2019. szeptember 13., 07:40

Még több gyerek, elégedett szülők, elégedett pedagógusok

Újabb egyházi oktatási intézménnyel gazdagodott az Ung-vidék. Ezúttal közvetlenül az ukrán-szlovák határ mentén, Nagyszelmencen avattak egy görög katolikus óvodát, amelynek működése szeptember első munkanapján indult. Egy egészen különleges létesítményt képzeljenek maguk elé, amelyet Szabó Zsolt tisztelendő úr mutat be.

az-igazgato-neni.jpg
Médialapozó
Fotó: Zsebik Ildikó

Egy passzív épületről van szó, amelyet vasbetonból emeltek. Földszintes,  padlófűtéssel, teljes szigeteléssel, hő visszanyerős szellőztető rendszerrel van ellátva. Az épületnek alacsony a fenntartási költsége, bár az építés során magasabb összegű beruházást igényelt, ám az hosszú távon gyorsan megtérül. Hatalmas ablakai rengeteg fényt engednek a helyiségekbe. Két szomszédos telekre épült.

Mikor született a felekezeti óvoda ötlete?

2017 mérföldkőnek bizonyult az óvodaalapítás szempontjából, mi a Kárpát-medencei óvodafejlesztés második üteméhez csatlakoztunk, miután az önkormányzat beleegyezését adta az ötlet megvalósításához. Még az említett év utolsó napjaiban megérkezett az a pénzcsomag, amely felhasználásával az óvoda készült. Úgy éreztük, lépnünk kell a gyerekek nevelése ügyében, mert azok a folyamatok, amelyeknek szemtanúi vagyunk, nem tűnnek ma biztatónak. Szeretnénk, ha a hozzánk járó gyerekek elsajátítanák azt a szellemiséget, amelyet vallásunk hirdet. Jó lenne, ha természetessé válna, hogy étkezés előtt imádkoznak, megköszönve a feltálalt étkeket. Szeretném, ha minden napra megtalálnák azt a szentenciát, amelynek szellemében töltik majd az adott napot.

Szabó Zsolt
Fotó:  Zsebik Ildikó
Szabó Zsolt

Milyen különlegességgel várják a kisgyermekeket?

A délutáni órákban heti egy alkalommal hittanórát tartok számukra, később lesz angol nyelvoktatás is,  de újfajta szolgáltatásokkal is készülünk. Van egy tanmedencénk, egy sószobánk és egy bioszaunánk. Ezek tulajdonképpen a gyerekek egészségmegőrzésében játszanak majd szerepet. Bérmentesen vehetik azokat igénybe, bár nem kötelező jelleggel. Az óvoda 36 férőhelyes, egyelőre 16 gyerek vette birtokba, de ez a szám már a tanév során emelkedni fog. Tudni kell még azt is, hogy a nem helyben lakó gyerekeket -- igény szerint -- hozzuk, illetve hazaszállítjuk. Erre egy 9 gyerek szállítására alkalmas autóbuszt vásároltunk. Az utaztatás mindig pedagógus felügyeletével történik.

Játszunk!
Fotó:  Zsebik Ildikó
Játszunk!

Hatalmas udvaruk és saját konyhájuk is van 

Ezután az intézmény igazgatónőjével, Jakab Krisztinával folytatjuk a beszélgetést, aki elmondja: a 7 helyi gyerek mellett vannak diákjaik Szirénfalváról, Budaházáról, Nagykaposról és Mátyóc-Vajkócról. Mindenkit szívesen fogadnak, aki betöltötte második életévét és szobatiszta. Ami pedig az óvodanyitás visszhangját illeti: nos a szülők örömmel fogadták az új intézményt, hiszen a mindössze 15 férőhelyes önkormányzati óvoda egy ideje az iskolában kapott helyet, meglehetősen szűkösen voltak ott,  az udvart, az étkezdét az iskolásokkal együtt használták.

A fiúk is játszanak
Fotó:  Zsebik Ildikó
A fiúk is játszanak

Itt van egy hatalmas udvaruk, ahol már csak a füvesítés és a fásítás van hátra. Egy szép terasz, homokozó, hinta, és az udvaron a közlekedési szabályok megtanulásához szükséges utacskákat is kialakítják. Az óvoda saját konyhával rendelkezik. Pillanatnyilag egy tágas helyiségben tartózkodnak, ám ebből idővel leválasztják a hálószobát.

Reggel 7 órától 17 óráig tartanak nyitva. Váltásban dolgoznak a kolléganővel úgy, hogy 11 és 14 óra között mindketten az óvodában tartózkodnak, és míg az egyikünk a gyerekkel foglalkozik, a másik néhány gyerek számára a szolgáltatásokat nyújtja. Magyar tannyelvű oktatási intézményként a szlovák nyelv alapjainak oktatására is odafigyelnek majd. Egyébként minden diák ért magyarul, de többen is vegyes házasságból származnak.    

 

az-igazgato-neni.jpg
+10 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!