magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2020. január 21., 19:59

Megalakulásának hetvenedik évfordulóját ünnepelte a Csemadok Sárosfai Alapszervezete

Az 1950. január 15-én megalakult helyi szervezet ma 232 taggal működik a felső-csallóközi faluban, ahol a lakosság száma nem éri el az ezer főt. A helyi Csemadok alapszervezet megalakulásának 70. évfordulóját rendezvénysorozattal ünnepelték meg Sárosfán.

Sárosfa, Csemadok 70
Galéria
+10 kép a galériában
Fotó: Szabados Kati

A megalakulás évfordulójának a napján Szörényi Levente és a Miskolci Illés Emlékzenekar látogatott el Sárosfára. A zenés beszélgetőesten megtelt a kultúrház, ahogyan a január 18-i ünnepi évzáró gyűlésen és az azt követő gálaműsoron is.

Az évzáró gyűlés bevezetőjeként Szalay Katalin szavalta el saját versét, majd a helyi óvodások és iskolások műsora következett. A kultúrműsor első részét az Abonyi Citerazenekar fellépése zárta. Az ünnepi évzáró taggyűlésen a szervezet elnöke, Földváry Terézia számolt be a 2019-es év tevékenységéről. Elmondta, hogy nagyon gazdag évet zárhat a sárosfai Csemadok, hiszen 19 sikeres rendezvény van mögöttük. Kiemelte a Cimbora Népdalkört, amely a Csemadok égisze alatt működik. A férfikar 2019-ben a Bíborpiros Szép Rózsa országos népzenei vetélkedőn aranysávos minősítést szerzett. Az elnök megköszöntette mindenkinek a munkát, majd ismertette a további terveiket.

Az évzáró gyűlésen megjelent Görföl Jenő, a Csemadok országos titkára, Sátor Zoltán, a Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmányának elnöke, valamint a területi választmány titkára, Lázok Attila, aki felszólalásában gratulált a sikeres alapszervezetnek. Sátor Zoltán is csatlakozott a gratulációhoz, megköszönte a munkát és kiemelte, hogy a Sárosfai Csemadok Alapszervezet elnöke, Földváry Terézia, aki egyben a területi választmány alelnöke is, a közelmúltban megkapta a Csallóköz Kultúrájáért Közművelődési Díjat.

Ünnepi beszédében Földváry Terézia felidézte a múltat, a hetven évvel ezelőtti történéseket. Elmondta, hogy Somorján 1949 április 3-án alakult meg a Csemadok és ez pozitívan hatott a város környékén lévő falvak, Tejfalu, Úszor és Sárosfa magyar lakosságának az aktivizálására. Mindhárom településen 1950 első negyedében létrehozták a Csemadok alapszervezetet. A somorjai példát elsőként Sárosfán követték, ahol 1950 január 15-én jött létre az alapszervezet. A Csemadok Országos Levéltárában fennmaradt az alakuló gyűlés jegyzőkönyve, amelyet Földváry Terézia fel is olvasott a jelenlévőknek.

A fiatalok bevonása nélkül nincs jövője a Csemadoknak

Az ünnepi gyűlésen felszólalt Görföl Jenő, a Csemadok országos titkára is, aki gratulált az elnöknek és az egész alapszervezetnek az elért eredményekhez és megköszönte az aktív munkát. Beszédében kiemelte az ifjúság bevonásának a fontosságát is. Elmondta, nem elegendő erről központi határozatot elfogadni, ha az alapszervezetek nem vonják be a fiatalokat a közös munkába, nincs kézzel fogható haszna semmilyen határozatnak.

Mindaz, amit tervként tűzünk ki, csak akkor valósul meg, ha lesznek fiatalok a Csemadokban”

- mondta az országos titkár.

Az ünnepi gyűlés befejező részében emléklapokat adtak át. Ezt követte a gálaműsor, amelyben fellépett a Békei és Sárosfai Cimbora Népdalkör, a helyi Miniszínpad, a mátyusföldi Bendő zenekar és az Alsószeli Varsás Néptáncegyüttes. A Csemadok ünnepi emlékműsora Sárosfán a Himnusz eléneklésével, majd megvendégeléssel zárult.

Sárosfa, Csemadok 70
Galéria
+10 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.