2021. december 13., 14:32

Meghalt Turay László

Életének 82. évében 2021. december 13-án távozott az élők sorából Turay László.

Turay László

1939. április 9-én született Nagykálnán. Mint a Csemadok aktív tagját 1963 őszén megválasztották a Csemadok helyi szervezete elnökének, majd 1964-ben a Csemadok járási konferencián a járási bizottság elnöksége tagjának. 1971. május 1-jével lett a Csemadok Lévai Járási Bizottságának dolgozója. Így kezdte el szervezni a Járási dal- és táncünnepélyt s a Zselízi ONF-et, majd Rozsnyón segített a gombaszögi ünnepség előkészítésében.

1971-től 1983-ig minden évben egyik szervezője volt a Zselízi Országos Népművészeti Fesztiválnak és a Gombaszögi Országos Kulturális Napoknak.

Mindig lelkesítőleg hatottak rá Gyurcsó István szavai, aki csüggedéskor is tudott lelket önteni az emberekbe. Az ő szervezési tapasztalataiból tanulva szervezhette sikeresen az irodalmi vetélkedőket, majd a „Tavaszi szél vizet áraszt…” népdalversenyt is. Sokat tett azért, hogy a járásban népszerűek lettek az író-olvasó találkozók, valamint az irodalmi színpadi munka. Az 1968-as eseményeket követő  normalizációs időszakban gyakran előhúzták ellene azt a vádat, hogy 1968-69-ben a magyarok túlzott követeléséért angazsálta magát. 1982-es év végével búcsút kellett vennie a lévai járástól és 1983. január 1-jével a Csemadok Érsekújvári Járási Titkárságára került instruktornak.

Az 1989-ben bekövetkezett rendszerváltás után rehabilitálták és 1990-ben ismét felkérték, hogy vegyen részt a Gombaszögi Kulturális Napok szervezésében.

Továbbra is aktív tagja és elnöke maradt a garamkálnai szervezetnek és a lévai területi választmánynak. Megalakulásától kezdve aktív vezetőségi tagja volt a Pro Patria Honismereti Szövetségnek is.

Munkája elismeréseként 2014-ben megkapta a Gyurcsó István-díjat.

Emlékét megőrzik a Csemadok tagjai és barátai szerte az országban.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!