2024. március 22., 19:13

Már előrendelhető a palásti csatáról szóló rockopera

A Lévai járásban fekvő Palást legjelentősebb történelmi eseménye kétségtelenül a falu határában zajló, több ezer áldozatot követelő 1552-es ütközet. A palásti csatáról Róm Gábriel által készített rockopera hanghordozója 2024 márciusában jelent meg.

Palást
Galéria
+1 kép a galériában
Róm Gábriel
Fotó: GrundRecords

A 20 tételből álló művet – a klasszikus rockzenekar mellett – hegedű- és csellójáték teszi teljessé. A dalok döntő többsége szimfonikus zenekari kíséretet is kapott.

A szereplők között találjuk Jósa Tamást, Dudás Ivettet, Kovács Koppányt, Vörös Andrást, Dombi Sándort, Sándor Pált, Boros Bélát, Bella Leventét, Balogh „Juró” Szabolcsot, Balogh Lászlót, Korpás Évát, Nagy Ferót, Koszorus Krisztinát, Róm Gábrielt, Róm Lucát, Hocza Viktóriát és Fejes Katicát, míg a zenészek között helyet kapott Tóth Tamás, Szabó Péter, Kossuth Lajos, Oláh Zsolt, Hocza Róbert, Tóth Károly, Kael Norbert, Szabó Gergely, Fajkusz Attila, Friderikusz Péter, Alapi István, Kállai János, Cserfalvi Zoltán, Szijártó Zsolt, Boros Béla, Péli Ildikó, Zeffer András, Katona Attila és Róm Gábriel. A darab narrátora Szénégető Richárd.

A CD mellé ezúttal megjelenik egy, a rockopera történetét egyértelműsítő, Mester Csaba által rajzolt képregény is, valamint kiváló minőségű, mindkét oldalán több színnel nyomott férfi- és női pólókkal is színesedik a kínálat”

– olvasható a kiadó honlapján. A webáruházat ide kattintva érik el.

A tervek szerint a művet a jövőben színpadra is vinnék, ehhez azonban az alkotóknak támogatókra van szükségük.

A mohácsi vész után a palásti csata volt a második legnagyobb mezei ütközet, ami lezajlott a török ellen. A magyarok között csak Ördög Mátyásnak nevezett Erasmus von Teuffel vezette, több mint tízezer főt számláló egyesített sereg Drégely visszavételére indult; Ali pasa és Arszlán bég tizenkétezres serege azonban útjukat állta, s az augusztus 10–11-i összecsapások során szétverték a birodalmi katonákat. Ezzel megnyílt az út a törökök előtt az észak-magyarországi várak elfoglalására.
Palást
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.