cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2020. december 19., 15:51

Matúš Vallo: „Fontos, hogy betartsam, amit az embereknek ígértem a választások előtt”

Pozsony főpolgármestere, Matúš Vallo két év hivatali ideje után értékelte eddigi munkáját. Mint elárulta, ma leginkább válságmenedzsernek nevezné magát. Mit sikerült két év alatt megvalósítania terveiből, és mit nem? Minderről a Bratislavské noviny kérdezte.

Matúš Vallo, Pozsony főpolgármestere.
Fotó: Sme - Gabriel Kuchta

Pozsony főpolgármestere, Matúš Vallo egy terjedelmes interjúban beszélt a Bratislavské noviny-nak a pozsonyi közlekedéssel kapcsolatos aktuális kérdésekről, az épülő kerékpárutakról és új villamosútvonalról, ahogy arról is, mit tett a koronavírus-járvány a fővárossal.

Két év hivatali ideje után Matúš Vallo nem bánta meg, hogy akkor megpályázta a polgármesteri széket. Tudta mi vár rá, és talán csak azon lepődött meg, milyen rossz állapotban kellett átvennie a fővárost.

Ugyanakkor két év után elmondhatja, lát esélyt arra, hogy a magisztrátuson lévő folyamatokba változásokat vigyenek. Ezt a hatalmas kolosszust, egy olyan céggé akarják átalakítani, amely jó munkát végez majd kliensei számára – fogalmazott Vallo.

Örülök azoknak a dolgoknak, amelyeket sikerült megvalósítanunk. Például a Grössling fürdő felújítását, amelyen másfél évig keményen dolgoztunk”

– mondta. Hozzátéve, hogy választási programját még mindig irodájában őrzi, és bízik abban, hogy négy év alatt sikerül azt megvalósítania.

„Fontos, hogy betartsam azt, amire az embereknek a választási kampány során ígéretet tettem”- mondta.

Vallo ugyanakkor azt is elmondta, hogy két év hivatali ideje után leginkább válságmenedzsernek érzi magát.

Eljött a világjárvány, és mindenki, aki valamit is vezet, váratlanul a válságmenedzser szerepébe került, és erre nem volt senki felkészülve. Még mindig vannak dolgok és folyamatok, amelyek előbukkannak, és amelyekre nagyon gyorsan kell reagálnunk, de az biztos, hogy a város sokkal inkább a kezünkben van, mint két évvel ezelőtt”

- mondta Vallo.

vallo1
Az Amerikai téren befejezték a villamosvonal felújítását
Fotó:  Matúš Vallo má rád Bratislavu FB
Eddig egyik szlovák politikus számára sem volt prioritás a főváros támogatása

Vallót a koronakrízissel kapcsolatban arról is kérdezték, milyen a városvezetés és a kormány közötti kommunikáció e téren, illetve mennyire segíti a kormány Pozsonyt. A főpolgármester elmondta, harcolnak ezért, hogy az állam átfizesse a pozsonyi közlekedési vállalatnak a 13 millió euró veszteségét, hasonlóképpen, ahogy a magánvállalatoknak is megtérítette azok veszteségeit (a közlekedési vállalat említett 13 millió euró vesztesége csak a koronavírus első hullámára vonatkozik).

„Harcolunk, sürgetünk, kérünk, és már nem tudjuk, mi mást tegyünk még annak érdekében, hogy az állam megadja nekünk ezt az összeget. Mint megtudtuk, az államnak van erre egy mechanizmusa és anyagi kerete is, ugyanakkor még mindig saját önkormányzati vállalatait hozza hátrányos helyzete a magáncégekkel szemben. Nem értem mindezt” – mondta Vallo.

Eddig minden egyes főpolgármester alatt Pozsony mellékvágányra került, mintha az egyes miniszterek szégyellnék beismerni, hogy támogatniuk kellene a fővárost. Miért volt ez így? kérdezték Vallót.

Vallo e téren bízik abban, hogy a jelenlegi kormánynak csak sok munkája van, és főleg a koronavírus miatt késik a segítségük. Egyben megemlíti, hogy anno amikor egy bizonyos magas politikából való személy kitartott Pozsony mellett, nemsokára úgy vette észre, hogy ezzel más területeken politikai pontokat veszít.

vallo2
A Malomligeti út (Mlynské nivy) környékén épül az új pozsonyi "downtown", ahol a jövőben akár 200 ezer ember is mozoghat naponta

A főpolgármester ugyanakkor úgy véli, hogy Pozsony a fővárosunk, amely ilyen hozzáállás következtében csak szenvedett. Ma pedig sokkal kevesebb az egy főre jutó jövedelme, mint például Brünn városának, nem beszélve olyan fővárosokról, mint Prága vagy Budapest.

Ha egy városnak nincsenek anyagi forrásai, nem kell csodálkozni azon, ha nem is tudja hozni az elvárt teljesítményt – mondta Vallo, aki már a második kormánnyal harcol, kéri és igyekszik meggyőzni őket, hogy nem szégyen pénzt adni a fővárosnak.

Pozsonynak óriási veszteségeket okozott a koronavírus

Vallo ismertette, idén 25 millió euró vesztesége van a fővárosnak. Ide tartozik a turizmus, az idegenforgalmi adó, a közterek bezárása, a szerencsejáték és a személyi jövedelemadó, ez utóbbi a legnagyobb tételt jelentette. A városvezetés számára a legfontosabb, hogy a pozsonyi közlekedési vállalat veszteségét megtérítse számukra az állam.

A koronavírus-járvány miatt valószínű, hogy egyes éttermek már nem nyitnak meg a fővárosban.

Több nagyon jó étterem is kénytelen volt bezárni, és mindig több a sötét kirakat – fogalmazott Vallo, aki tart attól, milyen lesz a városközpont a koronavírus-járvány után.

A belváros ugyanis jelentősen függ a vendéglátóhelyektől. Vallo bízik abban, hogy a város ezt a nehéz helyzetet túléli, és nem lesz teljesen elnéptelenedve.

A koronavírus-járvány első hulláma alatt tapasztaltam meg a kísértetvárost Pozsonyban. Ilyen üresnek látni a várost, ijesztő volt, és ma is megrémít. Az emberek a városhoz tartoznak, és egy város emberek nélkül nagyon szomorú látvány”

- mondta.

A tömegközlekedés javítása a fővárosban csökkentené a forgalmi dugókat

A főpolgármester egyik hosszútávú projektje az emberek számára vonzóbbá tenni a tömegközlekedést, és ezzel csökkenteni a forgalmi dugókat a városban. Ugyanakkor a koronavírus-járvány miatt ma sokkal kevesebben járnak tömegközlekedéssel.

vallo3
A Károlyfaluba vezető felújított villamosútvonal
Fotó:  Matúš Vallo má rád Bratislavu FB

Vallo ennek kapcsán ismerteti, hogy 2004-ben Pozsonyban 165 ezer személygépkocsi volt regisztrálva. 2019-ben ugyanakkor már 311 ezer. Ez azt jelenti, hogy sokkal több autó van a fővárosban, az emberek pedig tovább várakoznak a forgalmi dugókban. Ehhez a növekedéshez a pozsonyi utcák nem tudnak igazodni, mivel nem tudnak megnagyobbodni. Annyit tehetünk, hogy az embereknek egy másik alternatívát kínálunk az utazásra, ami részben más városokban is működik. Ilyen a tömegközlekedés vagy a kerékpárutak kiépítése – mondta a főpolgármester.

Feltérképeztük, mit kell változtatnunk azért, hogy az emberek beüljenek a tömegközlekedési járatokban. Tisztábbnak, gyorsabbnak és biztonságosabbnak kell lenniük”

– ismertette Vallo.

Ma Récséről Hidegkútra (Dúbravka) a csúcsidőben minden két percben villamos közlekedik. A városvezetés szintén azon dolgozik, hogy több kereszteződés legyen, ahol a villamosoknak van elsőbbségük. Jobban ügyelnek a tömegközlekedési járművek tisztaságára, 2022-ig pedig légkondicionálót és biztonsági kamerákat kívánnak telepíteni minden járműbe.

A tömegközlekedés minőségének javítását a fővárosban Vallo egyik kulcsfontosságú projektjének tartja.

Ennek kapcsán említésre került a nemrég befejezett, Károlyfaluba (Karlova Ves) vezető villamosútvonal. A villamosvonal felújítása során az útburkolatot is megjavították. Összesen 4,5 millió euróba került a Botanikus utcától Hidegkútig húzódó aszfaltburkolat teljes kicserélése.

vallo6
Fotó:  Matúš Vallo má rád Bratislavu FB

Ugyanakkor a közlekedési miniszter már említést tett arról, hogy a rendelkezésre álló uniós források tekintetében, nem lehet majd megvalósítani Ligetfaluba (Petržalka) vezető a villamosvonal kiépítését. Vallo ennek kapcsán elmondta, hogy az ezzel kapcsolatos nyilvános pályázat október végén lett meghirdetve. A közbeszerzési eljárás 2021 szeptemberében fejeződik be. Vallo szerint az említett ligetfalui szakaszon legkésőbb 2023 decemberében fog villamos közlekedni.

Többeknek nem tetszik, hogy villamosvonalat terveznek a színház közelébe

A városvezetés konfliktusba került a kulturális minisztériummal az új villamosvonal építése során, amely a Szlovák Nemzeti Színház új épülete előtt húzódna. A terveket nem csak kulturális tárca, de a szakmai közösség egy része is ellenezte.

Natália Milanová kulturális miniszter úgy nyilatkozott, hogy semmiképpen sem támogatja, hogy egy színház előtt zajos villamosok közlekedjenek.

Vallo ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy a villamosvonal kiépítése különösen fontos, ugyanis pár év múlva az említett új városrészen nagyon sok ember fog közlekedni és mozogni. A városvezetés ugyanakkor kompromisszumra jutott ebben a kérdésben a másik féllel, és jelenleg módosításokat hajtanak végre a terveken, illetve további tárgyalásokat folytatnak. A megállapodás lényege, hogy a villamos a színház épülete mögött fog közlekedni, hogy ne kelljen átvágni a színház előtti teret. 

Az én feladatom biztosítani, hogy Pozsonyban normálisan lehessen élni, és hogy az új városközpontban is működjön a közlekedés. Mindez nem a miniszter asszony, avagy a színházi közösség tagjainak feladata, ahogy azon építészek feladata sem, akik a színház épületét tervezték. Megmondhatják véleményüket és tiltakozhatnak, ugyanakkor az én vállamon van a teher, hogy mindezt megvalósítsam”

– fogalmazott kissé kritikusan Vallo.

vallo4
Az új pozsonyi "downtown" a Malomligeti út környékén
Fotó:  Matúš Vallo má rád Bratislavu FB

Az Eurovea bevásárlóközpont körüli zónát a jövőben naponta 200 ezer ember is látogathatja. Vallo szerint, ha nem épül ki a helyen egy minőségi tömegközlekedési útvonal, és az emberek autóval fognak arra közlekedni, hatalmas forgalmi dugók alakulhatnak ki a Malomligeti úttól (Mlynské nivy) egészen a Dunapartig. Beleértve a lóvasút, és a Miletič utca környékét is.

Ugyanakkor másik fontos szempont, hogy az új tömegközlekedési vonal kiépítésével a lakosok sokkal gyorsabban eljuthatnak majd Ruzsinóba. Illetve az említett villamosútvonalra később rá lehet majd csatlakoztatni a Vereknyére és Pozsonypüspökire vezető villamosvonalat, amelynek megépítése is tervben van.   

A főpolgármester támogatja a kerékpárút-fejlesztést a fővárosban

Vallót gyakran éri kritika azért, hogy leginkább a kerékpárosoknak és a tömegközlekedési járatokkal közlekedőknek akar megfelelni, ugyanakkor már nincs ilyen nagy megértéssel a személygépkocsival közlekedők iránt. Hivatali ideje alatt Pozsonyba bevezették a külön buszsávokat és más hasonló intézkedéseket, amelyek jelentős előnyben részesítik a tömegközlekedési járatokat.

Vallo ennek kapcsán ismertette, két év hivatali ideje alatt tíz külön korridort, járdán kijelölt kerékpárutat, avagy összekapcsolt buszsávot és járdán kijelölt kerékpárutat létesítettek a pozsonyi utcákba.

A főpolgármester ugyanakkor megérti az autósokat is. Érthető és fontos azon igényük, hogy minőségi utakon közlekedhessenek, avagy hogy kiválóan legyenek megvilágítva a gyalogátkelők. Ugyanakkor a főpolgármester szerint, ha nem akarjuk életünket forgalmi dugókban eltölteni, esélyt kell adni más közlekedési módoknak is a fővárosban.

Vallo 24 kilométer szegregált kerékpárút megépítését ígérte választási programjában. Amikor hivatalba lépett, semmi projektje nem volt ezzel kapcsolatban a fővárosnak. Ma a főpolgármester úgy nyilatkozott, hogy a helyzet jelentősen javult, és folyamatosan dolgoznak új projekteken. Ugyanakkor elismerte, hogy ez egy olyan téma, amelyben valóban le vannak maradva, a kerékpáros közösség pedig köztudottan türelmetlen.

vallo10
Vallo több fa és virág kiültetését támogatja a fővárosban. A képen a Tyrš-rakpart új virágágyai
Fotó:  Matúš Vallo má rád Bratislavu FB

Jövő évi terveivel kapcsolatban Vallo ismertette, többek között a közterületek megszépítését tervezik, amit a koronavírus miatt el kellett halasztani. Egy másik projekt keretében pedig nagy mennyiségű fát fognak kiültetni a fővárosban. Szintén várható a Kikötő híd alatti rondella rekonstrukciója, valamint az R7-es gyorsforgalmi út átadása, amely jelentősen elősegíti majd a zökkenőmentes közlekedést Pozsony ezen részén. Ugyanakkor a városvezetés fokozatosan dolgozik a parkolási politika javításán is.

Az egész beszélgetés ITT olvasható.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.