2018. augusztus 26., 09:04

Megannyi történés, megannyi élmény a 20 év alatt

Tardoskedd több szállal is kötődik Szent István királyunk személyéhez.  Római katolikus temploma Szent István tiszteletére van felszentelve, 12 éve adták át Szent István király szobrát, amely a Szent István parkban van elhelyezve és hát éppen huszadszor szervezték meg az idén a Szent István napokat.  

tardoskedd-1-bokor-copy-.jpg
Médialapozó

Emellett 20 éve annak is, hogy a 282 kilométer távolságra lévő Bonyháddal és a 800 kilométerrel keletebbre fekvő Zetelakával testvértelepülési kapcsolatot létesített Tardoskedd. Ez alkalomból ünnepi képviselő-testületi ülést tartottak, melynek keretében a három település képviselői aláírásukkal erősítették meg az együttműködési szerződést.

Tardos polgármestere,  Csabán Béla átadta Tóth Mariánnak, Tardoskedd polgármesterének a magyarok kenyerét
Tardos polgármestere, Csabán Béla átadta Tóth Mariánnak, Tardoskedd polgármesterének a magyarok kenyerét

A Tardoskeddi Férfikar megnyitója után Tardos polgármestere  Csabán Béla átadta Tóth Mariánnak, Tardoskedd polgármesterének a magyarok kenyerét a munka és tisztesség jelképeként. Tardos szintén testvértelepülése Tardoskeddnek, ezért hozza minden évben a polgármester a kenyeret, mégpedig majdnem mindig kerékpárral, annak érzékeltetésére, hogy a barátság érdekében bizony erőt kifejtve és fáradságot nem ismerve kell dolgozni.

Díjözön

Az idén két személy lett Tardoskedd díszpolgára - Filóné Ferencz Ilona Bonyhád város polgármestere és Sebestyén Csaba Zetelka  község jegyzője, volt polgármester, aki annak idején  megkötötte a testvértelepülési szerződést.

Tardoskedd Község Díját többen is megkapták. Elsőként a nyugdíjasok klubja, az idős emberek életminőségének emelése érdekében kifejtett sokéves munkájukért. Az elismerést a klub elnöke Hamar Mária vette át. Fugli Gyula elnök a CSEMADOK helyi szervezete nevében vette át a díjat a magyar kultúra megőrzéséért, ápolásáért és terjesztéséért. A Csemadoknak jelenleg három aktív csoportja van, a Fehér Akác Asszonykórus, a citerások és a férfikar.  A Lucerna polgári társulás is részesült a díjban a kulturális, társadalmi és sportélet terén kifejtett tevékenységükért. Buda Ferenc elnök elmondta, a társulás sok és sokrétű feladatokat vállal fel szoros együttműködésben az önkormányzattal és a civil szervezetekkel.

Fugli Gyula Csemadok elnök is átveszi a község díját
Fugli Gyula Csemadok elnök is átveszi a község díját

A helyi kántorok Balogh Alexandra és Csányi Alexandra is átvehették a község díját. Ők egyébként a helyi alapiskolák hitoktatói is, és pótolhatatlan  munkájukkal gazdagítják a község vallási életét. Mészáros Imre, a helyi kábeltelevízió sok évtizedes szerkesztője, fényképész is megkapta e rangos elismerést, de nem dőlhetett hátra, rögtön a díj átvétele után kamerát ragadott, mert a hírfolyam nem áll meg.

Polgármesteri Díjban a tardoskeddi fafaragók  – Csányi Gyula, Bencze Róbert, Bene József, Bračo Péter,  Szabó Nándor, Tanka Árpád, Dózsa István – részesültek a hagyományok ápolásáért és a sok szép emlékoszlop, kapu, padok és egyéb mestermunkákért, melyek a falu díszei.

Fafaragók a polgármesteri díj átvételén
Fafaragók a polgármesteri díj átvételén

Díjazták az iskolák legsikeresebb diákjait is. A szlovák iskolából a 9. osztályos ikrek Kristína Bédiová és Peter Bédi  lettek a legsikeresebbek, a magyar alapiskolából pedig Borbély Zsófia 8. osztályos tanuló.

A díjkiosztó után Tóth Szilvia a  helyi Szemerényi Károly Alapiskola igazgatónője emléklapot vett át Beke Lászlótól  Környe polgármesterétől arról, hogy a környei önkormányzat 10 ezer forintos támogatásban kíván részesíteni minden magyar iskolába íratott diákot.

Az ünnepség résztvevői  egy kiállítást is megtekinthettek Bonyhád és Zetelaka életéből. A bonyhádiak  a fotóklub képeiből válogattak a kiállításra, melynek tagjai között  van profi fotós és lelkes amatőr is. A Hargita megyében található Zetelaka még őrzi a néphagyományokat, szokásokat. Székelykapuk, lovaskocsizás, vadles, népi mesterségek, néptáncok mind megtalálhatók a kiállítás fotóanyagában.

A pénteki program A Szent István szobornál folytatódott, melynek talapzatán koszorúkat helyeztek el az emlékezők a szemerkélő esőben.

Ma is folytatódik a program

A szombat már a szórakozásé volt. Az Ízek utcájában minden versenyző meg tudta mutatni kulináris művészetét, volt látványkonyha, a felvégi parkban gyermekparadicsom,  baranta bemutató, jurtasátor építés, íjászat , a templom kerítésén az elmúlt 20 év Szent István-napi ünnepségeinek fotókollázsai.  Járt a falunéző kisvonat, és negyedik éve futóverseny is kapcsolódik a Szent István Napokhoz. A hagyományőrzők a termálfürdő nagyterméből indultak és megkerülve a templomot értek a borudvarba, ahol fergeteges bemutatót tartottak. Megnyílt a Fényutca –ahol a magyarok bevonulásának rövid története van kivetítve a régi fiúiskola falára. Szombat este került a Csík Zenekar várva-várt ingyenes koncertjére is.

Ünnep az esőben
Ünnep az esőben

Itt azonban még koránt sincs vége a gazdag programnak. Ma szentmisével folytatódnak a Szent István napok, ide érkezik a magyar szent korona mása és a Szent Korona Kórus. A délután folyamán felvonulnak az óriásbábuk Székesfehérvárról, az est folyamán fellép Varga Miklós és mások. Hétfőn fénytánccal, tűzijátékkal, diszkóval  zárul a négynapos ünnepség.

tardoskedd-1-bokor-copy-.jpg
+15 kép a galériában
Megosztás
Címkék