2021. május 1., 20:10

Márai, Mikszáth, beíratások, interjúk…, múlt és jelen a Kassai Figyelő májusi számában

Májusfával a címlapján megjelent a Kassai Figyelő legújabb száma. A havilap megemlékezik a 40 éve elhunyt Pilinszky Jánosról, és május szépsége, a hónapra jellemző szokások is megelevenednek a hasábjain.

Kassai Figyelő - 2021 május

Hány gyermeket írattak be a kassai magyar iskolába? Miért ment neki a Matica slovenská a Csemadoknak? Kiderül, ha beleolvasunk a lapba.

Márai Sándorra, a kassai polgárra emlékeztek a városban élők, igaz, egy kicsit másként, mint ahogy eddig. A főpolgármester magyarul kezdte köszöntő beszédét, hogy kifejezze a városban élő magyarok és Márai iránt érzett tiszteletét...

Szó esik a Figyelőben a szklabonyai megújuló Mikszáth-kiállításról és Dudás Péter színművész kitüntetéséről is.

Branislav Gröhling oktatási miniszter nemrég látogatást tett a kassai Márai Sándor Alapiskolában és Gimnáziumban és a tudósítás szerint érdeklődő és nyitott volt az iskola diáksága és pedagógusai felé.

A Kassai Ifjúsági Közösség vezetőjével, Tohol Orsolyával készült beszélgetésből többek között kiderül, hogy tárt karokkal várják a Kassán tanuló magyar egyetemistákat és remélik, hogy ősztől már zökkenőmentesen működhetnek, a koronavírus már nem húzza keresztül terveiket.

A Múltidéző rovatban ezúttal A Kereskedelmi és Iparkamara épületének történetét ismerhetik meg az olvasók.

Dessewffy Arisztid aradi vértanúnak állít emléket egy képgaléria, ami Magyarország Kassai Főkonzulátusának és Margonya község önkormányzatának együttműködésével jön létre. Ennek kapcsán dr. Hetey Ágota kassai főkonzult kérdezte a lap munkatársa.

Különleges ajándék számomra az, hogy zenész lehetek címmel Palágyi Ildikó „Indigóval” énekes -dalszerzővel is olvasható interjú a havilapban.

A nemrég elhunyt Tamáska Pétertől nekrológgal búcsúzik a Kassai Figyelő.

Szokás szerint tallózhatunk egykori kassai lapokban is, megtudhatjuk, miről írtak az újságok 100 évvel ezelőtt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.