Március 15-i rendezvények Gömörben és Nógrádban

Virsinszky Tamás 2019. március 14., 15:35

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc eseményeire emlékezve március 15-én és az azt követő hétvégén Gömör és Nógrád számos településén tartanak különböző rendezvényeket és megemlékezéseket.

Rimaszombatban március 15-én, pénteken 15.45-kor a Petőfi-háznál veszi kezdetét a megemlékezés, ahol a Kerecsen Motoros Egyesület nevében Tóth Zoltán mond beszédet, majd Pataky András szavalja el Tóth Zoltán: A kis huszár című költeményét. 

A résztvevők innét közösen vonulnak át a Tompa térre, a Csemadok Rimaszombati Alapszervezete által szervezett közös megemlékezésre, ahol Hizsnyan Géza mond ünnepi beszédet. Az 1848-as forradalom két ikonikus alakjának, Petőfi Sándornak és Tompa Mihálynak a köztéri szobránál 16.30 órakor kezdődik a koszorúzási ünnepség, majd ezt követően 17.30-kor kerül sor a Görgey c. darab bemutatójára a helyi kultúrházban.

A darabot a komáromi székhelyű Teátrum színházi polgári társulás adja elő Dráfi Mátyás, Miskovics László és Molnár Xénia főszereplésével, míg a többi szereplő – Kolti Helga, Tóth Károly, Nagy András, Szabó Viktor és Jakubecz László – „álomképekben”, felvételről kapcsolódik a színdarabhoz. Görgey Gábor két részes drámáját a szerző dédnagyapjáról, Görgey Artúr tábornokról, a szabadságharc legendás hadvezéréről írta.

Tornalján a református templomban 16.00 órakor kezdődik az ökumenikus istentisztelet, melyen a Kazinczy Ferenc Alapiskola tanulói, Miko Zoltán és az Andante vegyeskar működnek közre. Az istentiszteletet követően tartják meg a koszorúzást a Zoltán-kúria udvarán, ahol B. Kovács István gömörológus szól majd az ünneplőkhöz.

Füleken „Hazánk szentje, szabadság vezére” címmel szervez megemlékezést Fülek városa a Csemadok Füleki Alapszervezetével karöltve. Az ünnepi műsor pénteken 15.00 órai kezdettel koszorúzással kezdődik a Hősök terén, ahonnan elindul az emlékező menet a füleki várudvarra. Ott 16.30-tól a Medvesi Fotós Maraton vándorkiállításának megnyitója veszi kezdetét. A Bebek-torony 5. emeletén berendezett tárlaton az érdeklődők mintegy harminc képet láthatnak amatőr és professzionális fényképészektől egyaránt. 

2019. március 15-én, pénteken 16.30-tól megemlékezést tartanak a losonci Apollo Moziban is. A rendezvény az 50. Kármán Napok című rendezvénysorozat keretében valósul meg. Fellépnek a Kármán József Alapiskola és Óvoda tanulói, a Folk LC zenekar, a Kis Galáris énekegyüttes, a Serly Kamarakórus és Kósa Zsolt budapesti színművész.

A városokon kívül számos más gömöri és nógrádi községben emlékeznek a szabadságharc 171. évfordulójára. Ugyancsak március 15-én, pénteken kerül sor az ünnepi programra Rimaszécsen, Hanván, Sajószentkirályon és Bátkában is. Ajnácskőn 17.30 órai kezdettel a templom melletti kopjafánál lesz koszorúzás, majd a Csemadok helyi szervezete tart taggyűlést.

A megemlékezések a hétvégén is folytatódnak. Március 17-én, vasárnap 10.00 órakor Kálosa és Felsővály gyülekezetei ünnepi istentiszteletet, majd közös koszorúzást tartanak mindkét községben. További ünnepi programokra kerül sor Almágyban, Csízben, Nagybalogon, Runyában, Lénártfalván és Lekenyén, ahol a témával kapcsolatos (Március 15. mai szemmel címmel) kiállításmegnyitót is tartanak. Péterfalán vasárnap 16.00 órakor Sorsunk: Magyar! címmel zenés előadást rendeznek. 

A Rozsnyó és Kassa-környéki rendezvények ajánlóját itt találja. 

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS