2020. október 25., 08:37

Meg kell ismételni a Dunakilitit Doborgazzal összekötő kerékpárhídra kiírt közbeszerzést

Három hónappal ezelőtt még arról szóltak a hírek, hogy a közeljövőben gyalogos-kerékpáros híd épül Dunakiliti és a csallóközi Doborgaz között a magyar-szlovák Interreg program keretében. Hiába zajlott le azonban a közbeszerzés, sőt, mindkét oldalon ismertek voltak már a kivitelező cégek is, a pozsonyi Közbeszerzési Hivatal friss döntése mindent megváltoztatott: a tendert meg kell ismételni.

A pozsonyi verdikt tudomásul vétele után a határ mindkét oldalán gyorsan léptek is az illetékesek. A webnoviny.sk portál értesülése szerint a pozsonyi székhelyű Vízgazdálkodási Beruházó Állami Vállalat és magyar partnere, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. semmissé nyilvánították a hídépítésre kiírt közös közbeszerzést, tekintettel a szlovák Közbeszerzési Hivatal által emelt kifogásokra.

A Közbeszerzési Közlönyben közzétett álláspontból kiderül, hogy min akadt fenn a hivatal a tender utólagos ellenőrzésekor.

A szlovák hivatal a pályázatban előírt feltételek diszkriminatív jellege miatt emelt kifogást. Egészen pontosan azt nehezményezte, ahogy a jelentkező cégek részére megszabták a műszaki alkalmasságra és a szakképesítésre vonatkozó feltételeket.

Most ezt a meglévő jogellenes állapotot kell megszüntetni a hivatal szerint.

„Ha esetleg módosulnának a minimális műszaki alkalmasságra vagy a szakképesítésre vonatkozó minimális standard követelmények, akkor ezekről csak azok az érdeklődő pályázók szerezhetnének tudomást, akik be vannak regisztrálva az illető pályázat információs rendszerébe, amelynek révén a közbeszerzést lebonyolítják” – olvasható a közlönyben nyilvánosságra hozott érvelésben.

Hátrányos megkülönböztetés érné tehát a hivatal szerint azokat a gazdasági szubjektumokat, amelyek nem regisztráltak az információs rendszerben.

A pozsonyi Közbeszerzési Hivatal úgy véli, korrekt módon azzal oldható fel a jelenlegi jogellenes helyzet, ha az eredeti pályázatot megszüntetik és újat írnak ki. Ennek kiírására azután kerülhet sor, ha befejeződik az első ex ante ellenőrzés, vagyis az előzetes szabályossági vizsgálat. Az új pályázati kiírásban aktualizálni, tehát módosítani kellene a részvételi feltételeket, beleértve a pályázati dokumentumokat is.

Az államközi turistahíd másfél év alatt megépülhetne

A szlovák vízügyes cég idén júliusban írta ki a tendert a Dunakilitit és Doborgazt összekötő gyalogos és kerékpáros híd megépítésére, amely 85 százalékban uniós pénzből valósulna meg.

A kivitelezés idejét 555 napban állapítja meg a projekt, amelyet eredetileg 2022-ben átadhattak volna, ha most nem törlik az eredeti közbeszerzést. Kérdéses, hogy az új tender lebonyolítása mennyi időt vesz igénybe.

A hídprojekt teljes tervezett költségvetése mintegy 5 millió euró ÁFA nélkül és célja elsősorban a kerékpáros turizmus támogatása a Szigetközben és a Csallóközben.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.