cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2021. március 12., 19:25

Március 15. – Visszafogott ünneplés már másodszor

Egy évvel ezelőtt, amikor az 1848/49-es forradalomra és szabadságharcra emlékeztünk, sokunk szíve összefacsarodott, hiszen a járvány miatt csak egy főhajtásra volt mód, s egy-egy koszorú vagy pár szál virág jutott az emlékművekre. Akkor nem gondoltuk volna, hogy ez még egyszer megismétlődhet. És mégis. Idén sem lesz központi ünnepség a Felvidéken. Ismét a rossz járványhelyzet miatt. Marad tehát a csendes emlékezés Petőfire és a többi negyvennyolcas szabadságharcosra. Hírportálunk, a ma7.sk március 15-én műsorral tiszteleg a felvidéki hősök emléke előtt.

„A Csemadok elnöksége online találkozón foglalkozott az ünnepségekkel, amelyeket a szigorú járványügyi előírások miatt idén sem lehet megtartani.”

Az elnökség azt kérte a Csemadok alapszervezetektől, hogy ha lehetséges, minimális számú résztvevővel helyezzék el az emlékezés virágait, a koszorúkat az emlékhelyeken. S erről, ha lehet, készítsenek fotókat, kis videókat és osszák meg a közösségi felületeken, tegyék közé a sajtóban.”

„Az országos ünnepségről pedig régi országos ünnepségek videófelvételeiből készül egy összeállítás, ami március 14-én este már elérhető lesz. A Csemadok is készít több kis videót, ami 1948-cal foglalkozik.”

Az ifjúsági tagozatunk pedig egy felhívást tett közzé, hogy a fiatalok vagy akit érdekel, látogassák meg ezeket a helyszíneket, fotózzák le és küldjék be az ifjúsági tagozat címére, hogy ebből egy Kárpát-medencei virtuális térkép készülhessen”

– tájékoztatta portálunkat Görföl Jenő, a Csemadok országos titkára.

Elmondta azt is, bár a nagy tömegeket megmozgató ünnepségek elmaradnak, ez nem zárja ki azt, hogy minden család otthon is emlékezzen ezekre a dicsőséges időkre, vagy akár elszavaljanak egy-egy Petőfi verset. Ez talán még bensőségesebb is lehet, mint a nagy tömeget vonzó megemlékezések.

„Félő, hogy a többi rendezvényünk is hasonló sorsra jut. Ennek a járványnak erős visszatartó ereje van és úgy látjuk, ez még sokáig megmaradhat. Távol fognak maradni az emberek a nyilvános rendezvényektől akkor is, amikor már megtarthatók lesznek” – teszi hozzá.

Jelenleg úgy fest, hogy 2021 sem az országos nagy rendezvények éve lesz, hanem előtérbe kerül a hagyományos Csemadok-munka, alapszervezeti szinten –kiállításokkal, könyvbemutatókkal, megemlékezésekkel.

Próbáljuk önteni a lelket az alapszervezeti elnökökbe, hiszen rajtuk múlik, hogy egy-egy településen lesz-e kulturális élet. Nehéz lesz a gyermek és ifjúsági tánc- vagy éppen színjátszó- és bábcsoportok újraindítása is, remélhetőleg valamikor ősszel”

– mondja zárásként.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.