2020. augusztus 2., 14:23

Másképp is lehet élni

A Mozgáskorlátozottak és Egészségkárosodottak Nagypakai GRACE Egyesülete 2012-ben alakult. Vezetőjétől, Sárközi Tibortól tudtunk meg többet a szervezetről, működéséről, hogyan tevékenykednek ebben a kis faluban, ahol mindig történik valami.

A klub céljai

A szervezet jelenleg összesen ötven taggal rendelkezik. Mindannyian aktívan segítenek a különféle sport-, egészségmegőrző és érzékenyítő programok szervezésénél. Az egyesület tagjai között akadnak sérültséggel élők, és olyanok is, akik kapcsolatban állnak valamilyen egészségkárosodott személlyel. Az egészséges ember élete sem mindig könnyű, de ha valaki egészségkárosodással éli az egész életét, sokkal több akadályt kénytelen leküzdeni. A GRACE tagjai szerint erre csak úgy lehetnek képesek, ha az emberek nyitottak egymás felé, megismerik egymást, és közösen könnyebben tudnak megbirkózni a nehézségekkel.

Fő céljuk természetesen nem más, mint hogy minden sérültséggel élő ember a lehető legteljesebb életet élhessen. Szervezetük egy ifjúsági csoporttal, a GRACE Juniorral bővült ki, amelyben egészséges fiatalok is tevékenykednek, akik a sérültséggel élő társaikat segítik a beilleszkedésben. Ők is részt vesznek számos versenyen és előszeretettel segítik a közös munkát. Az egyesület égisze alatt megalakult a GRACE Nagypaka sportklub is, amellyel minden évben szerepelnek az országos bajnokságokon.

Kapcsolatok és támogatók

Amellett, hogy a faluban aktív tevékenységet fejtenek ki, számos külföldi és belföldi támogatóval, szervezettel vannak kapcsolatban. A község polgármesterére és a helyi önkormányzatra minden esetben számíthatnak. A szervezet kitűnő kapcsolatot ápol a Mozgáskorlátozottak Mélykúti Egyesületével, a tatai Áhi Jóga Egyesülettel, a Pest Megyei Civil Információs Centrummal, több győri szervezettel, a pápai Mozgássérültek Bástya SE sportegyesülettel, a tatabányai Humanitás SE-vel és természetesen a dióspatonyi, a dunaszerdahelyi, a galántai, a nagymegyeri, a nagyszarvai egészségkárosultakkal, a besztercebányai mozgáskorlátozottakkal és több szociális otthonnal. A fentieken kívül kapcsolatban vannak a szabadkai rokkantak sportegyesületével, a  Szlovákiai Mozgáskorlátozottak Országos Sportszövetségével és annak tagszervezeteivel.

A GRACE 2014-ben testvérszervezeteivel megalapította a Nemzetközi Kulturális és Egészségmegőrző Egyesületek Szövetségét, amelynek székhelye Tatán található. 2015-ben a nagypakai szervezet belépett a Szlovákiai Egészségkárosultak Országos Szövetségébe. 2016-ban tagja lett a Szlovákiai Mozgáskorlátozottak Országos Sportszövetségének. Ugyanebben az évben részt vettek a Felvidéki Fogyatékkal Élők Szövetségének (FEFOSZ) megalapításában, amelynek székhelye Nagypakán van.

A nagypakai GRACE egyesület tisztában van vele, hogy országos és nemzetközi szinten is egységben az erő, ezért minden közhasznú civil szervezet felé nyitott. Szeretnék elérni, hogy a sérültséggel élő embereket rehabilitálják, és érvényesüljenek az emberi és állampolgári jogaik. Ezenfelül az érdekeik védelmére, képviseletére és az életminőségük javítására törekszenek. Fontos feladatuknak tartják, hogy minél szélesebb körben megismertessék a mozgásukban tartósan akadályozott emberek életét a szervezet érzékenyítő programjaival.

Grace-cup 2020

Évente mintegy 30-35 rendezvényen vesz részt a nagypakai közösség, és maguk is szerveznek sport- és egészségmegőrző napokat. Az egyik legkedveltebb nagypakai rendezvény a Grace-cup, amelyet az idén nyolcadik alkalommal rendeztek meg a helyi művelődési házban. Petrovič Vivien, a GRACE Junior ifjúsági csoport tizennégy éves tagja lapunknak elmondta, hogy szeret másoknak és másokon segíteni.

– Nagy örömmel tölt el, hogy az elfogadásra ösztönözhetem az embere-ket, mert manapság az én korosztá-lyomat nehéz bármibe is bevonni, bármilyen problémával szembesíteni. Szerencsére akadnak kivételek, hiszen a szervezetben a fiatalok is képviseltetik magukat.

Sárközi Tibor elmeséli, előfordult, hogy sportrendezvényükön 150 ember vett részt, az ideit azonban, a járványhelyzetre való tekintettel kisebb létszámban voltak kénytelenek megtartani.

– Mára annyira összeszokott a társaság, hogy családias hangulatban telnek a rendezvények. A testvérszervezetekkel nagyon szeretünk összejárni, még ebben az évben lesznek konferenciák, amelyeken részt veszünk és rendezvények, amelyeket szeretnénk megvalósítani. A Grace-cupon pedig minden évben különféle versenyszámokban versenyeznek a résztvevők. Olyan sportágakban mérik össze az ügyességüket, amelyeket mindenki abszolválni tud. Ilyen például a lengőteke, a célba dobás, a darts, az asztalitenisz, a boccia, vagy a csocsó. 2016-tól működünk együtt a Szövetség a Közös Célokért szervezettel, és most érett meg egy új projekt, amelybe mi is bekapcsolódunk.

Az eseményen ugyanis Hideghéthy Andrea, a SZAKC ügyvezető igazgatója beszélt a Peer to Peer (mozgáskorlátozott fiatalok társadalmi inklúziójának és társadalmi szerepvállalásának erősítése a kortárs segítés erejével) elnevezésű új projekt kialakulásáról.

A projekt legfőbb célja, hogy segítsék a mozgáskorlátozott fiatalok szerepvállalását az életben, és a közösségbe való aktív bekapcsolódást. Olyan önsegítő csoport létrehozásán dolgoznak, amellyel a fiatalokat össze tudják kötni az egész Kárpát-medencében. A projekt online kérdőív kialakításával kezdődött, amelyet az akkori partnerekkel karöltve készítettek, s azon a fiatalok munkalehetőségeit, szociális kapcsolatait, valamint az oktatás minőségét mérték fel. Szeretnének egy érdekképviseleti szövetséget létrehozni, amely elősegítené a fiatalok érvényesülését a társadalomban.  

(Megjelent a Magyar7 c. hetilap 2020/31. számában)

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.