2021. március 16., 09:21

Március 15-ei megemlékezések a Komáromi járásban

Járásszerte megemlékeztek március 15-én az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc emléknapján az MKP komáromi járási alapszervezetei. 

Fotó: Facebook

Az idén már második alkalommal közösségünk csak csendben tud emlékezni az 1848/49-es szabadságharc forradalmáraira. Komáromban az MKP Komáromi Járási Elnöksége néma főhajtással lerótta tiszteletét a szabadságharc hősei előtt a Jókai szobornál és Klapka György, honvédtábornok szobra előtt. Járásunk több településén – Komárom, Gúta, Ógyalla, Naszvad, Martos, Ekel, Szentpéter, Csicsó, Izsa, Marcelháza, Megyercs, Búcs, Ímely, Karva, Gellér, Keszegfalva, Path, Hetény, Bátorkeszi, Perbete - elhelyezték az emlékezés koszorúit az MKP helyi szervezetei. 

A mi forradalmunk Pesten, március 15-én nem vérontás volt, hanem egy szép ünnep, a szabadság ünnepe: ezrek meg ezrek csoportosultak össze Isten ege alá, ezrek meg ezrek emelték égre kezeiket, s egy szívvel mondták Petőfi Sándor után az eskü szavait.’’

Arany János jellemezte így azt a 173 évvel ezelőtti esős, borongós tavaszi napot, amely mindörökre piros betűs ünnepként rögzült a magyar kalendáriumokban.

Emlékezzünk a korabeli legszebb győztes forradalomra, és Európában leghosszabb ideig kitartó fényes haditetteket felvonultató fegyveres küzdelemre: a MAGYAR SZABADSÁGHARCRA!

 

 

Kolozsnéma ünnepi műsora:

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.