2019. augusztus 12., 12:23

Megemlékezés a palásti 1552-es emlékparkban

Ahogy minden évben, 2019. augusztus 10-én ezúttal is megemlékeztek a 467 évvel ezelőtt lezajlott palásti csata áldozatairól. A Korpona patak bal partján fekvő település 1552-es emlékparkjában Köpöncei Péter és Hojsza Zoltán beszéde után Gyurász Pál tartotta a rövid szabadtéri szentmisét.

Palást
Galéria
+4 kép a galériában
Fotó: Péter József

A Lévai járásban fekvő falu legjelentősebb történelmi eseménye kétségtelenül a Palást határában zajló, több ezer áldozatot követelő 1552-es ütközet. A magyarok között csak Ördög Mátyásnak nevezett Erasmus von Teuffel vezette, több mint tízezer főt számláló egyesített sereg Drégely visszavételére indult; Ali pasa és Arszlán bég tizenkétezres serege azonban útjukat állta, s az augusztus 10–11-i összecsapások során megfutamították a birodalmi katonákat. Ezzel megnyílt az út a törökök előtt az észak-magyarországi várak elfoglalására.

Fotó:  Péter József

A történelmi zászlókat lobogtató, korhű öltözetbe bújt megemlékezők menete a falumúzeumtól indult a 2016-ban átadott emlékpark felé, ahol – a 19. században emelt kápolna megkoszorúzását követően – a település polgármestere, Köpöncei Péter szólt először a megjelentekhez:

„Érdemes helytállni még akkor is, ha a közeg, a társadalom nem mindig értékeli azt. Éppen az itt elhunyt emberek bizonyítják, hogy van értelme küzdeni. Vannak nemes eszmék, amiket követni kell, és ki kell állnunk az igazunkért nemcsak saját magunk miatt, hanem a közösségünkért is.

Köpöncei Péter
Köpöncei Péter
Fotó:  Péter József

A polgármester után a szót az emlékpark egyik ötletgazdája, Hojsza Zoltán vette át, aki hangsúlyozta a csatában részt vevő bajvívó vitéz, az ötszáz évvel ezelőtt született Thury György szerepét is: „A mohácsi vész után a palásti csata volt a második legnagyobb mezei ütközet, ami lezajlott a török ellen."

Számos nemzetből áldozták fel itt életüket: magyarok, szlovákok, németek, olaszok, csehek, horvátok és persze palástiak is, akikről nem sokat tudunk, de fontos, hogy megemlékezzünk róluk, hiszen az a fa, aminek nincsen gyökere, nem él; s mi is, ugyanúgy, mint a fa, a gyökerekből táplálkozunk.

Fotó:  Péter József

A megemlékezés – a Gyurász Pál tesmagi plébános által megtartott ünnepi emlékmise után – a Felföldi Dalia Iskola palásti csoportjának bemutatójával ért véget.

Palást
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.