2020. július 20., 13:51

Másként élni nem könnyű

8. alkalommal szervezte meg a nagypakai Grace mozgáskorlátozottak és egészségkárosultak szervezete a Grace-cup elnevezésű sportrendezvényét a fogyatékkal élők részére Nagypakán.

Médialapozó
Fotó: Reczai Lilla

A versenyzők asztaliteniszben, dartsban, lengőtekében és körbedobásban csillogtatták meg tehetségüket, de csapatversenyekből sem volt hiány: csocsó, boccia, valamint kerekesszékes versenyszámokkal és triatlon karika és körbedobással, továbbá lengőtekével is készültek a szervezők.

Az eseményt még az eső sem tudta elmosni, hiszen nemcsak Felvidékről érkeztek versenyzők, hanem Győrből, Tatáról és Tatabányáról is. A nemzetközi sportverseny és egészségmegőrző program Nagypakán szinte már hagyománynak számít, a külföldi vendégekkel pedig szintén remek viszonyt ápolnak a szervezők. A sportolni akarás és a közösséghez való tartozás mindegyik versenyző és vendég lételeme. 

Grace-cup-Nagypaka
Fotó:  Reczai Lilla

A sportesemény megnyitóján elhangzott, hogy a vírushelyzet miatt a rendezvényre lényegesen kevesebb csapat, szociális otthon és szervezet tudott ellátogatni, mint általában. A megjelentek viszont megmutatták, hogy kerekesszékben is lehet sportolni. A résztvevők között ott volt a CSEFOSZ SE, az Áhi jóga Tatáról, az FNO és a Camelot Győrből, a tatabányai Humanitás SE, a SZZP Galántáról, a FEFOSZ, valamint a dunaszerdahelyi, a nagymegyeri, a somorjai és a galántai egészségkárosodottak szervezetei. Közreműködtek a nagypakai ifi és felnőtt csapat versenyzői is. Hideghéthy Irén nővér felügyelte az egészségi ügyeletet.

A szervezők köszöntötték Nagypaka polgármesterét, Seňan Ivánt, aki teljeskörű támogatást biztosított a Grace társulat számára. Az önkormányzat minden évben segíti a társulat munkáját, legyen szó akár helyszín biztosításáról, akár anyagi támogatásról. A Grace szervezet vezetője, Sárközi Tibor hálából serleget nyújtott át a polgármesternek, s megköszönte a töretlen bizalmat és a rengeteg támogatást.

Grace-cup-Nagypaka
Fotó:  Reczai Lilla
A polgármester (balról a harmadik) és a kezében a serleg

A Szlovák Paralimpiai Bizottság elnöke, Ján Riapoš felszólalásában hangsúlyozta, hogy nem egyszerű a fogyatékkal élők élete. Azonban a sport megerősíti, összeköti az embereket és egyfajta megelőzési módszerként is remekül alkalmazható. Ezután a paralimpiai világ- és Európa-bajnok emléktáblát nyújtott át a polgármesternek és Sárközi Tibornak is a közös együttműködés céljából.

Grace-cup-Nagypaka
Fotó:  Reczai Lilla

Zuzana Stavrovská, az Egészségi Fogyatékkal Élő Személyek Hivatalának főbiztosa is köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, hogy szerinte a sport által lehetőségünk van a korlátok átlépésére, s a sport által az emberek egy kis családhoz tartozhatnak, ahogy azt látni lehet a nagypakai kulturális központban is.

2016 óta működik együtt a Grace és a Szövetség a Közös Célokért egyesület. A SZAKC ügyvezető igazgatója, Hideghéthy Andrea beszélt a ,,Peer to Peer – Mozgáskorlátozott fiatalok társadalmi inklúziójának és társadalmi szerepvállalásának erősítése a kortárs segítés erejével” elnevezésű új projekt kialakulásáról.

,,A projekt célja, hogy segítsük a mozgáskorlátozott fiatalok szerepvállalását az életben, s hogy aktívan be tudjanak kapcsolódni a közösségi életbe. Olyan önsegítő csoport létrehozásán fáradozunk, amellyel ezeket a fiatalokat össze tudjuk kötni. A Felvidéken is meg szeretnénk találni a fiatalokat és összekapcsolnánk őket másokkal. A projekt egy online kérdőív kialakításával indult, amelyet az akkori partnerekkel hoztunk össze és a fiatalok munkalehetőségét, szociális kapcsolatait, valamint az oktatás minőségét mértük fel. Érdekképviseleti szövetséget szeretnénk létrehozni, amelyek elősegítik a fiatalok érvényesülését a társadalomban.”

A rendezvény versenyzői a polgármester kupájáért is megmérettették magukat. Bocsárdi József, a tatai Áhi jóga vezetője rövid jógagyakorlatokkal melegítettek be a verseny előtt. 

Grace-cup-Nagypaka
Fotó:  Reczai Lilla
Jógagyakorlatok közben

A nap végén kiértékelték a legügyesebbeket, férfi és női kategóriákban egyaránt. Triatlon férfi kategóriában Fábik Jiri (Nagymegyer) szerezte meg az első helyet, a nőiben pedig Vozárik Júlia (Nagymegyer) bizonyult a legjobbnak. A kerekesszékes speciális kategóriát Benei László (Győr) nyerte. Az ifi kategóriában Németh Tamás (Nagypaka) volt a legjobb.

A darts férfi kategóriáját Fekete Szilveszter (Nagypaka) nyerte, a nőit Sárközi Zsuzsa (Nagypaka). A speciális kategóriában Kurcius Martin (Galánta) győzött. A csocsóbajnokság első helyezettjei Petrovič Vivien és Flórián (Nagypaka) lettek. A férfi asztaliteniszt Chlebík Ján (Nagypaka) nyerte, a nőiben Petrovič Vivien győzedelmeskedett, valamint a kerekesszékes kategóriát Fodor Marianna (Dunaszerdahely) nyerte. Az ifi kategóriában a legjobbnak Petrovič Flórián bizonyult.

A boccia versenyszámot két csapat nyerte, a Chlebík és a Nagymegyeri Remény. A kerekesszékesek versenyét Szabó Béla (FEFOSZ) nyerte meg. A speciális kategóriát Németh Tamás és kísérője tudta magáénak.

Sárközi Tibor, a Grace szervezet vezetője portálunknak azt nyilatkozta, hogy mára már egy kis közösséggé nőtte ki magát az egész, mindenki egy nagy család része.

+14 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.