Meggyalázták Esterházy János mellszobrát

2011. március 26., 18:36
KASSA. A vandalizmust vélhetően pénteken késő éjjel, vagy szombaton hajnalban követte el az ismeretlen tettes - közölte a hírek.sk portállal Csala Kornélia, a március 14-i kassai Esterházy János Emlékünnepség egyik szervezője.

Az elkövető a mellszobrot vörös festékkel öntötte le. A kár nagysága egyelőre nem ismert. A szobor a Major család tulajdonát képező épület udvarában áll, így a rongáláson kívül a tettes magánterület sértést is elkövetett. Major György az épület tulajdonosa szombaton külföldön tartózkodott, ám holnap feljelentést tesz a rendőrségen ismeretlen elkövető ellen.

"A Magyar Koalíció Pártja mélységesen elítéli a mellszobor megrongálását. Véleményünk szerint az ilyen vandalizmust, az a történelemferdítő nacionalizmus eredményezi, amelyet ma Szlovákiában sokan hirdetnek. Az MKP szerint ez a fajta hozzáállás gátolja a szlovák-magyar megbékélést és a közös utak keresését" - szögezi le szombaton közzétett sajtóközleményében Berényi József, az MKP elnöke.

Esterházy János mellszobrát 2011 március 14-én avatták fel a Csáky-Dessewffy palota udvarán. A szentmisével és kiállítással egybekötött szoboravató emlékünnepséget a Kassai Polgári Klub és a helyi Major család szervezte meg közös erővel. Mintegy kéttucatnyi szélsőséges szlovák zászlót lobogtatva bekiabálással és énekléssel zavarta az ünnepséget. Peter Kalmus kassai képzőművész megpróbálta toalettpapírba csomagolni a mellszobrot, amit a részvevők megakadályoztak. Kalmus a dulakodás közben a földre esett, de semmi baja nem történt.

A kassai Esterházy-mellszobor felállítása ellen a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) ismételten tiltakozott, míg Richard Rasi, a város főpolgármestere egyet nem értését fejezte ki. Rasi kijelentette: nem ért egyet azzal, hogy a városban olyan történelmi személyiségeknek állítsanak emléket, akik megosztják a közvéleményt. Kassa intézkedéseket foganatosít annak érdekében, hogy a jövőben ennek elejét vegye.  


 

 
 

0 HOZZÁSZÓLÁS