2020. szeptember 6., 16:16

Matovičéknak sikerül végre felújítani az oroszvári kastélyt?

Évek óta ígéri a szlovák kormány az oroszvári kastély rekonstrukcióját, amire azonban még mindig nem került sor. A kastély épülete ezért jelenleg különösen romos állapotban van. Ugyanakkor a legújabb hírek szerint a rekonstrukció mellett, fontolgatják a műemlék egy részének állagmegóvását is. A Zichy-Ferraris-kastélyt a 2. világháború után kobozta el a csehszlovák állam a Beneš-dekrétumokra hivatkozva. 

Fotó: Marian Dekan/Bratislavské noviny

A nemzeti kulturális műemléknek nyilvánított oroszvári neogótikus kastély terjedelmes rekonstrukciójának ígérete egy végett nem érő történetnek tűnik. Már több kormány is felvetette Szlovákiában az épület felújításának terveit, amelyekre azonban még mindig nem került sor. Leginkább az anyagiak gátolták a tervek megvalósítását.

A helyzet tovább bonyolódott, miután 2014-ben visszalépett az együttműködéstől Ján M. Bahna építészmérnök. A Pravda napilapnak később elárulta, hogy ennek legfőbb oka az egyes szlovák kormányok tétlensége volt a rekonstrukció alatt.

Bahna projektje még 1995-ben nyerte meg az építészeti pályázatot az oroszvári kastély felújítására, majd néhány részt sikerült is felújítani tervei alapján. Ugyanakkor 2000-ben a munkálatokat anyagi források hiányára hivatkozva leállították. A különösen értékes kastély ezután hanyatlani kezdett.

2018-ban a szlovák kormányhivatal egy új projektet mutatott be a kastély felújításával kapcsolatban, amelyeket Jaroslav Meheš építész készített. Meheš terveit azonban sok kritika érte úgy a nyilvánosság- mind az építészeti szakmai közegből. Továbbá, Ján M. Bahna építészmérnök is katasztrofálisnak nevezte az említett új terveket.

Az akkori kormányfő, Peter Pellegrini, viszont nem látott problémát a projektben, állítólag csak a látványtervek nem sikerültek. A kritika leginkább a belső tér tervezett berendezésére irányult. Többen gúnyt űztek a képekből, az építészeti szakmai közeg pedig nemtetszését fejezte ki a tervekkel kapcsolatban. A munkálatok tehát így sem haladtak előre.

Rekonstrukció vagy állagmegóvás?

A gyönyörű neogótikus kastély rekonstrukciójának témája az idén júliusban is előkerült, amikor a kormány tagjai, beleértve Igor Matovič kormányfőt is, meglátogatták az oroszvári kastélyt. A kormányhivatal ugyanakkor egy másik megoldásról is említést tett, ez pedig az épület állagmegóvása, amely megakadályozná, hogy az enyészettévé váljon.

A kormányhivatal ugyanakkor pár napja megerősítette, hogy az oroszvári kastély esetében még nem született meg végleges döntés:

Tekintettel arra, hogy az oroszvári nemzeti kulturális műemléket évtizedekig óta elhanyagolták, ugyanakkor Szlovákiában a koronavírus-járvány okozta gazdasági helyzetre való tekintettel, jelenleg zajlik a helyzet elemzése, amely meghatározza a további lépéseket az ügyben, egyben a finanszírozási lehetőségeket is – vagyis hogy a kastélyt konzerválják, avagy tovább folytatják az eredeti terveket.

A kastély felújításával kapcsolatos költségeket a kormányhivatal 71,5 millió euróra (Áfa nélkül) becsüli.

Az állagmegóvással kapcsolatos költségekről azonban nem nyilatkoztak:

A konzerválási munkálatok költségeit jelenleg még nem lehet meghatározni. Az oroszvári kastély jelenlegi fenntartását az állami költségvetésből finanszírozzák. A kormány azonban szeretne a jövőben uniós támogatást szerezni az objektum rekonstrukciójára.

A kastély felújítását hosszú évtizedek óta tervezi a szlovák kormány. Az épület a korábbi tervek szerint a legmagasabb szintű reprezentatív célokat szolgálná, többek között a köztársasági elnök, a kormányfő, a parlament elnöke vehetné igénybe.

Ugyanakkor Matovič kormányfő a csehországi Lednice kastély mintájára használná az épületet, és tenné látogathatóvá. Ha sikerül anyagi forrásokat szerezni, az elhanyagolt kastély új lehetőséget kaphatna arra, hogy Pozsony- és egyben az egész Szlovákia büszkeségévé váljon.

Az oroszvári kastély kertjében és történelmi parkjában jelenleg arborisztikai munkálatok zajlanak. A szakemberek több száz fát kezelnek annak érdekében, hogy megóvják őket, és hogy a park területén a jövőben a nyilvánosság biztonságban mozoghasson.

A Beneš-dekrétumokra hivatkozva kobozták el a Zichy-Ferraris-kastélyt

​Az angol gótikus stílusú oroszvári várkastély 1841 és 1844 között épült, s lett így az első magyarországi Tudor-stílusú főúri kastély. Az anglomán tervezés oka a megrendelő, gróf Zichy-Ferraris Emánuel (azaz Zichy Manó) gróf felesége, az angol Lady Charlotte Stachan, aki meseszép asszony hírében állt. Zichy gróf imádta, így neki építette Oroszvárt. Az asszony is szerette állítólag a „magyar Windsornak” is nevezett kastélyt.

Sok más tulajdonos után 1906-ban gróf, később herceg Lónyai Elemér földbirtokos, diplomata vette meg Oroszvárt. Az ő felesége Stefánia belga királyi hercegnő volt, akiről a pozsonyi Stefániát elnevezték.

Az első világháború alatt hadikórház volt Oroszváron. A második világháború viszont végképp véget vetett az idillnek. A hercegéknek menekülniük kellett, Pannonhalmán kaptak menedéket.

Stefánia belga hercegnő és férje, Lónyay Elemér herceg végrendeletében az oroszvári ingatlanokat a Szent Benedek-rend Pannonhalmi Apátságára hagyta örökül. A II. világháborút követően Oroszvárt Csehszlovákiához csatolták, a kastélyt pedig 1948-ban a Beneš-dekrétumokra hivatkozva elkobozták. Eközben már több mint két és fél éve a bencések tulajdonát képezte, az elkobzó határozatot is a házaspár nevére állították ki.  Pannonhalma szerint ezért Pozsony jogtalan tulajdonosa az oroszvári kastélynak, mivel létezik egy érvényes végrendelet, ami a rend birtokában van.
A végrendeletek érvényességét több magas rangú hivatalos szerv is elismerte, és 1999-ben a pozsonyi járási ügyészség is hatályosnak találta. 2008-ban, tizenöt évnyi pereskedés után a szlovák alkotmánybíróság mégis elutasította a bencések keresetét, így nem kerül vissza a Pannonhalmi Bencés Főapátság tulajdonába az oroszvári kastély.
A szlovák állam azóta is jogos tulajdonosnak tartja magát.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.