Másként kirándultunk a nyáron

2020. október 20., 08:03
Fábián Gergely

Megváltozott a Kassa megyébe látogató turisták magatartása a koronavírus-járvány és az azzal összefüggő intézkedések hatására. Az idei nyári szezonban az egyéni látogatók, illetve a gyerekes családok érkeztek legnagyobb számban, a leggyakrabban pedig a kültéri attrakciókat keresték fel.

Fotó: TASR

Néhány helyen látogatottsági rekord dőlt meg. Az előző év hasonló időszakához viszonyítva száz százalékkal nőtt például a kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetem botanikus kertjében a látogatók száma. Rekord dőlt meg a kassai állatkertben is, amelyet augusztusban 233 százalékkal többen kerestek fel, mint egy évvel korábban. A Kassai Gyermekvasút 20 százalékos növekedésről számolt be.

 A látogatók magatartásának megváltoztatása az úti cél kiválasztásában is megnyilvánult.

Azt látjuk, hogy esélyt kapott a »személyre szabott« turizmus, a tudatos keresése az új, számukra ismeretlen helyszíneknek, illetve az ilyen helyeken élő embereknek. Ennek a jelenségnek nagyon jó példája a Gömör iránti érdeklődés feltámadása”

– mondja Lenka Vargová Jurková, a Košice Región Turizmus (KRT) megyei idegenforgalmi szervezet ügyvezető igazgatója.

Az idegenforgalmi szervezet szerint mindehhez a régiót célul kitűző különleges turistavonatok is hozzájárultak. A legkeresettebb gömöri úti célok a betléri Andrássy-kastély, a nagyszabosi (Slavošovce) alagút, a martonházi (Ochtiná) aragonitbarlang és a gombaszögi cseppkőbarlang voltak, amelyek mind a látogatók számának növekedéséről számoltak be. A Jeges Expressz nevű, szombatonként járó turistavonattal több mint 960-an indultak felfedezni a Szlovák Paradicsomot, legtöbben a Dobsinai-jégbarlangra és a garamfői (Telgárt) műszaki műemlékekre voltak kíváncsiak.

28_06_2014_dobsinska_ladova_jaskyna_14163507.jpg
Fotó: TASR

Augusztus folyamán a csoportos kirándulások száma csökkent, azonban az egyéni látogatók szinte teljesen megtöltötték a természeti látnivalók közelében található szálláshelyeket. „A Kassa megyei szállásadók és az attrakciók üzemeltetői azonban egyetértenek abban, hogy az erős nyári szezon ellenére igencsak hiányzik nekik az az időszak, amikor kénytelenek voltak zárva tartani” – jegyzi meg a megyei idegenforgalmi szervezet vezetője hozzátéve, a bevételek a nagyszámú látogatócsoportok és a külföldi turisták távolmaradása miatt is csökkentek.

 

Betlérben is rekord dőlt meg a nyáron

Az elmúlt évek viszonylatában az idei nyári szezonban volt a legmagasabb az érdeklődés a betléri Andrássy-kastély iránt.

_dsc2894.jpg
Fotó: Fábián Gergely

Máté Tímea, a múzeum igazgatója elmondja, minden látogatót be sem tudtak engedni, a járványügyi intézkedések értelmében ugyanis legfeljebb 25-tagú csoportokat indíthattak. „Ez azt jelenti, hogy egy nap alatt legfeljebb 675 látogató tekinthette meg a kastélyt, miközben akár 1200 érdeklődő is volt” – fejti ki.

Hozzáteszi, bár tavasszal egy ideig a kastély zárva volt az érdeklődők előtt, a múzeum munkatársai nem tétlenkedtek. A tudományos kutatómunka tovább folyt, s némileg a kiállítást is átalakították, ami ilyenkor könnyebb, mint amikor az épület tele van turistákkal.

_dsc2945.jpg
Fotó: Fábián Gergely

Kövesse facebook oldalunkat is!