2022. március 16., 20:14

Megalakult a Galántai járás MKP platformja

Megtartotta tisztújító tanácskozását a Galántai járás MKP platformja. A platform járási elnökévé a jelenleg is regnáló Zupko Tamást választották és a Szövetség járási elnöki posztjára is őt jelölték.

MKP, Galántai járás
Fotó: MKP Galántai járás, Facebook
MKP platform alakulása a Galántai járásban

Március közepén a helyi szervezeti platformok után megalakult a Galántai járási MKP platform is. Az MKP egy alulról építkező párt volt, amelynek regionális és helyi struktúrái voltak. Működött egy járási elnökség, illetve járási konferencia, megvoltak a kulcsok, hogy melyik falu tagság alapján mennyi tagot delegálhat oda– magyarázta a platform újonnan megválasztott elnöke, Zupko Tamás, Pozsonyvezekény polgármestere. Hozzátette, miután a Szövetség létrejött, az MKP de iure megszűnt. Az MKP platform esetében továbbra is megtartják az alulról való építkezést, vagyis nem a járási elnök vagy az országos elnök fogja megnevezni, hogy ki lesz jelen a járási vezetőségben, hanem rábízzák a helyi szervezetek képviselőire.

A Galántai járás konferenciájára meghívást kaptak az egyes falvak MKP platform küldöttei, akik eldöntötték, ki legyen az a tervek szerint kilenc fő, aki majd képviseli a Galántai járás MKP platformját a Szövetség járási elnökségében.

A járási elnökségen belül a három pártplatform között a 3(MKP):2(Most-Híd):1(Összefogás) arány érvényesül. Az alapszabály értelmében 18 tagú lesz a járási elnökség, tehát kilenc embert ad az MKP, hatot a Most-Híd és hármat az Összefogás platform – magyarázta Zupko Tamás.

A konferencián titkos szavazással megválasztották azokat, akik a Galántai járás MKP platform részéről jelen lesznek az Országos Kongresszuson. A választott tagok: Kacz Éva, Berényi József, Forró Krisztián és Zupko Tamás. Az MKP platform a Szövetség Galántai járási elnöki posztjára is Zupko Tamást jelölte.

A regnáló járási elnök elmondta, jelenleg 17 helyi MKP platform van a Galántai járásban, korábban húsz volt, van még két-három falu, ahol még a helyi MKP-nak nem sikerült megalakítani a platformot.

MKP, Galántai járás
Fotó:  MKP Galántai járás, Facebook
MKP platform alakulása a Galántai járásban

„Azt lehet mondani, hogy az egységesülési folyamat során nagyon kevesen léptek ki az MKP platformból. Voltak ugyan néhányan, akik nem tudták elképzelni, hogy együtt tudjanak működni regionális szinten egynéhány személlyel, de ezek a nézetek inkább személyes ellentétekből fakadnak. Persze van olyan is, aki elvi kérdésekhez tartotta magát” – fogalmaz a platform járási elnöke. Az MKP-nak közel 800 tagja volt a járásban, körülbelül húsz lépett ki a Szövetség megalakulása után az elmúlt időszakban.

Zupko Tamás elárulta, azokban a falvakban, ahol eddig MKP-s polgármesterek voltak, a platform továbbra is el szeretné indítani a regnáló faluvezetőket (Nádszeg, Pozsonyvezekény, Taksony, Alsószeli) az őszi önkormányzati választásokon.

„Természetesen vannak célkitűzései az MKP platformnak is, és szeretnénk megtartani az erőt a régióban, de én inkább már a Szövetség egységére helyezném a hangsúlyt. Azt kell prezentálni a mátyusföldi emberek felé, hogy a Szövetség tudja képviselni a régió érdekeit.” – hangsúlyozta a politikus, kiemelvén, hogy a régió küzd olyan problémákkal, amit szövetségben, közösen kell megoldaniuk a polgármestereknek, politikusoknak. Itt van például a megyei közutakat terhelő tranzitforgalom, vagy a vasút kérdése.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.