de egyelőre úgy tűnik, félelmük alaptalan volt.<br />
​​​​​
Fotó:  Google Maps
vajka ágrendszer
Késő tavaszi csendélet Vajkánál. Néhány hete itt szűk egy méterrel volt alacsonyabb a vízszint, mondják a helyiek, akik nagy részt örülnek a friss víznek. "Szeretjük a vizet" - mesélte egy helyi férfi. "Régen, a vízierőmű előtt is normális dolog volt, hogy víz jött az ágrendszerbe. Ez a természet rendje, kell ez a fáknak, hisz ki vannak száradva. Félnünk nincs mitől, a töltés megvéd. Legfeljebb majd megnézzük a pincét, nem áll-e benne víz!"
Fotó:  Pomichal Krisztián
Hamarosan hosszabb lélegzetvételű riportban is foglalkozunk majd a témával!

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.