Megható és vidám Csemadok járási ünnepség - Képgalériával

Bokor Klára 2019. október 21., 10:53

 Mondhatni, október 19-e a Csemadok napja volt térségünkben, hiszen délelőtt a Párkánnyal szemközti Esztergomban vehette át a 70 éves Csemadok a Szent István-díjat, délután pedig a Csemadok Érsekújvári Területi Választmányának ünnepségére került sor a párkányi kultúrházban, a körművelődési szervezet megalakulásának 70. évfordulója alkalmából.

 A jubileumi megemlékezést a Csemadok mellett működő Szivárvány éneklőcsoport nyitotta Kamancza Olga kórusvezető vezényletével, majd Varga Barnabás, a köbölkúti Stampay János Alapiskola diákjának szavalatát hallhattuk.

„Büszkék vagyunk arra, hogy járásunk a Csemadok bölcsője, hiszen köztudott, 1949. március 5-én Érsekújvárban alakult meg az első alapszervezet” – kezdte ünnepi beszédét Kantár Éva az érsekújvári területi választmány elnöke. Rövid áttekintést nyújtott a 70 év történelméből, és felsorolta a járás és a választmány rendezvényeit.

„Legfontosabb rendezvényeink sorába tartoznak a járási dal- és táncünnepélyek. Ezek eleinte a kémendi szigeten, majd a szőgyéni akácosban voltak megrendezve, később Köbölkúton Dunamenti Fesztivál néven, az utóbbi években váltakozó helyszíneken – Szímőn, Kéménden, Besenyőn és Bényben. Ezek célja soha nem volt más, mint teret adni a járásunk területén működő népművészeti csoportoknak. Több verseny szervezői vagyunk, többek között a Tompa Mihály Vers- Prózamondó Verseny körzeti és járási fordulóinak, az utóbbi években Muzslán zajlott a Dunamenti Tavasz előválogatója, mi szervezzük Garamkövesden a Gyurcsó István Emléknapon zajló szavalóversenyt, Párkányban a gazdag programmal megtöltött Balassi Bálint Kulturális Napokat, Érsekújvárban a Czuczor Gergely Irodalmi és Kulturális Napokat. Legutóbb Bényben volt népviseleti találkozó. A verséneklő kórusok szakmai fórumát is pár alkalommal felvállalta a területi választmány."

"Mindeddig legnagyobb rendezvényünk a háromévente megrendezésre kerülő Csengő Énekszó országos verseny, amely a felvidéki magyar ifjúsági kórusok fesztiválja. Egy új, hasonló fesztiválra is sor került Vox Iuventutis, avagy Ifjúság Hangja címmel az érsekújvári lovardában. Ezt közösen szervezzük a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társaságával. Éveken keresztül társszervezői voltunk a Kultivál – Kárpát-medencei Kulturális Ifjúsági Fesztiválnak, amelyet évente más-más régióban tartanak, így fiataljaink távolabbi helyekre is eljutottak."

Beszéde végén az elnökasszony megköszönte a csemadokosoknak önzetlen munkájukat.

A megemlékezést köszöntötte még Mézes Rudolf, a Csemadok alelnöke, Farkas Iván MKP-s politikus és Szabó Eugen Párkány polgármestere is.

Az ünnepen kitüntették azokat az alapszervezeti tagokat, akik munkája nélkül nem működött volna a Csemadok. Az emléklapokat, a kézzel festett tányérokat és a virágokat Kantár Éva, Mézes Rudolf, Sztruhár Izrael Diana és Ozsvald Norbert nyújtották át a kitüntetetteknek.

A rendezvény további részében a kisújfalui Rozmaring Néptánccsoport, a besenyői citerások és a kürti Bokréta előadásait élvezhettük. Előkerült a jubileumi torta is, és a csillagszóró fénye mellett több száz torokból zengett a Himnusz.

Képgalériánk:

A kitüntetettek: Czuczor Irén (Andód), Érdi Margit (Bajta), Szobonya Szerén (Baracska), Hambalík Sándor (Béla), Takács Erzsébet, Kovács József, Ecsek Béla (Bény), Toma Izabella, Huslica Mihály (Besenyő), Hegedűs Hilda, Plichta Tibor, Horváthné Málnási Gita (Érsekújvár), Esek Imre (Fűr), Chinorai János (Garamkövesd), Csókás Tamás, Csókás Márta (Garampáld), Tóth Irén (Helemba), Dikácz Zsuzsanna, Kovács Mária (Ipolyszalka), Gálné Bazsó Janka (Kamocsa), Csepregi Gizella (Kéménd), Mészáros Júlia (Kisgyarmat), Dobai Ilona (Kisújfalu), Bolya Dudás Anita, Szűcs György, Repka Mária (Köbölkút), Berta Mária, Balogh László, Sütő Imre (Kürt), Mészáros Erzséber (Muzsla), Száraz Elek, Szabó József, Szárazné Gróf Mária (Nagykér), Hajtman Kornélia, Dániel Erzsébet (Nána), Kuklis Anna, Nagy Imre, Paulovics János, Holováčné Weiss Márta (Párkány), Csontos Gizella, Jóba Zsuzsanna, Kantár Éva, Kovács János (Szimő), Ivanics László (Szőgyén), Varga Katalin, Fekete László, Mojzes Erzsébet (Tardoskedd), Soroksári Gizella, Nagy László (Udvard).
0 HOZZÁSZÓLÁS